Za Partizanko bodo iskali partnerja

Turistični objekt na odlični lokaciji, a zastarel, občina ne zmore večje naložbe

Objavljeno
13. februar 2014 16.22
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Slovenj Gradec – Partizanski dom na Kopah, s katerim upravlja občinski zavod Spotur, se sooča s podobnimi težavami kot dom v Fiesi – kljub odlični turistični lokaciji zaradi zastarelosti ni donosen. Za uspešnejše trženje bi potreboval večjo investicijo, ki pa je lastnica občina ne zmore.

Občina je dom v upravljanje Spoturu dodelila pred štirimi leti, ko zanj po odpovedi slovenjgraškega hotelirja, družbe Vabo, niso mogli najti novega najemnika. »Partizanka je bila takrat v katastrofalnem stanju, zato smo obnovili najnujnejše, da smo sploh lahko odprli,« je povedal direktor Spotura Tilen Klugler. Občina je v prenovo skupnih kopalnic, podov in beljenje vložila 20.000 evrov, od takrat Spotur opravlja le še nujno vzdrževanje.

Kljub izjemni legi le 80 metrov od nove štirisedežnice Kaštivnik ter sredi smučarskega centra Kope so nastanitvene zmogljivosti Partizanke skromne; od 66 ležišč ponuja le dve dvoposteljni sobi z lastno kopalnico, vse druge sobe so štiri-, šest- in osemposteljne s pogradi in imajo skupno kopalnico, v sobah pa so umivalniki. Gosti so tako večinoma učenci šol v naravi, za letos imajo napovedanih šest šol, a le eno s Koroške. »Vsem šolam iz slovenjgraške občine smo ponudili še deset odstotkov popusta na že tako nizke cene, a se niso odločili za Partizanko,« je povedal Klugler. Veliko se jih raje odloča za Ribniško kočo, čeprav po Kluglerjevih besedah niso v ničemer ugodnejši.

Kljub temu zasedenost Partizanke ocenjuje kot solidno. Skupaj z individualnimi zimskimi paketi ter poletnimi gosti (športniki na višinskih pripravah, pohodniki) so imeli lani 1850 prenočitev; glede na število postelj to pomeni, da so bili 28 dni polno zasedeni. »To zadostuje komaj za poslovanje z ničlo, da pokrijemo kader in stroške, občini pa plačujemo še tisoč evrov najemnine na mesec. Ker gre za tržno dejavnost, smo prepuščeni sami sebi, sami vzdržujemo objekte, za to od občine ne dobimo nič.«

Investitorjev še ni

»S Partizanko je podobno kot s Fieso, životari,« je dejal župan MOSG Andrej Čas. »Odločiti se moramo, kako naprej. Sami nismo sposobni investirati, nekaj let ti objekti še lahko zdržijo, morda pa niti to ne, zato moramo imeti načrt, kaj bomo z njimi. S Spoturjem smo že šli v akcijo, kako Partizanko predstaviti turističnim investitorjem, ki bi tam morda kaj dodali. Lokacija je dobra, a s takim objektom ne moreš privabiti niti šol.« Kljub vsemu pa ima Partizanka po županovem mnenju boljši standard kot dom v Fiesi, ki ga občina prav tako namerava predati v upravljanje Spoturu, za temeljito prenovo pa nima denarja.

Klugler pravi, da se glede predstavitev Partizanke turističnim investitorjem še ni zgodilo nič, razen ideje. »Pripraviti moramo promocijsko gradivo za celotno območje Partizanke, skupaj z okoliškimi zemljišči, ki pa so last zasebnikov, zato se moramo najprej dogovoriti z njimi ali bi bili pripravljeni sodelovati.« Nad županovo zamislijo, da bi pri obeh objektih poskušali z javno-zasebnim partnerstvom, ni navdušen. »Skrbi me, da v primeru zasebnega partnerstva to ne bosta več občinska objekta, temveč bo nastala nekakšna pol-pol situacija, zasebnik pa bo lahko postavljal pogoje in cene in ne vem, kaj bomo mi s takimi cenami še lahko delali.« Po drugi strani pa Klugler priznava, da bi lahko zasebni investitor spravil objekta na raven, primernejšo za trženje. »Škoda je, da sta občini predolgo pustili objekta brez vsakih vlaganj, če bi vsako leto vlagali le 10.000 evrov, zdaj domova ne bi bila v takšnem stanju.«