Okužena tudi učiteljica na šoli v Šmarju pri Jelšah, pouka dva dni ne bo

Po doslej znanih podatkih je število okuženih v Sloveniji naraslo na 57. Opažajo vse več nestrpnosti, šikaniranja in groženj do obolelih.

Objavljeno
11. marec 2020 10.14
Posodobljeno
12. marec 2020 08.28
Še vedno sledijo vsem prvim vnosom, a med primeri v Sloveniji so tudi že sekundarne okužbe. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Katja Miklavčič, Brigite Ferlič Žgajnar, Mateja Kotnik, Aljaž Vrabec, STA
Katja Miklavčič, Brigite Ferlič Žgajnar, Mateja Kotnik, Aljaž Vrabec, STA
Po doslej znanih podatkih je število okuženih z novim koronavirusom sars-cov-2 v Sloveniji naraslo na 57. Do 18. ure so na okužbo s koronavirusom testirali 2270 oseb.

Ob 18. uri sta znova spregovorila odhajajoči minister za zdravje Aleš Šabeder in direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat.Minister je naprej povedal, da je WHO razglasil pandemijo. »Prihajamo v obdobje, ko se bodo okužbe širile in bomo težko sledili vsakemu primeru posebej,« je rekel. Zraven je potrdil, da sta ob 18. uri začeli veljati kontrola vstopa v Slovenijo iz Italije zaradi preprečevanja širjenja bolezni in odredba, s katero prekinjajo izvajanje nenujnih preventivnih zdravstvenih storitev.Jutri in v petek bo zaprta šola v Šmarju pri Jelšah

 
Danes so potrdili okužbo s koronavirusom pri učiteljici Osnovne šole Šmarje pri Jelšah, ki je bila v stiku z več ljudmi, tudi z učenci. Kot je povedal šmarski župan Matija Čakš, se je učiteljica vrnila iz tujine, kjer je bila med počitnicami. Čeprav je še pred dobre pol ure veljalo, da bodo otroci jutri lahko prišli v šolo, so se predstavniki občine in drugi pristojni odločili, da jutri in v petek pouka v šmarski šoli ne bo. V tem času bo tudi znano, kako bo prihodnji teden, ko bodo znani rezultati brisov, ki so jih vzeli vsem, s katerimi je bila učiteljica v stiku. V Šmarju so v celoti zaprli tudi knjižnico. Š. K.

 

V Sloveniji tudi že sekundarne okužbe


Hkrati je pozval, naj ljudje spoštujejo preventivne ukrepe, kajti največ novih okuženih stakne virus ravno zaradi lahkomiselnosti in nespoštovanja preventivnih ukrepov. 

»Pozivam tudi k strpnemu odnosu do tistih, ki so okuženi s koronavirusom, vsak od nas lahko zboli,« je pristavil minister, saj opažajo vse več nestrpnosti, šikaniranja in groženj do obolelih.

Nina Pirnat je dejala, da še vedno sledijo vsem prvim vnosom, a med primeri v Sloveniji so tudi že sekundarne okužbe. V izjavi so tudi pozvali, naj po zaprtju Osnovne šole Frana Albrehta v Kamniku doma ostanejo tudi sorojenci učencev.

Mladi za starejše

 
Velenje – Skupina prostovoljcev Udarnik Mladinskega centra Velenje v tem času, ko so zaradi koronavirusa še posebej izpostavljeni starejši, starostnikom opravljajo nakupe, gredo v lekarno ali plačat položnice. Starostniki lahko prostovoljce pokličejo od ponedeljka do petka med 9. in 12. uro na telefon 03 898 19 22. Projekt podpira Mestna občina Velenje z vozilom Kamerat, s katerim za starostnike opravijo večje nakupe. Kot je dejal vodja prostovoljcev Andrej Cvernjak, jim telefon ves čas zvoni, poskrbeli bodo tudi za starostnike v domu upokojencev, po opravkih za starostnike pa skupno hodi 18 prostovoljcev. Cvernjak je poudaril, da upoštevajo vsa navodila higiene: »Prostovoljci si ves čas razkužujejo roke, poleg tega pa ves čas nosijo rokavice, da se sploh ne dotikajo stvari, ki jih prinesejo starejšim.« Š. K.

 

Vse doplačniške in samoplačniške ambulante so odpovedane


V prvi današnji izjavi za medije na sedežu vlade je Šabeder povedal, da se zaradi okužb na UKC Ljubljana – okužbo so potrdili pri sedmih zaposlenih z ginekološke in stomatološke klinike, ki pa menda niso bili v stiku s pacienti – uvajajo ukrepi na ljubljanski ginekološki kliniki.

​Po naših informacijah je potrjena okužba s koronavirusom tudi pri eni od zdravnic na nevrološki kliniki. Janez Poklukar, direktor UKC, danes tega še ni vedel. To, da se tam testira en sum, je izvedel šele na poti na izjavo na sedežu vlade. Je pa povedal, da se zapira Leonišče, prav tako ne bodo dovoljeni obiski, očetje ne bodo smeli prisostvovati pri porodih. Vse doplačniške in samoplačniške ambulante so odpovedane, deluje samo soba za naročanje in za zdrave nosečnice. Zmanjšan je tudi obseg delovanja stomatološke klinike.


 

Šola bo zaprta 14 dni


Zaradi potrjenega primera okužbe s koronavirusom pri učiteljici bodo za 14 dni zaprli OŠ Frana Albrehta v Kamniku, so potrdili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Ob tem je odhajajoči minister za šolstvo Jernej Pikalo komentiral, da je zaprtje šol ukrep, ki ga bomo zaradi številnih negativnih učinkov na lokalno življenje in gospodarstvo uporabljali samo po temeljitem premisleku in posvetovanju s stroko. Kamniška šola je že zaprta.  

image
INFOGRAFIKA: Delo


Direktorica NIJZ Nina Pirnat je danes opoldne svetovala, naj se učenci iz OŠ Frana Albrehta ne zadržujejo v bližini starejših in oseb z oslabljenim imunskim sistemom ter da, med drugim, ne spijo v isti sobi s sorojenci. Organizacija varstva otrok je za zdaj prepuščena staršem. Kako bo z nadomeščanjem pouka, se bo odločalo sproti, pri sprejemanju odločitev pa bo sodelovalo ministrstvo za šolstvo, je povedala državna sekretarka Martina Vuk

Izjava župana Občine Kamnik Mateja Slaparja


Na zaprtje osnovne šole se je odzval tudi kamniški župan Matej Slapar. »V občini Kamnik opozarjamo, da je bilo glede na stanje v državi pričakovati okužbo tudi v naši občini, a vseeno velja opozarjati na odgovornost slehernega občana, da upošteva navodila in se ravna odgovorno. Če oseba kaže znake okužbe, naj ostaja doma, predvsem pa je treba poudariti, da je preventivno obnašanja izredno pomembno,« je dejal. »Občina Kamnik je vsem interventnim službam že v prejšnjem tednu razdelila ustrezno zaščitno opremo glede na njihove potrebe. Razdeljenih je bilo 1500 zaščitnih mask, 2000 kosov rokavic, 150 kosov zaščitnih očal, 320 kosov zaščitnih kombinezonov in 45 litrov razkužila.«


image
Odhajajoči minister za šolstvo Jernej Pikalo je komentiral, da je zaprtje šol ukrep, ki ga bomo zaradi številnih negativnih učinkov uporabljali samo po temeljitem premisleku in posvetovanju s stroko. FOTO: Rob Engelaar/AFP


Še vedno smo v prvi fazi izbruha 


Vodenje koordinacijske skupine, ki bedi nad ukrepi za omejevanje širjenja koronavirusa, je prevzel poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Razlog za to niso izredne razmere, je zatrdil. Minister Šabeder je danes predlagal, da se reševanje aktualnega stanja dvigne na vladni nivo, kar pa ne pomeni, da je Slovenija v tako imenovani drugi fazi izbruha virusa. Še vedno smo v prvi fazi, fazi zadrževanja, v kateri še vedno vemo za vse okužene. 

image
OŠ Frana Albrehta v Kamniku bo zaprta prihodnjih 14 dni. FOTO: Marko Feist 


Med drugim so dve novi okužbi potrdili na Postojnskem. Osebi sta doma v samoizolaciji, prav tako njuni svojci – na njihove izvide se namreč še čaka. Okužena sta upoštevala vse predpisane protokole ob prihodu v Zdravstveni dom Postojna, je poročala Televizija Slovenija. Po poročanju časopisa Primorske novice sta se osebi neuradno okužili na smučanju v Italiji, več informacij pa bo znanih na novinarski konferenci ob 14. uri. 

