Zadnji rok za izplačilo letošnjega regresa je tu

Inšpektorat za delo opozarja, da je treba to obveznost do delavcev poravnati najpozneje do 1. novembra.
Fotografija: Izplačilo plače in regresa za letni dopust je neodtujljiva pravica delavcev. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Izplačilo plače in regresa za letni dopust je neodtujljiva pravica delavcev. FOTO: Roman Šipić/Delo

Rok za izplačilo regresa za dopust je po zakonu o delovnih razmerjih sicer prvi julij, toda izjemen, skrajni rok v primeru nelikvidnosti delodajalca je lahko tudi prvi november. Ta rok je praktično že tu, na inšpektoratu za delo pa opozarjajo, da bo verjetno spet veliko delavcev ostalo brez tega dela plačila za delo, saj so do sedaj v letošnjem letu odkrili že 2.460 kršitev glede izplačila regresa. Tovrstnih kršitev je iz leta v leto več.
 

Lani 1926 kršitev izplačila regresa


V vsem lanskem letu so delovni inšpektorji glede (ne)izplačevanja regresa odkrili 1.926 kršitev, letošnja številka je torej že dva meseca pred koncem leta krepko presegla lansko. 

Letos so inšpektorji ugotovili že 2.460 kršitev glede izplačila regresa zaposlenim. FOTO: Jure Eržen/Delo
Letos so inšpektorji ugotovili že 2.460 kršitev glede izplačila regresa zaposlenim. FOTO: Jure Eržen/Delo


»Inšpektorat za delo bo zato po 1. novembru ponovno začel s poostrenimi nadzori glede izplačila regresa, saj je plačilo za delo neodtujljiva pravica delavcev, ki jo je treba dosledno spoštovati. Uresničevanje pravice do regresa za letni dopust je zelo pomembno tudi zato, ker je v tesni povezavi s koriščenjem letnega dopusta, ki je namenjen obnovi psihofizičnih sposobnosti delavcev,« sporočajo z inšpektorata in pozivajo delodajalce, da izpolnijo svoje obveznosti in se tako izognejo nevšečnostim in globam. Slednje se namreč v primeru neizplačila ali zamude pri izplačilu regresa gibljejo med 3.000 in 20.000 evri.
 

Inšpektorji že tretje leto v poostren nadzor


Delovni inšpektorji bodo tako že tretje leto zapored izvedli posebno usmerjeno akcijo nadzora nad izplačevanjem plač in regresa zaposlenim. Lansko leto so med svojimi akcijami ugotovili kar 5.538 kršitev glede plačila za delo in regresa, kar je skoraj 55 odstotkov vseh ugotovljenih kršitev. 

Komentarji: