Za zdravljenje v tujini lani 43 milijonov

Operacij in zdravljenj v tujini vedno več. Več je operacij srca in krčnih žil.

Objavljeno
16. marec 2016 21.59
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Ljubljana – Novi podatki kažejo, da je število zdravljenih v tujini po evropski direktivi lani naraslo, a se čez mejo zdravi še vedno malo bolnikov. Domače specialiste je obiskalo 4,7 milijona bolnikov, v tujino jih je na stroške ZZZS šlo le 2061. Poleg tega pa še 74.000 ljudi med začasnim bivanjem v tujini.

Najbolj so v porastu stroški za napotitve v tujino, ko so izčrpane možnosti zdravljenja pri nas. Zaradi tega vzroka se že poznajo odhodi slovenskih bolnikov v tujino in slabše razvojne možnosti medicine v Sloveniji. ZZZS takšne bolnike napotuje največkrat v Avstrijo in Nemčijo. Največ jih je odšlo zaradi operacije srca, zdravljenja epilepsije in transplantacije pljuč. ZZZS je za 518 slovenskih bolnikov, ki imajo pravico po členu 44a zakona o zdravstvenem varstvu, odštel 5,9 milijona evrov.

Ker je treba za nekatere posege v Sloveniji zelo dolgo čakati – za poseg pri paradontologu ponekod celo 840 dni, za operacijo prostate pri nekaterih urologih več kot 700 dni, za operacijo hrbtenice in krčnih žil povprečno 500 dni, za revmatologa 450 dni –, je to lani spodbudilo 357 bolnikov, da so zaprosili ZZZS za napotitev v tujino. Pravico do tega zdravljenja daje člen 44b omenjenega zakona. Zdravljenje v tujini je ZZZS odobril 22 bolnikom, največ za preiskave z magnetno resonanco (MRI) na Hrvaškem. Drugim pa so, kot kaže, našli primerno hitro zdravljenje v Sloveniji.

Po lastni izbiri – z napotnico za ambulantni pregled ali enodnevno operacijo – je odšlo lani največ bolnikov na Hrvaško, v Italijo in v Avstrijo. Za povrnitev stroškov jih je Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) zaprosilo 1717. Kar 465 od teh bolnikov je odšlo na tuje na operacijo krčnih žil. To je 700-odstotni porast glede na leto prej, ko je bilo takšnih bolnikov 66. Od preiskav poiščejo slovenski bolniki v tujini največkrat preiskavo elektromiografije (EMG). ZZZS je vsem tem bolnikom skupaj (po členu 44c omenjenega zakona) povrnil 459.000 evrov, to je 191 odstotkov več kot leta 2014.

Med pomembnimi stroški ZZZS so stroški zdravljenja med začasnim ali stalnim bivanjem slovenskih državljanov v tujini. Takrat so upravičeni do nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev pri zdravniku na tujem, tujci pa prihajajo med bivanjem v Sloveniji k našim zdravnikom. Zdravljenje v Sloveniji je polovico cenejše kot zdravljenje na tujem, kažejo podatki ZZZS (glej grafe).