Vsak šesti okuženi je oskrbovanec doma za starejše

V članku povzemamo vse relevantne podatke o širitvi bolezni covid-19.
Fotografija: Med okuženimi 1188 osebami je 195 oskrbovancev domov za starejše in še 42 zaposlenih v domovih. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Med okuženimi 1188 osebami je 195 oskrbovancev domov za starejše in še 42 zaposlenih v domovih. FOTO: Jože Suhadolnik



21.30 Uvoz sadja in zelenjave v Evropo je otežen, transport se draži

Zaloge sveže zelenjave in sadja v Evropi hitro kopnijo, svarila dobaviteljev povzema Svetovni gospodarski forum. Veliko povpraševanje v kombinaciji s težavami v transportu ter dobavnih verigah in pomanjkanje delavcev – migrantov ogroža proizvodnjo in distribucijo. V Keniji, ki je glavna dobaviteljica stročnic Evropi, je polovica zaposlenih v sektorju na čakanju, ker so se dostavne poti z Evropo pretrgale, čeprav povpraševanje je. Letalskih prevozov je čedalje manj, družbe, ki letijo, so cene v zadnjih nekaj tednih potrojile, kilogram tovora stane tudi tri evre.

FOTO: Jaroslav Jankovič
FOTO: Jaroslav Jankovič


Na evropske plantaže pa pred zaprtjem mej ni uspelo priti predvidenemu številu sezonskih delavcev iz tujine. Samo za obiranje jagod so v provinci Huelva v Andaluzijipričakovali 16.000 ljudi, prispelo jih je manj kot polovica. Francozi na pomoč pošiljajo delavce, ki so v zadnjem času, zaradi koronavirusa, izgubili delo, Nemci razmišljajo tudi o tem, da bi v tujino po sezonske delavce poslali kar letala.

Trgovci v Evropi zatrjujejo, da dogajanje budno spremljajo in zagotavljajo, da za zdaj ni težav z dobavo sadja in zelenjave. Več si preberite v članku Uvoz v Evropo je otežen in čedalje dražji

19.30 Še vedno brez zalog zaščitne opreme

Kljub dobavam zaščitne opreme v zadnjih dneh ta še vedno primanjkuje. Z njo pokrivajo samo redne potrebe, zalog še ni mogoče ustvarjati, je za sta poudaril poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Dodal je, da je interesenti, kot so podjetja, še ne bodo mogli prejeti.

V ponedeljek bodo znova odločali o prioritetah pri razdeljevanju zaščitne opreme na osnovi stanja zalog in napovedanih novih dobav. Zdaj imajo prednost pri razdeljevanju še vedno bolnišnice, zdravstveni domovi, domovi za starejše, lekarne in zobozdravstvene ordinacije ter nekatere druge službe, kot je oskrba na domu.



Kot je po tviterju sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, je v skladišče Civilne zaščite danes prispelo nekaj palet zaščitne opreme. V petek je javnost obvestil o dostavi milijona troslojnih zaščitnih mask, v četrtek pa 19.500 mask FFP2.




18.58 Vsak šesti okuženi je oskrbovanec doma za starejše

V petek je bilo kar 195 od 1188 okuženih s koronavirousom oskrbovancev domov za starejše. To je 16 več kot jih je bilo v četrtek. Za sedem se je povečalo število okuženih med zaposlenimi v domovih, ki jih je bilo včeraj 42.

V zadnjih dneh so o največ okuženih oskrbovancih poročali z domov v Šmarju pri Jelšah, tam je bila med varovanci in zaposlenimi okužena 101 oseba, Metliki (48), Ljutomeru (42), Horjulu in enoti Bokalce ljubljanskega doma za starejše občane.

18.17 Vlada z gospodarstvom o drugem paketu protikoronskih ukrepov

Na Brdu pri Kranju danes vlada s predstavniki gospodarstva in kmetijstva razpravlja o ukrepih za pomoč gospodarstvu, ki bi jih vključili v drugi protikoronski zakon. Kot je na dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, je namen prvega zakona, ki čaka na objavo v uradnem listu, omogočiti podjetjem preživetje, drugi pa bo pomagal podjetjem, da ponovno zaženejo svoj proizvodnji ciklus, zato se ga je treba lotiti premišljeno.

Tako so se danes na pogovorih najprej srečali s predstavniki gospodarstva, v naslednjih dneh se bodo še z drugimi interesnimi skupinami. Predlog smernic za posvetovalno skupino bo vlada pripravila do 9. aprila, proti koncu meseca naj bi bil predlog zakona pripravljen.



Ukrepi, ki jih predlaga gospodarstvo, se vežejo na možnosti koriščenja letnega dopusta, krajšanje delovnega časa, predlagajo poenostavitev postopka za delo na domu, ureditev razmerij za sezonske delavce iz tujine, spremembo prvega interventnega zakona v delu, ki določa čakanje na delo.

