Kacin: Prosimo za iskrene odgovore na vprašanja epidemiologov

Na novinarski konferenci je Jelko Kacin pomiril, da zaostritev ukrepov za zdaj ni predvidena.
Fotografija: Jelko Kacin predstavlja zadnje aktualne podatke glede novega koronavirusa. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Jelko Kacin predstavlja zadnje aktualne podatke glede novega koronavirusa. FOTO: Leon Vidic/Delo

Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci predstavil najnovejše podatke o koronavirusni bolezni 19 in ukrepih vlade. Uvodoma je pojasnil, da so včeraj v Sloveniji ob 1581 testiranih našteli 42 okužb z novim koronavirusom.

Podatki kažejo, da se število opravljenih testov ne zmanjšuje, pravi Kacin, kar je pozitivno, tudi število okuženih kaže, da se stanje stabilizira. A to nikakor ne pomeni, da lahko postanemo manj previdni.


 

Skrbijo jih sosednje države


Delo epidemiologov otežujejo tisti, ki nočejo povedati ali ne znajo povedati, kje so se domnevno okužili. Iskrenost pomeni tudi solidarnost in odgovornost do vseh, opominja Kacin.



Pristojne skrbi naraščanje števila okužb v sosednjih državah, predvsem na Hrvaškem, v Italiji in na Madžarskem. A se uspešno bojujejo proti vnesenim okužbam, poudarja vladni govorec. Od včeraj testiranih je le ena okužba dokazano iz tujine, a Kacin pravi, da za 19 primerov vira okužbe še ne vedo, zato se ta podatek lahko spremeni.

Zapiranja meja si ne želijo, predvsem si to težko dovolijo zaradi gospodarskih posledic. »Želimo si vzpostaviti sistem, ki omogoča nujne prehode državne meje, na drugi strani pa vzpostaviti mehanizme, ki bodo ljudem nujno pot tudi olajšali in dali občutek, da razmere nadziramo. Zapiranja meja in omejevanja prehoda med občinami ne načrtujemo,« je pojasnil Kacin. Pri tem stavi na državljane, da upoštevajo vsa priporočila.

Kako bodo ukrepali glede priporočil v šolah, bo več jasno po četrtkovi vladni seji. Zanikal je govorice, da bi konec meseca zaprli šole. »Vedno boste imeli vizionarje, ki bodo vnaprej vedeli, kaj se bo zgodilo, in razmere poskušali slikat bolj črne, kakor so.«

Lahko uporabijo dodatne ukrepe na posamezni šoli, če bodo neuspešni pri ukrepih za zajezitev.
 

Nadzor nad uporabo mask


V skladu z odlokom so od 4. septembra zdravstveni inšpektorji opravili nadzor na 397 različnih objektih. Samo včeraj je bilo 189 nadzorov, od tega 90 v gostinskih obratih, v 96 trgovinah in na treh prireditvah.

Zdravstveni inšpektorji so v trgovinah včeraj izdali sedem plačilnih nalogov zaradi neuporabe mask, ena globa pa je bila izrečena v gostinskem lokalu. Nepravilnosti pri razkuževanju rok inšpektorji niso zaznali.

Glede zaostrovanja ukrepov, denimo omejevanja dostopa tveganim skupinam v trgovino, pravi, da o tem za zdaj ne razmišljajo. O tem bi najprej razpravljali na NIJZ, potem strokovna skupina, šele nato bi o tem razpravljala vlada, pravi Kacin, ki je še enkrat pomiril, da zaostritve za zdaj niso predvidene.

Komentarji: