Za voznike tovornjakov v Vrtojbi končno bolje poskrbljeno

Tudi z denarjem EU do prizidka z jedilnico, pralnico in tehničnimi prostori za tovornjakarje.

Objavljeno
09. april 2014 13.07
Slovenija, Tepanje, 24.6.2008 - kolone tovornjakov na cestninski postaji Tepanje foto:Tadej Regent/Delo
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Vrtojba – Kamionski terminal na nekdanjem mednarodnem mejnem prehodu (MMP) Vrtojba bo dobil prizidek. Šempetrsko-vrtojbenski župan Milan Turk in direktor Cestnega podjetja Gorica Kristjan Mugerli sta namreč podpisala pogodbo za gradbeno obrtniška dela v višini dobrih 91.000 evrov.

Število tovornih vozil, ki prečkajo MMP Vrtojba se vztrajno povečuje: po nekaterih podatkih naj bi prek Vrtojbe letno zapeljalo okrog 600.000 tovornjakov, mogoče tudi več, kar pomeni, da je točka ena od najbolj obremenjenih v Sloveniji. Zato na Goriškem že dlje časa razmišljajo o ureditvi logističnega centra, poleg tega namerava tukajšnja občina severno polovico nekdanjega MMP dolgoročno nameniti prav razvoju logistike in transporta.

Začetek gradnje še ta mesec

Tudi zato so se odločili za sodelovanje v evropskemu projektu T. I. P., ki je sofinanciran v okviru programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007–2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESSR) in nacionalnih sredstev in v sklopu katerega bodo zdaj ob vratarnici kamionskega terminala na MMP Vrtojba zgradili nov prizidek, namenjen prav tovornjakarjem.

Kot pojasnjuje Boštjan Mavrič, vodja projekta v šempetrsko-vrtojbenski občini, bo slednja za dobrih 91.000 evrov vredno naložbo prejela kar 95 odstotkov nepovratnih sredstev (od tega jih bo ESRR zagotovil 85 odstotkov, nacionalno sofinanciranje pa predstavlja deset odstotkov). Začetek gradbenih del je predviden že v aprilu, zaključek pa v juniju prihodnje leto.

Za topel obrok in sveže perilo

Investitor, občina Šempeter-Vrtojba, namerava urediti in sanirati ter s prizidavo povečati kapacitete obstoječe vratarnice na MMP Vrtojba. »Prostori obstoječe vratarnice z izjemo čajne kuhinje, kjer je predvidena povezava z novim objektom, se bodo ohranili in v manjšem obsegu sanirali. V novo prizidanem objektu pa so predvideni prostori za jedilnico za deset oseb z manjšo čajno kuhinjo, kjer bodo vozniki tovornjakov lahko zaužili obrok, prostor za pralno-sušilni stroj in tehnični prostor za pripravo tople vode in ogrevanja objekta. Tudi obstoječega, ki je zdaj priklopljen na vročevod iz objekta na drugi strani ceste,« poudarja Mavrič.

Občina Šempeter-Vrtojba je v postopku javnega naročanja sicer razpisala tudi izvedbo del za ureditev video nadzora, obvestilnih tabel in parkirnega sistema (kontrolo dostopa), a ni izbrala nobenega ponudnika in bo naročilo ponovila še ta mesec.

Signalizacija bo počakala

»S sistemom video nadzora bomo nadzirali območje parkirišča ter vstopa in izstopa z območja parkirišča. Sistem signalizacije bo služil za lažji pretok vozil, učinkovitejšo uporabo parkirišč in posredovanje drugih obvestil,« dodaja Mavrič.