Samo v trgovini je na čakanju trenutno 60.000 zaposlenih, je povedala predsednica trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah. Podjetjem je treba omogočiti hiter in ugoden dostop do denarja, predlagajo ukrepe v povezavi s stroški najemnin za podjetja, ki zdaj ne morejo poslovati. Več o tem preberite v prispevku Ukrepi za pomoč gospodarstvu in kmetijstvu: zagotavljanje likvidnosti po vzoru Avstrije.  


17.30 Prepoved gibanja med občinami smo vzeli resno

Po državi danes ne zaznavajo večjih kršitev odloka o prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah, so sporočili iz generalne policijske uprave.

Policisti ta konec tedna poostreno nadzirajo promet na avtocestah, že ves teden pa spoštovanje vladnih odlokov nadzirajo na mobilnih kontrolnih točkah na drugih površinah, lokalnih in državnih cestah. V tem času so izrekli 836 opozoril, v 1003 primerih pa so odstopili predlog zdravstvenemu inšpektoratu, saj sami niso pristojni za izvedbo prekrškovnih postopkov po zakonu o nalezljivih boleznih.



Policija v nadzorih večinoma ugotavlja, zakaj ljudje potujejo in v največ primerih se izkaže, da spoštujejo omejitve. Kot so poudarili na policiji, policisti pogosto upoštevajo življenjske zdravorazumske okoliščine ljudi, če ti pri tem upoštevajo varnostne ukrepe. Tiste, ki zaradi malomarnosti ali ignorance kršijo določila odloka, pa jih napotijo na naslov stalnega bivališča oz. ukažejo upoštevanje odloka.

Kljub napovedi vladnega govorca Jelka Kacina, da bodo ta konec tedna z južne meje premestili del policistov na nekatere ključne točke v notranjosti države, se to ni zgodilo. Kot je pojasnil v. d. direktorja Policije Anton Travner ob obisku kontrolne točke na mejnem prehodu Fernetiči, trenutno razmere obvladujejo. Pričakuje pa, da se bodo z razvojem pandemije in razmer na državni meji situacija spremenila.

16.45 OZS: država naj subvencionira najemnine in takojšnji dostop do kreditov

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pozdravljajo ukrepe vlade za pomoč mikro in malim podjetjem, samostojnim podjetnikom ter samozaposlenim, a z varovalkami v mega zakonu niso zadovoljni. Na današnjem srečanju delodajalskih organizacij z ministri na Brdu pri Kranju so vlado ponovno pozvali, da jih odpravi. »Za svojo uspešnost podjetja ne smejo biti kaznovana, ampak nagrajena,« je poudaril predsednik OZS Branko Meh, ki po srečanju z vlado ocenjuje, da bodo ključne pripombe OZS in ostalih delodajalskih v naslednjem mega zakonu vendarle upoštevane.

Na Brdu pri Kranju je bilo sanes srečnje gospodarstva in ministrov. Na fotografiji predsednik OZS Branko Meh. FOTO: OZS
Na Brdu pri Kranju je bilo sanes srečnje gospodarstva in ministrov. Na fotografiji predsednik OZS Branko Meh. FOTO: OZS


Izpostavil je nekatere nujne ukrepe za zagotavljanje likvidnosti podjetij: »Država naj subvencionira najemnine za poslovne prostore, nemudoma je treba omogočiti hitre kredite za obratna sredstva ter urediti plačilno disciplino, in sicer tako, da bi se DDV plačal šele po plačani realizaciji. Odlog obveznosti pa naj velja tudi za lizinške hiše, tako kot za banke. Te storitve morajo biti za kreditojemalce in lizingojemalce brezplačne.«

SID banka trenutno kreditira samo velika podjetja, zato je Meh apeliral, da se krediti omogočijo tudi malim in mikro podjetjem ter samostojnim podjetnikom. Tudi Slovenski podjetniški sklad bi že moral imeti zagotovljena sredstva za kreditiranje, a jih še nima.


16.20 Iz Rima se vrača pet slovenskih državljanov

Na letalu, s katerim bodo iz Rima v Zagreb okoli 19.30 prileteli hrvaški državljani, bo tudi pet državljanov Slovenije, so sporočili na današnji novinarski konferenci hrvaškega štaba civilne zaščite v Zagrebu. Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je pojasnil, da bodo vse potnike pregledali še na meji. Slovenske državljane bodo ob policijskem spremstvu prepeljali na mejni prehod Obrežje.

Na Hrvaškem je po zadnjih podatkih z virousom covid-19 okuženih 1126, v zadnjih 24 urah so potrdili 47 novih okužb štiri osebe so umrle.

15.44 Večina oseb iz karantene v Postojni že doma

V petek zvečer sta se za odhod v domačo izolacijo odločili slabi dve tretjini od 41 oseb, ki so karanteno po prihodu iz Španije minulo nedeljo preživljale v postojnskem hotelu Epic. Minister za zdravje Tomaž Gantar je malo pred tem izdal odredbo, da to lahko storijo, pri čemer bodo morali doma v strogi karanteni preživeti še dober teden dni. Pomeni, da v tem času ne smejo zapuščati stanovanja ali hiše, hrano in ostale potrebščine jim morajo pred vrata dostavljati svojci, prijatelji ali pa za to lahko zaprosijo civilno zaščito oziroma domačo občino.

V postojnskem hotelu ostaja še tretjina od 41 oseb, ki so se vrnile iz Španije, pridružilo se jim je pet oseb, ki so priletele iz Velike Britanije. FOTO: Dragica Jaksetič
V postojnskem hotelu ostaja še tretjina od 41 oseb, ki so se vrnile iz Španije, pridružilo se jim je pet oseb, ki so priletele iz Velike Britanije. FOTO: Dragica Jaksetič


Stanovalcem, ki so ostali v Postojni - teh je 17, od katerih bosta dva okužena tam še ostala, ostali pa se pripravljajo za odhod domov - se je v petek zvečer pridružilo še pet oseb, ki so se zvečer vrnile iz Velike Britanije. Tem so vzeli brise in čakajo na rezultate testiranja na okužbo s koronavirusom.





14.55 Upravne enote prednostno o projektih za zagon gospodarstva   

V razmerah, ko je pomembno zagotoviti vnovični zagon gospodarstva in čim hitrejšo vrnitev na prejšnjo raven gospodarske aktivnosti, vsa gradbena dovoljenja niso enako pomembna, je poudaril minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Med postopke, ki jih bodo upravne enote obravnavale prednostno, sodijo tudi izdajanje gradbenih dovoljenj, nujnih za izvajanje javnoinfrastrukturnih, večjih investicijskih in tudi stanovanjskih projektov. Sem spadajo tudi postopki za izdajo dovoljenj, ki so nujna za izvajanje pridobitne dejavnosti, kot so obrtna dovoljenja, dovoljenja za pridelavo ali predelavo hrane, prometna dovoljenja za prvo registracijo homologiranih tovornih vozil, priklopnih vozil, avtobusov, traktorjev in njihovih priklopnikov ter delovnih strojev.

Začasni podatki kažejo, da je bilo vlog za izdajo gradbenega dovoljenja v prvih treh mesecih letošnjega leta 3000 več kot v enakem obdobju lani. Gre za precejšnje povečanje, je dejal minister, saj jeobičajno v celem letu teh postopkov okrog 20.000.

14.17 Nekdanji zvezdnik za revne zbral hrano in plenice
 
Dunga, nekdanji zvezdnik brazilske nogometne reprezentance, je v domovini organiziral zbiranje hrane in otroških plenic. S svojim in prispevki drugih donatorjev je zbral deset ton hrane in 2000 plenic, ki jih bodo dostavili zaradi novega koronavirusa in revščine najbolj ogroženim ljudem.

Nekdanji brazilski nogometni zvezdnik Dunga. FOTO: Reuters
Nekdanji brazilski nogometni zvezdnik Dunga. FOTO: Reuters


»Mnogi od nas se soočamo z izzivi in delamo stvari, za katere nikoli nismo mislili, da jih bomo. Življenje nam je ponudilo možnost, da postanemo boljši ljudje,« je prek posnetka na Instagramu sporočil Brazilec in pozval ljudi, da pomagajo po svojih najboljših močeh: »Akcije še nismo končali. Prispevki bi bili še kako dobrodošli in potrebni. Ne smemo izgubljati časa.«



14.05 Število umrlih v Španiji upadlo drugi dan zapored

V Španiji so v zadnjem dnevu zabeležili 809 smrtnih žrtev epidemije novega koronavirusa. Potem ko so še v četrtek poročali o 950 žrtvah, je zdaj dnevno število umrlih že drugi dan zapored upadlo. Se je pa njihovo skupno število povzpelo na 11.744. Več ljudi je zaradi covida-19 umrlo le še v Italiji, poroča francoska tiskovna agencija afp.

14.00 Mejni prehod Holmec bo spet delno odprt
 
Zunanji minister dr. Anže Logar se je v neposrednih pogovorih z avstrijskim zunanjim ministrom Alexandrom Schallenbergom uspel dogovoriti za vnovično delno odprtje mejnega prehoda Holmec. Avstrijski varnostni organi ga bodo odprli v ponedeljek. Prehodi bodo mogoči med peto in osmo uro zjutraj ter med 15. in 18. uro zvečer.

Mejni prehod Holmec FOTO: N: N:
Mejni prehod Holmec FOTO: N: N:


Republika Avstrija ga je v okviru ukrepov proti novemu koronavirusu COVID 19 skupaj s še nekaterimi manjšimi mejnimi prehodi pred dnevi sklenila zapreti. Mejni prehod Holmec je za lokalno prebivalstvo Mežiške doline in okoliških krajev na slovenski in avstrijski strani izjemno pomemben. Mnogim slovenskim prebivalcem služi za dnevno prehajanje meje zaradi dela na avstrijski strani. Prehod Vič, ki so ga delavci uporabljali zaradi zaprtega Holmeca, je odprt od pete zjutraj do 23. ure, tako da so tisti, ki z delom začnejo zgodaj, lahko zamudili službo.

13.20 Velenjsko karanteno v petek zapustilo 19 oseb

Karanteno v velenjskemu hotelu Paka je po petkovi odredbi ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da osebe z izolacijo nadaljujejo na stalnem ali začasnem bivališču, v petek zapustilo 19 oseb, danes jih bo še 17. Sedem jih ostaja; dva sta potrjeno okužena s covidom-19, pet pa jih še nima urejenega bivanja v Sloveniji, so sporočili z velenjske občine.

Včeraj so v Sloveniji opravili 1188 testov na koronavirus, potrjenih je bilo 43 primerov okužbe, , tako da je bilo skupaj okuženih 977. Hospitaliziranih je bilo 109 bolnikov, dva sta umrla. 

Infografika Delo
Infografika Delo


12.57 V Jugovzhodni regiji je največ okužb v občini Metlika
 
Na Dolenjskem, v Beli krajini in v Posavju je trenutno 115 okuženih oseb za koronavirusom. Še vedno jih je največ v občini Metlika, in sicer 49, v občini Trebnje jih je 11. V Mestni občini Novo mesto je devet potrjenih okužb, po sedem okuženih pa v občinah Ribnica in Semič. V občini Črnomelj jih je šest, po štiri okužbe pa so zabeležili v občinah Sevnica, Šentrupert in Šmarješke Toplice. V občini Žužemberk sta dve, v Brežicah, Grosupljem, Ivančni Gorici in Kočevju so po tri. V občinah Dolenjske Toplice, Mirna in Mokronog-Trebelno pa je po ena okužena oseba, poroča radio Krka.

Infografika Delo
Infografika Delo


Iz te regije je do zdaj bolnišnično oskrbo potrebovalo 23 okuženih. Za zdaj jih hospitalizirajo na infekcijski kliniki ljubljanskega kliničnega centra in na kliniki Golnik, ko bodo tam kapacitete zapolnjene, pa so za hospitalizacijo, po besedah direktorice Milene Kramar Zupan, pripravljeni tudi v Splošni bolnišnici Novo mesto, kjer bo na voljo 80 postelj.

12.47 V celjski bolnišnici se zdravi 16 oseb
 
V Splošni bolnišnici Celje (SBC) so imeli ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 16 pacientov, od tega pet oseb v enoti intenzivne terapije, eno osebo imajo  trenutno na respiratorju in eno osebo na neinvazivni ventilaciji. V SBC so odpustili dva bolnika v domačo oskrbo.

12.24 V Avstriji številne kršitve prepovedi gibanja
 
Avstrijski policisti strogo nadzirajo spoštovanje ukrepov omejitve gibanja, s katerimi želijo doseči zmanjšanje socialnih stikov. Kljub temu so doslej zabeležili številne kršitve in do petka sprožili več kot 14.000 postopkov zoper kršitelje predpisov. Ob napovedanem lepem vremenu napovedujejo še okrepljen nadzor, poročajo tuje tiskovne agencije.

Policisti so samo na območju Dunaja našteli kar 15 lokacij, na katerih so zaznali številne kršitve omejitve gibanja in zbiranja. Tiskovni predstavnik tamkajšnje policije Paul Eidenberger je poudaril, da skušajo s kršitelji postopati v dialogu, vendar pa so tudi sankcije sestavni del policijskega dela. V Avstriji so po dosedanjih podatkih okužbo z novim koronavirusom ob 98.343 opravljenih testiranjih potrdili pri 11.589 ljudeh, število umrlih pa se je po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje v petek s 168 povzpelo na 186.

Ukrepi avstrijske vlade državljanom omogočajo, da zapustijo svoj dom le, ko gredo po nakupih ali v službo. Fotografija je simbolična FOTO: I. M.
Ukrepi avstrijske vlade državljanom omogočajo, da zapustijo svoj dom le, ko gredo po nakupih ali v službo. Fotografija je simbolična FOTO: I. M.


11.13 Kršilce karantene nadzira robot

Policija v Tunisu si pri nadzoru nad spoštovanjem karantene pomaga tudi s posebnim policijskim robotom. Patruljni robot, ki so ga poimenovali PGuard, preži za ljudmi, ki se kljub ukrepu karantene sprehajajo po ulicah tunizijske prestolnice. V državi, kjer je zaradi novega koronavirusa doslej umrlo 14 ljudi, okuženih pa je 436, karantena velja zadnja dva tedna. Ljudje morajo ostati doma, izjeme so le zdravstveni razlogi in nakup nujnih potrebščin.

...
...


11.04 Dva nova primera okužbe na severnem Primorskem

Na severnem Primorskem sta bila včeraj potrjena dva nova primera okužbe s koronavirusom. Ena oseba je iz občine Cerkno, druga iz mestne občine Nova Gorica, je sporočila Civilna zaščita (CZ) severna Primorska. Tako je skupno število uradno potrjenih okuženih oziroma obolelih v regiji  zdaj  17. Število bolnikov po občinah: Idrija (5), Tolmin (4) in Nova Gorica (4), Cerkno (2),  Šempeter-Vrtojba (1) in Bovec (1).

10.49 Pevka Pink je bila okužena s koronavirusom
 
Ameriška pevka Pink je v petek sporočila, da je bila okužena z novim koronavirusom. Na Instagramu je zapisala, da sta imele s triletnim sinom Jamesonom pred dvema tednoma simptome bolezni covid-19. Njen zdravnik je hitro opravil test za novi koronavirus, na katerem je bila 40-letna zvezdnica pozitivna. Cela družina se je nato za dva tedna samoizolirala in zdaj so vsi zdravi, je dodala. Pevka je bila ob tem zelo kritična do ameriške vlade, ki da ni dovolj hitro zagotovila testov za novi koronavirus."Popolna farsa in neuspeh naše vlade je, ker ni zagotovila, da bi bilo testiranje bolj dostopno,"je zapisala.
 
10.35 Aktivirali 6348 pripadnikov sil za zaščito in reševanje

Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki Civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V petek je bilo na vseh ravneh angažiranih 6348 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

Infografika Delo
Infografika Delo


Na ravni države sodelujejo štab Civilne zaščite, podporne službe, Državni logistični center Roje, Karitas in drugi. Na regionalni ravni so vpeti štab Civilne zaščite, podpora in logistika, na ravni občin pa občinski štabi Civilne zaščite, občine, gasilske enote, Rdeči križ Slovenije, javne službe in drugi.

10.31 ZDA obtožili sodobnega piratstva

V Berlinu so v petek obtožile ZDA, da naj bi na Tajskem zadržale pošiljko 200.000 zaščitnih mask, ki so jih deželne oblasti naročile za svoje policiste. Prepričani so, da so imeli prste vmes ameriški uradniki v Bangkoku, ki naj bi maske prestregli. Vendar so v podjetju, pri katerem je Berlin maske naročil, takšne obtožbe zavrnili.

V podjetju 3M so pojasnili, da nimajo niti dokumentacije glede pošiljk omenjenih mask niti nobenih informacij, da bi bile zasežene, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški dnevnik Tagesspiegel je namreč v petek navajal opozorila notranjega ministra berlinske deželne vlade Andreasa Geisla, da so 200.000 obraznih mask zasegli ameriški uradniki v Bangkoku. Takšno početje so v Berlinu označili za »dejanje sodobnega piratstva«, zvezno vlado pa je Geisel pozval, naj Washington pozove k spoštovanju mednarodnih pravil.

10.24 Zdravniki svarijo pred preobremenjenostjo

Tisti, ki se v zdravstvu proti koronavirusu borijo v prvih vrstah, so si enotni - ukrepi proti koronavirusu so dobrodošli, a takšnega režima v zdravstvu ne bo mogoče držati več mesecev. Če bi bilo delovanje zdravstva na drugih področjih okrnjeno še dlje časa kot sedaj, bi lahko na dolgi rok zahtevalo več žrtev kot covid-19.

Najbolj obremenjeni strokovnjaki so v enotah intenzivne terapije, kjer zdravijo najhuje bolne zaradi covida-19. Po besedah Tomaža Vovka, specialista infektologije in intenzivne medicine, ki na enoti intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana neposredno dela z bolniki s covidom-19, zdravniki na tem oddelku delajo v 12-urnih turnusih, kar ni toliko časovno obremenjujoče kot je obremenjujoče to, da en zdravnik obravnava tri ali štirikrat toliko bolnikov kot sicer.

»Dodatno je problem varovalna oprema. Da je ne zapravljamo, včasih delamo tudi po pet, šest ali sedem ur brez prestanka v isti opremi, zaradi česar ne moremo ne na stranišče, ne moremo niti piti. Tudi zaradi varovalne opreme postane precej naporno, zaradi mask tudi kaj boli,« je pojasnil Vovk.

Število okuženih z novim koronavirusom v domu starejših občanov (DSO) Ljutomer se je povečalo za enega varovanca in enega zaposlenega. FOTO: Sobotainfo
Število okuženih z novim koronavirusom v domu starejših občanov (DSO) Ljutomer se je povečalo za enega varovanca in enega zaposlenega. FOTO: Sobotainfo


10.05 V ljutomerskem domu starejših še dva okužena

Število okuženih z novim koronavirusom v domu starejših občanov (DSO) Ljutomer se je povečalo za enega varovanca in enega zaposlenega. Skupno jih je 43, njihovo stanje je stabilno. Pri sedmih od 29 okuženih stanovalcev v izolaciji v Dolgi vasi ni bolezenskih znakov. Kot je sporočil direktor DSO Ljutomer Tomislav Nemec, je počutje stanovalcev in zaposlenih stabilno, izvajajo pa vse ukrepe v skladu z navodili strokovne koordinacijske skupine.

