Za vse investicije ne bo denarja

Minister Samo Fakin je načeloma obljubil enakovredno financiranje.

Objavljeno
21. november 2018 12.00
Posodobljeno
21. november 2018 12.16
Minister za zdravje Samo Fakin na delovnem sestanku z generalnim direktorjem UKC Maribor Vojkom Flisom. FOTO: Andrej Petelinšek
Maribor – Poldrugi milijon evrov jim je v UKC Maribor v treh mesecih sanacije že uspelo prihraniti, sicer pa naj bi dosegli skupni znesek 4,1 milijona evrov prihrankov. O tem pa tudi o nujnih naložbah ter enakovrednem financiranju vseh zdravstvenih institucij v državi so se včeraj pogovarjali z ministrom za zdravje Samom Fakinom, očitno pa bodo morali zaradi pomanjkanja denarja večino investicij izpeljati v več fazah.

Preberite še:

Medtem ko UKC Ljubljana še uspeva iti v korak s sodobno medicino, manjka UKC Maribor vse: zdravniki, oprema in stavbe.


Predsednik sanacijskega odbora Mirko Stopar je dejal, da so rezultati sanacije spodbudni, bolnišnica dela v skladu s programom, res pa je na posameznih področjih viden zaostanek za pričakovanji. V UKC Maribor so za sanacijo porabili tudi 5,5 milijona evrov iz državnega proračuna, na vprašanje, zakaj je bilo za sanacijo ljubljanskega kliničnega centra namenjenih kar osemdeset milijonov evrov, čeprav ni toliko večji od mariborskega, pa je minister odgovoril, da je bilo izgubo pač treba pokriti.
Minister si bo »prizadeval« za enakovredno financiranje, vendar bodo o tem »še potrebni pogovori«.

Doslej so v UKC Maribor prihranili 1,5 milijona evrov. Po sanacijskem načrtu bi morali stroške zmanjšati za 4,1 milijona. ​Slaba oprema pa ponekod že ogroža temeljne standarde dela.


Fakinu se zdaj zdi najpomembnejša naloga skrajševanje čakalnih dob in pozitivno poslovanje, ki bo omogočalo tudi normalen investicijski ciklus. Kar zadeva opremo in prostore, so ti na nekaterih oddelkih UKC Maribor v slabem stanju, ponekod celo katastrofalnem, najbolj kritično naj bi bilo na oddelkih za kirurgijo in za infekcijske bolezni, klavrno je tudi stanje številnih operacijskih dvoran, ponekod naj bi bili tudi že ogroženi temeljni standardi dela.

Po Stoparjevih besedah se zavedajo, da so prioriteta investicije v opremo in prostore, za zdaj je tudi že zagotovljenih za okoli trinajst milijonov evrov finančnih virov, z ministrstvom za finance pa se dogovarjajo še o dodatnih sredstvih. Zagotovo pa vseh projektov ne bo mogoče izvesti v kratkem času, tudi selitev oddelka za pljučne bolezni s Pohorja na matično lokacijo UKC Maribor bo morala potekati v več fazah, vendar je Stopar prepričan, da bi ta projekt lahko izpeljali v prihodnjih dveh letih.

image
Minister za zdravje je dejal, da si bo »prizadeval« za enakovredno financiranje obeh univerzitetnih kliničnih centrov, vendar bodo o tem »še potrebni pogovori«. FOTO: Tadej Regent/Delo


Dejstvo, da je bilo za sanacijo ljubljanskega UKC namenjenih kar 80 milijonov evrov, mariborskega pa le 5,5, je minister Samo Fakin komentiral z besedami, da je bilo izgubo pač treba pokriti.


»Ni vse v zidovih in opremi, tudi samo številke niso pomembne, imamo odlične zdravniške ekipe, vse programe pa presegamo,« je bil bolj optimističen direktor UKC Maribor Vojko Flis. Obisk ministra je slikovito opisal kot vzpostavitev dialoga, s katerim bodo v prihodnjih letih lahko »pogasili številne ognje, ki so izbruhnili na različnih koncih«. Kar zadeva novo opremo, bo mariborski klinični center že v kratkem bogatejši za dve novi napravi za računalniško tomografijo, dve napravi za magnetno resonanco ter šestnajst anestezijskih naprav. Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin je pri tem poudaril, da si želijo predvsem enakopraven status, sicer pa ni najbolj korektno, če nekdo posluje v črnih številkah, drugi pa zaradi velikih investicij globoko v rdečih, na koncu pa se izguba pokrije vsem.