Iz UKC Maribor so sporočili, da so pri njih še vedno hospitalizirane tri osebe. Počutijo se dobro, v roku enega tedna pa bodo predvidoma zapustili bolnišnico. Okužbo so danes potrdili še pri dveh osebah iz prekmurske regije. V prihodnje bosta hospitalizirani ali pa bosta izolirani na domu. V prihodnjih dneh bodo začeli načrtno zmanjševati število nenujnih operacij.

Prekinitev predavanj na ljubljanski univerzi


Do vključno ponedeljka, 23. marca 2020, oziroma do preklica, na Univerzi v Ljubljani prekinjajo izvajanje vseh oblik neposrednega pedagoškega dela in omejujejo osebne stike pri vseh ostalih aktivnostih (kjer je to mogoče) in pozivajo k uporabi drugih oblik komunikacije (e-pošta, videokonference in sestanki, telefonska komunikacija …). Stiki med zaposlenimi in študenti ter zunanjimi partnerji naj se omejijo na najmanjšo možno mero. Neposredno pedagoško delo in pouk se v največji možni meri nadomesti s študijem na daljavo in individualnim učenjem. Sklep velja do preklica, najmanj pa do 23. marca 2020 in stopi v veljavo takoj. O nadaljnjih navodilih bodo obveščali.

Na Univerzi v Mariboru sicer ostajajo pri odločitvi, da bodo zaradi novega koronavirusa odpovedali vsa predavanja šele takrat, ko bodo razglašene izredne razmere. So pa prepovedali predavanja z udeležbo več kot sto ljudi, na nekaterih fakultetah pa bo pedagoški proces potekal na daljavo.


Kateri so novi ukrepi za omejitev širjenja virusa


Medtem ko po Sloveniji nameščajo nove kontejnerje za sprejem bolnikov – do konca tedna jih bodo zdravstvenim domovom po Sloveniji dostavili več kot 30 –, je posebne ukrepe ob izbruhu novega koronavirusa med drugim sprejela Upravna enota (UE) Ljubljana, ki je pozvala stranke, naj na enoto pridejo le v primeru nujnih in neodložljivih upravnih storitev.

Z današnjim dnem so omejili število strank v čakalnicah v sektorju za upravne notranje zadeve. Zaprti bodo glavni vhod in s tem dostop do glavne pisarne, oddelka za javni red, oddelka za promet in oddelka za matične zadeve ter oddelek za tujce. Mladoporočencev na obredih za sklenitev zakonske oziroma partnerske zveze naj ne spremlja več kot deset oseb, so še pozvali iz UE Ljubljana. 


 

Odpovedan tudi verouk


Lekarniška zbornica Slovenije poziva javnost, naj v lekarno vstopajo le zdravi posamezniki z razkuženimi rokami; več ukrepov so sprejeli tudi slovenski škofje. Sklenili so, da se lahko svete maše v cerkvah, kapelah in drugih zaprtih prostorih naenkrat udeleži do sto vernikov (vključno z duhovniki, ministranti ter pevci) pod pogojem, da so lahko oddaljeni drug od drugega približno en meter in pol. Enako velja za druge verske obrede, kot so poroke, krsti in pogrebi. Verouk je odpovedan do najmanj 29. marca. 

Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) je obvestila uporabnike, da je bil rok izposoje gradivu, ki ga imajo doma, podaljšan za en mesec. Na Eventimovi spletni strani bo po novem zavihek Covid-19: Informacije o dogodkih, kjer bodo, kot so sporočili, zbrane informacije glede preloženih in odpovedanih dogodkov zaradi trenutnega stanja v državi.   

image
Postavljanje kontejnerjev za sprejem morebitnih okuženih z novim koronavirusom v Slovenj Gradcu. FOTO: Mateja Kotnik