»Tako smo na podlagi njene odločitve in ogleda začasno preselili 15 samostojnih in na virus negativnih stanovalcev v primerno okolje Bioterm in s tem sprostili nekaj zmogljivosti, da lahko ustrezno pripravimo izolacijo za večje število stanovalcev v 3. nadstropju,« pojasnjuje Nemec.

10.04 Občina Metlika bo zaščitila vse občane
 
»Ker želimo našim občanom v čim večji meri zagotoviti varnost ter omejiti širjenje virusa in je dostop do zaščitnih mask trenutno zelo utežen, smo se na občini odločili, da pristopimo nasproti občanom. V sodelovanju z lokalnim podjetjem smo se dogovorili in nabavili maske za vse občane,« je za Delo povedal Darko Zevnik, župan metliške občine.

Dodaja, da je 8400  zaščitnih mask že na poti in jih bodo občani po pošti prejeli v ponedeljek. Zaščitne maske izdeluje njihovo podjetje Prelet. Cena maske je 0,5 evra.

»Pred hudo boleznijo želimo zaščititi vse svoje občane«. Darko Zevnik, župan FOTO: Bojan Rajšek/Delo
»Pred hudo boleznijo želimo zaščititi vse svoje občane«. Darko Zevnik, župan FOTO: Bojan Rajšek/Delo


9.44 Avstralija: Tujci naj se vrnejo domov

Avstralska vlada je več kot dva milijona ljudi z začasnimi vizumi, vključno s študenti, kvalificiranimi delavci in obiskovalci, pozvala, naj se vrnejo domov. Zaradi novega koronavirusa se namreč v državi slabša gospodarski položaj, narašča tudi brezposelnost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Avstraliji trenutno prebiva 2,17 milijona tujcev z različnimi začasnimi vizumi. Ti so po besedah tamkajšnjega vršilca dolžnosti ministra za priseljevanje Alana Tudgea sicer izjemno dragoceni za avstralsko gospodarstvo in način življenja. A kot je dodal, v trenutnih razmerah imetnike začasnih vizumov pozivajo, naj se vrnejo domov. To prav tako velja za 203.000 turistov, ne pa tudi za tiste, ki imajo v državi stalno prebivališče.

9.38 Koronavirus razklal Evropsko unijo
 
Novi koronavirus je znova razklal EU na sever in jug, kot pred leti finančna kriza. A tokrat se vrstijo opozorila, da je položaj povsem drugačen in da je izbira jasna: sever bo solidaren z jugom ali pa unije več ne bo. Italija ob podpori drugih južnih članic zahteva skupno zadolževanje, čemur pa Nemčija ob podpori severnih držav odločno nasprotuje.

Ozračje, ki očitno prevladuje med voditelji članic unije, pomanjkanje solidarnosti - to je smrtna nevarnost za Evropo, je minulo soboto opozoril 94-letni Jacques Delors, predsednik Evropske komisije v letih 1985-1995 in nekdanji francoski finančni minister, ki redko komentira aktualno politično dogajanje.

Komentar je sledil videokonferenci vrha EU, ki naj bi usmeril pripravo zajetnega fiskalnega svežnja v odziv na pandemijo na podlagi previdnostnih posojil evropskega reševalnega mehanizma ESM, a se je končal brez dogovora in brez usmeritev ter sprožil strupene besedne puščice na osi sever-jug.

9.31 EU še brez skupnega javnega naročila
 
Slovenija še ni podpisala nobene pogodbe v okviru skupnega javnega naročila Evropske unije (EU) za zaščitno opremo, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Pojasnili so, da ko bo Evropska komisija pridobila naročeno opremo, bo države članice pozvala k sklenitvi pogodb.

»V okviru skupnega javnega naročila bo, z vidika pospešitve postopka, Evropska komisija v imenu vseh sodelujočih držav članic podpisala okvirne pogodbe s ponudniki opreme po predhodni ocenitvi ponudb. Nato bodo posamezne države članice oddale naročila za določeno vrsto opreme v okviru razpoložljivih količin in po pogojih, navedenih v okvirnih pogodbah,« so sporočili z ministrstva.

Stanislav Zore, ljubljanski nadškof in predsednik Slovenske škofovske konference. FOTO: Osebni arhiv
Stanislav Zore, ljubljanski nadškof in predsednik Slovenske škofovske konference. FOTO: Osebni arhiv

 
9.06 Nadškof Zore bo na cvetno nedeljo nagovoril vernike

Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference Stanislav Zore bo jutri na cvetno nedeljo, predvidoma ob 11.20 uri na TV Slovenija 1 nagovoril vernike in vse prebivalce Slovenije. Nadškof Zore bo spregovoril o praznovanju cvetne nedelje med epidemijo ter o duhovnem življenju v naših družinah in domovih v času omejitve bogoslužja v cerkvah.

