Davo Karničar odpovedal podvig na K2

Poškodba hrbta in neprimerne razmere na gori mu ne omogočajo, da bi izpeljal svoj življenjski projekt.

Objavljeno
06. julij 2017 15.21
Posodobljeno
06. julij 2017 19.55
Davo Karničar
Ma. F., STA
Ma. F., STA
Ljubljana - Slovenski alpinist in ekstremni alpski smučar Davo Karničar, ki se je 14. junija odpravil proti Pakistanu, kjer naj bi se v sredini julija podal na vrh himalajskega osemtisočaka K2, z vrha katerega je nameraval kot prvi Zemljan sestopiti s smučmi, kar doslej ni uspelo še nikomur, je ta podvig odpovedal.

Poškodba hrbta in neprimerne razmere na gori, kot je poročala Pop TV, mu ne omogočajo, da bi izpeljal svoj življenjski projekt. Davo Karničar je to ugotovil pri smučanju s T1 na višini 6000 metrov v bazni tabor. Lažjo poškodbo hrbta je staknil že na začetku odprave, kar mu ni omogočalo aktivnega razbremenjevanja pri zavojih na strmini, K2 pa je po Karničarjevih besedah prezahteven za improvizacijo in polovičarstvo.

Štiriinpetdesetletni vrhunski alpinist doma z Jezerskega je kot prvi človek smučal z najvišjega vrha sveta, Mount Everesta. Od tega podviga je že 17 let. Leta 1995 je z bratom Drejcem prvi smučal z vrha Anapurne. Tokrat je skušal smučati neprekinjeno z vrha druge najvišje gora na Zemlji, ki se pne 8611 metrov visoko nad gladino morja. Neprekinjeno smučanje pomeni, da bi Karničar smučal brez snemanja smuči in brez spuščanja ob vrvi.

Karničar, ki je presmučal tudi vrhove vseh sedmih celin, se je nameraval projekta SKI K2 lotil z novimi revolucionarnimi zložljivimi turnimi smučmi, ki so jih strokovnjaki begunjskega Elana prav za ta namen razvili v sodelovanju s Slovensko vojsko. Podjetnik in smučarski inovator Peter Slatnar pa je v sodelovanju s Karničarjem poskrbel za izdelavo inovativnih vezi, ki so narejene tako, da bi zdržale tudi najbolj skrajne pogoje na zemeljski obli.

Na K2 so se do zdaj povzpeli trije Slovenci, Zvonko Požgaj in Viki Grošelj v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, zamejski Slovenec Roman Benet pa skupaj z ženo Nives Meroi leta 2006.