Župani so pometli večino poslancev

Poslanci niso preglasovali veta državnega sveta, Desus si je premislil.

Objavljeno
25. januar 2017 21.05
acr parlament
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana -  To ni le protikorupcijski ukrep. Volivcem predvsem dajemo tretjo možnost sodelovanja. Poleg referenduma in volitev še odpoklic. Tako je Jani Möderndorfer pojasnil, zakaj bo SMC za preglasovanje veta.

»Ne bodite politični slepci in barabe. Glasujte proti temu zakonu,« je obratno pozval Vinko Gorenak (SDS). Še posebej poslance Desusa je opozoril, da je glasovanje »za« nepošteno, saj bi moral državni zbor odpoklic najprej določiti zase, in ne za župane. »Pometi svoj prag, potem sosedovega,« je ljudsko modrost povzel Gorenak. Desusa ni omenil po naključju.

Desus nekoliko razdeljen

Odpoklic županov je decembra lani uzakonilo 45 poslancev SMC, Desusa in ZL. Skupaj te tri stranke združujejo 51 poslancev. A njihovo odločitev je brez glasu proti konec prejšnjega meseca ustavil državni svet, v katerem imajo predstavniki občin večino. Kot je pojasnil svetnik Milan Ozimič, so se za veto odločili tudi, ker bo novost po občinah povzročila predvsem obračunavanje političnih strank s posameznimi župani, od katerega ljudje ne bodo imeli nič. Da bi veto odpravili, bi moralo za odpoklic županov nocoj glasovati najmanj 46 poslancev.

V Desusu sta dva ta teden že napovedovala, da ne bosta. Zato je Gorenak k premisleku še posebej pozival to stranko. Julijana Bizjak Mlakar je notranja razmerja zjutraj povzela z oceno: »Ne bomo povsem enotnega mnenja.« Dodala je, da del poslancev meni, da je predlagani način odpoklica težko izvedljiv in je zato dvomljiv njegov smisel. Pomisleke pa ima del Desusa tudi, podobno kot v SDS, NSi in SD, ker bo novost med vsemi funkcionarji veljala le za župane, je dejala.

Županski protest z balkona

Cilj nasprotnikov instituta odpoklica županov je bil prepričati vsaj še štiri poslance Desusa, SMC ali ZL, da bi se vzdržali ali manjkali. A razpletlo se je bolj dramatično. Odpoklic županov je na koncu podprlo le 37 poslancev, 38 jih je bilo proti. Za odpoklic ni glasoval niti en poslanec Desusa, osem jih je bilo proti, preostali so se vzdržali. So pa bili za odpravo veta vsi poslanci ZL in z izjemo štirih, ki so se vzdržali, tudi vsi poslanci SMC. Med tistimi, ki niso glasovali, je bil predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC).

Franc Trček je za ZL pred tem dejal, da so sicer pričakovali več: »Razočarani smo nad vlado in koalicijo, da jima ni uspelo pripraviti enakih predlogov za vse funkcionarje, z nami vred.«

Poslanska prepričevanja, kako odločiti, so dopoldne protestno z balkona opazovali župani. »Približno 20 nas je bilo,« je pozneje povzel župan Pivke in predsednik združenja občin Robert Smrdelj. Na balkonu je bil tudi župan druge največje občine v državi Andrej Fištravec iz Maribora, ni pa bilo župana Ljubljane Zorana Jankovića. Smrdelj je pred glasovanjem napovedal spore pred ustavnim sodiščem proti novosti, ki jih bo sprožilo več organizacij občin in posamezne občine.

A ker je sprememba zakona padla, zapletov pred ustavnim sodiščem ne bo.