8.55 Poziv bolnišnice bodočim mamicam

V novomeški splošni bolnišnici so pozvali nosečnice, ki imajo blago respiratorno obolenje (kašelj, vročina, bolečine v žrelu), da za datum in uro testiranja pokličejo tel. št. 07 39 16 205 med 12. in 15. uro. Testiranja bodo  izvajali dvakrat tedensko, če bo potrebno pa tudi večkrat. V primeru, da ima nosečnica hude težave z dihanjem svetujejo, da naj  bodoča mamica  pokliče osebnega zdravnika, ki ji bo svetoval in usmeril na nadaljnji pregled in ne zgolj na informativno testiranje.

V primeru, ko nosečnica testiranja ni opravile, naj že ob vhodu v bolnišnico opozori na morebitne respiratorne težave. Predvsem pa naj se nosečnice ne bojijo, da zanje, v primeru pozitivnega izvida brisa, ne bi ustrezno poskrbeli, so sporočili z novomeške bolnišnice.

8.51 Do konca junija ne bo nogometnih tekem
 
Mednarodna nogometna zveza Fifa je v petek odpovedala vsa tekmovanja pod njenim okriljem, prijateljske nogometne tekme, do konca junija zaradi pandemije koronavirusa, so poročale tuje tiskovne agencije. Med odpovedanimi tekmami je tudi junijski finale lige narodov Severne in Srednje Amerike ter Karibov Concacaf.

Kot je poročala nemška tiskovna agencija dpa, je Fifa oblikovala delovno skupino, ki bo pripravila vse potrebno za dvig starostne meje udeležencev olimpijskega nogometnega turnirja v Tokiu, ki bo po novem poleti leta 2021.



8.30 Poziv Kitajski, da zapre tržnice

Direktor nacionalnega inštituta za zdravje ZDA Anthony Fauci, ki je v ospredju prizadevanj ameriške vlade proti pandemiji novega koronavirusa, je v petek Kitajsko in druge države pozval, naj zaprejo vse t. i. mokre tržnice, kot je bila tista v Wuhanu, odkoder izvira izbruh koronavirusa.

Tovrstne tržnice, kjer se v umazaniji mešajo ljudje, žive živali, ribe in meso, so gojišče virusov in bakterij, ki povzročajo epidemije, kot je sedanja pandemija koronavirusa. Fauci je dejal, da mora mednarodna skupnost prisiliti države, da zaprejo tržnice, saj je sedanja velika kriza neposredna posledica takšnih »nesanitarnih« tržnic.

Spopad s pandemijo novega koronavirusa, ki ima za posledico zaprtje tovarn, bo povzročil izjemne izgube v predelovalni industriji, to pa bo Evropo stalo na stotine milijard evrov. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Spopad s pandemijo novega koronavirusa, ki ima za posledico zaprtje tovarn, bo povzročil izjemne izgube v predelovalni industriji, to pa bo Evropo stalo na stotine milijard evrov. FOTO: Voranc Vogel/Delo


8.25 Na Kitajskem poklon za mučeniki epidemije
 
Na Kitajskem so se ob današnjem prazniku mrtvih ob deseti uri po lokalnem času s triminutnim molkom spomnili žrtev covida-19, zastave pa so spustili na pol droga. V spomin na žrtve so danes v državi odpovedali vse javne dogodke.
Žrtvam so se poklonili tudi z oglašanjem siren in hup avtomobilov, vlakov in ladij, poročajo tuje tiskovne agencije.
 
Spomnili so se tudi 14 »mučenikov epidemije«, ki so jih v četrtek razglasile oblasti. Med njimi je tudi zdravnik Li Wenliang, ki je umrl februarja zaradi covida-19. Policija ga je sprva obtožila širjenja govoric, ko je konec lanskega leta prvi opozarjal na izbruh novega virusa v Wuhanu, od koder se je nato razširil po vsem svetu.
 
8.23 Prodaja moke, riža in testenin poskočila za trikrat

Strah pred posledicami epidemije novega koronavirusa in vladinimi ukrepi je ljudi pognal v trgovine in obsežnejše nakupe, so ugotavljali pri agencij Nielsen. Pri izbranih trgovskih verigah so tako zabeležili 67-odstotno povečanje vrednostne prodaje v primerjavi s primerljivim tednom lani, to je med 11. in 17. marcem 2019.

V tednu med 9. in 15. marcem se je prodaja moke, riža in testenin v primerjavi s primerljivim obdobjem pred letom dni v Sloveniji povečala za več kot 300 odstotkov, kažejo podatki agencije Nielsen. Pri žitnih kosmičih, žitaricah za kuhanje, konzerviranem mesu in vnaprej pripravljenih omakah in juhah v vrečkah je rast med 200- in 300-odstotna.

8.15 Trump priporoča Američanom maske, sam jih ne bo nosil

Center za nadzor nad boleznimi (CDC) je izdal priporočilo Američanom za pokrivanje obraza, potem ko je doslej veljalo, da maske ne preprečujejo širitve okužb. Generalni kirurg ZDA Jerome Adams je skušal pojasniti zmedo. »Radi bi razložili evolucijo navodil glede mask, ker povzroča zmedo med Američani. Najprej smo menili, da maske ne bodo imele velikega učinka proti širitvi okužb, zadnji dokazi pa pravijo, da lahko virus širijo tudi ljudje, ki ne kažejo simptomov. Nova priporočila bodo prišla, kot bodo narekovali dokazi,« je dejal.

Trump je dejal, da si sam sebe ne more predstavljati z masko na obrazu, ko sedi v Ovalni pisarni Bele hiše in pozdravlja tuje voditelje, čeprav teh trenutno zaradi pandemije ni kaj prida naokrog. »Gre le za priporočilo. Priporočili so, jaz pa je nočem nositi,« je dejal Trump. Prva dama Melania Trump je medtem tvitnila Američanom, naj resno upoštevajo navodila glede družbenega distanciranja in nošenja mask oziroma pokrival na obrazu.

8.00 V ivanški občini omejili dostope do nekaterih krajev
 
Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije na območju občine Ivančna Gorica je župan Dušan Strnad prepovedal ves promet po lokalnih cestah do javnih površin in javnih krajev, kjer bi se lahko ljudje množično zbirali. 

Gibanje je omejeno do Polževega po lokalni cesti Muljava – Zavrtače in po lokalni cesti Peščenik – Zavrtače – Malo Hudo; do Obolnega in Pristave nad Stično po lokalni cesti Ivančna Gorica – Stična – Obolno – Gozd Reka; do Leskovške planote po lokalni cesti Višnja Gora – Žabjek; do slapov Kosce po javni poti Kosca – Groznik; do izvira reke Krke in Krške jame po lokalni cesti Krka – Gradiček; do izletniške točke Lavričeva koča po javni poti Šentvid pri Stični – Petrušnja vas – Strmec in do Vzgojno-izobraževalnega centra Ivančna Gorica. 

Ukrep ne velja za domačine, za intervencijska vozila ter za opravljanje gospodarske in kmetijske dejavnosti. Podobne ukrepe so sprejele tudi nekatere ostale občine v državi.

Odgovorni in sočutni moramo biti do oseb s posebnimi potrebami. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odgovorni in sočutni moramo biti do oseb s posebnimi potrebami. FOTO: Leon Vidic/Delo


7.35 Zaradi koronavirusa odpadla kajakaška tekmovanja
 
Evropska kajakaška zveza (ECA) je v petek sporočila, da so vsa tekmovanja pod njenim okriljem do sredine avgusta odpovedana ali prestavljena. Več informacij, katera tekmovanja bi lahko izvedli od avgusta dalje, naj bi posredovali maja. Novi koronavirus vse bolj hromi življenje športnikov, ki so ostali tudi brez letošnjih olimpijskih iger. Slabim novicam v teh dneh ni konca.

Zaradi trenutnih športu nič kaj prijaznih in naklonjenih razmer in epidemije novega koronavirusa so odpadla vsa za april predvidena tekmovanja v koledarju Kajakaške zveze Slovenije. V nacionalni organizaciji za kajakaški in kanuistični šport pozorno spremljajo razvoj razmer, ob tem pa tudi čakajo na informacije Mednarodne kajakaške zveze (ICF) in Evropske kajakaške zveze (ECA), kaj se bo zgodilo z letošnjimi kajakaškimi tekmovanji. 

06.00 Nova pravila za vračajoče domov

Danes začenjajo veljati tudi navodila za vse, ki se iz tujine vračajo v Slovenijo. Za zdrave osebe bo od danes naprej po vrnitvi iz tujine odrejena karantena, za osebe z bolezenskimi znaki okužbe z novim koronavirusom pa izolacija. Če bo oseba, ki se vrača iz tujine v Slovenijo, zdrava, bodo zdravstveni delavci njene podatke posredovali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Ta bo zanjo predlagal karanteno na stalnem ali začasnem naslovu v obdobju 14 dni od prihoda v Slovenijo. Ukrep velja od 6. ure zjutraj, ne veljajo pa za delovne migrante in osebe, ki opravljajo prevoz blaga v Slovenijo ali so v tranzitu, ter osebe, ki potujejo čez Slovenijo v drugo državo v istem dnevu. Velja pa za delavce, ki prehajajo mejo zaradi sezonskih del.

00.30 Tudi zadnje ure delovanja trgovin le za ranljive skupine

Trgovine bodo zadnjo uro trgovanja od danes sprejemale le še ranljive skupine - invalide, upokojence in nosečnice. Tem je vlada že pred tem za nakupe namenila čas med 8. in 10. uro dopoldne, sedaj pa jim je dala na voljo nekaj več časa. Danes pa začenjajo veljati tudi navodila za vse, ki se iz tujine vračajo v Slovenijo.

00.00 Število smrti se je povzpelo na 20

V Sloveniji je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) skupno 934 okuženih s koronavirusom, od tega je bilo nazadnje 34 novih. Umrlo je 20 ljudi.  

Preberite še:

Komentarji: