Začenja se predčasno glasovanje

Predčasno glasovanje bo v 56 občinah, kjer prvi krog ni dal zmagovalcev, praviloma potekalo danes, jutri in v četrtek.
Fotografija: Občinske volilne komisije določijo, ali bo predčasno glasovanje potekalo en, dva ali tri dni, odvisno od velikosti volilnega telesa in preteklih izkušenj. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Občinske volilne komisije določijo, ali bo predčasno glasovanje potekalo en, dva ali tri dni, odvisno od velikosti volilnega telesa in preteklih izkušenj. FOTO: Tadej Regent/Delo

Drugi krog volitev županov v 56 občinah, v katerih prvi krog ni dal zmagovalca, bo v nedeljo 2. decembra, tako kot v prvem pa lahko lahko volivci, ki bodo na dan glasovanja odsotni, glasujejo že pred tem dnem, so zapisali na ministrstvu za javno upravo. A ne prej kot pet dni in ne kasneje kot dva dni pred dnevom glasovanja.

Praviloma so dnevi, namenjeni predčasnim volitvam, torek, sreda in četrtek v tednu pred nedeljskim glasovanjem, volivci pa lahko volijo na posebnem volišču na sedežu občinske volilne komisije. Občinske volilne komisije določijo, ali bo glasovanje potekalo en, dva ali tri dni, odvisno od velikosti volilnega telesa in preteklih izkušenj. Informacije o številu dni za predčasno glasovanje so dostopne na spletnih straneh občin.
 

Enak postopek glasovanja


Volivci na volišču za predčasno glasovanje glasujejo tako kot na voliščih, ki so bila odprta v prvem krogu, 18. novembra. Glasovanje poteka od 7.00 ure do 19.00 ure. Volilni odbor zahteva osebni dokument s fotografijo. Če ima volivec s seboj obvestilo, ki ga je prejel po pošti, bo volilni odbor imel lažje delo pri iskanju volivca v volilnem imeniku. Volivec se pred izročitvijo glasovnic podpiše v volilni imenik.

Ker v drugem krogu nastopata zgolj dva kandidata, volivec glasuje tako, da obkroži zaporedno številko ob kandidatu. Vrstni red na glasovnici je določen z volilnim izidom iz prvega kroga glasovanja, najprej je na glasovnici naveden kandidat, ki je v prvem krogu prejel več glasov.

Preberite še:

Komentarji: