Zadeva »Merc« se že tudi močno politizira

Pritisk na tožilstvo: Podobnik napoveduje proteste pred vlado zaradi ovadbe proti nekdanjemu ravnatelju.
Fotografija: Dušan Merc,nekdanji ravnatelj osnovne šole Prule je zaščitil učenko, ki je bila žrtev nasilja dveh sovrstnikov in si prislužil bizarno kazensko ovadbo.  Foto Katarina Rajevec
Odpri galerijo
Dušan Merc,nekdanji ravnatelj osnovne šole Prule je zaščitil učenko, ki je bila žrtev nasilja dveh sovrstnikov in si prislužil bizarno kazensko ovadbo.  Foto Katarina Rajevec

Dušan Merc, upokojeni ravnatelj ene od ljubljanskih osnovnih šol, ki ga tožilstvo preganja zaradi zaščite dveh učenk, ki sta bili deležni spolnega nadlegovanja in njegove prepovedi dvema učencema, da bi bila zato ob koncu šole pri pouku, je dobil prvi strankarski odmev.

Na današnji slavnostni akademiji ob 30. obletnici ustanovitve prve politične stranke pri nas bo Marjan Podobnik, prvak SLS, pozval k podpori Dušanu Mercu. To, kar se dogaja z njim, je prava grozljivka, ocenjuje. Tožilstvo ga preganja, ker si je upal zaščititi otroka, ki je bil žrtev nasilja. To pomeni, da se noben učitelj in noben ravnatelj ne bo upal izpostaviti in se postaviti na stran otroka, ki bo žrtev nasilja.

»Če vlada in tožilstvo, ki sodi pod njo, te tragedije, ki se dogaja Mercu, ne bo takoj ustavila, bom organiziral protest in v Ljubljano pred prostore vlade pripeljal 30 avtobusov. To tožilsko kliko, ki se spravlja na naše otroke in njihove zaščitnike, bomo sklatili. Pozivam Šarca, da to kliko umakne, ali pa jo bomo umaknili mi,« je odločen Podobnik.
 

Nekdanji ravnatelj ni član stranke in ne podpornik SLS


Nekdanji ravnatelj prulske osnovne šole ni član stranke in ne podpornik SLS. Andrej Razdrih, njegov odvetnik, poudarja, da si vmešavanja politike ne želi in ne potrebuje. Škoda pa je, da si pri tem primeru tožilstvo za odločitev glede pregona ni vzelo pet minut časa za premislek.

Spomnimo, ker je ravnatelj zaščitil osnovnošolki, ki sta se izpovedali, da sta ju spolno napadla osnovnošolca, se je znašel na sodišču. Inšpektorat za šolstvo mu očita, da je učencema s prepovedjo vstopa v šolo kršil njuno zakonsko pravico do šolanja. Inšpektoratu je sledilo tudi tožilstvo. Do konca šolskega leta so ob njegovi odločitvi sicer ostali le še trije šolski dnevi, pravzaprav le en dan pouka in valeta, nato pa zaključni izlet in zadnji dan podelitev spričeval. Merc se je tako odločil, ker ni želel, da bi se morebitni spolni napad ponovil ali sram obeh žrtev še poglobil, zato je domnevnima napadalcema prepovedal vstop v šolo.

Komentarji: