Smučišču 2864 država (zdaj) ne bo dala denarja

Preveč neznank: Investitor Boštjan Čokl pravi, da bodo dopolnili vlogo. Nasprotniki smučišča »ne čutijo evforije«

Objavljeno
27. januar 2015 15.09
press*bohinj
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Bohinjska Bistrica - Naložba v novo smučišče 2864 nad Bohinjsko Bistrico »ne izpolnjuje vseh pogojev za dodelitev nepovratnih sredstev«, ministrstvo za gospodarstvo pa ne bo predložilo predloga za dodelitev spodbude v obravnavo na vlado, pravi Marjan Hribar, generalni direktor direktorata za turizem in internacionalizacijo.

Boštjan Čokl, direktor podjetja 2864 Bohinj, pravi, da čeprav je gospodarsko ministrstvo zavrnilo sofinanciranje 30 milijonov evrov vredne prve faze skupaj 50 milijonov evrov vrednega projekta, od njega ne nameravajo odstopiti. Dejal je, da projekt ureditve največjega smučišča v Sloveniji pripravljajo več kot tri leta, doslej pa so vanj vložili poldrugi milijon. Napovedal je, da bodo vlogo za državno sofinanciranje dopolnili in jo znova vložili.

Na ministrstvu za gospodarstvo so ob obravnavi vloge za državno sofinanciranje ugotovili, da iz dokumentacije ne izhaja, da bo tuji investitor zagotovil najmanj četrtino vrednosti projekta, da niso jasno razvidna izhodišča za prihodke in odhodke za prvo fazo ter da niso mogli niti preveriti tekočega poslovanja družbe niti oceniti njene velikosti. Zato so vlogo zavrnili.

Zdrava pamet

Marjan Hribar je s tem pisno seznanil tudi Dušana Vrtačnika, pravnega zastopnika Janeza Tičarja in Marka Bogataja iz Bohinja, ki kot lastnika nekaj parcel na območju smučišča nasprotujeta projektu. Vrtačnik pravi, da zaradi zavrnitve skupaj s strankama »ne čuti nobene evforije« in da pismo dokazuje, da so po enem letu in pol prizadevanj le obranili zdravo pamet. P

ojasnil je, da so konec decembra vlado opozoril, da so zaradi domnevnih nezakonitosti v postopku izdaje gradbenega dovoljenja za smučišče vložili tri kazenske ovadbe, Vrtačnik pa pričakuje, da bodo epilog dobile na sodišču. Čokl se sprašuje, zakaj je visoki uradnik ministrstva za gospodarstvo Marjan Hribar Dušanu Vrtačniku kot tretji osebi, ki da nima pravnega interesa v konkretni zadevi, razkril vsebino poslovnega odnosa med državo in njegovim podjetjem 2864 ter zakaj so morali na odgovor ministrstva na njihovo vlogo čakati devet mesecev. Prepričan je, da Vrtačnik, Tičar in Bogataj škodijo projektu in da se povzroča gospodarska škoda.

Država je lani na podlagi dokumentov EU spremenila uredbo o spodbujanju neposrednih tujih investicij in sofinancerski dečlež znižala s 50 odstotkov na 35 odstotkov. Čokl pravi, da se mu je s tem podrla finančna konstrukcija in da se zdaj o vstopu v projekt dogovarjajo s tretjim tujim partnerjem. Kdo naj bi se poleg italijanskega izdelovalca žičniških naprav Leitner še vključil v projekt, ni hotel razkriti.