Zagorski posel stoletja z Ledavo

Svea v stečaju: Ledava za upravno zgradbo odštela 473 tisočakov, občina jo kupuje za 323.000 €; znamka, salon in proizvodnja spet v Zagorju?

Objavljeno
22. september 2017 17.28
pma*Svea Zagorje v stečaju
Polona Malovrh
Polona Malovrh
Zagorje - Blagovna znamka Sveinih kuhinj, ki je že dobro leto v lasti Zlatarne Celje, se vrača v Zagorje, je za Delo potrdil Rok Frol, družbenik v Svei Interier, družbi najemnici nekdaj priznane blagovne znamke. Svea Interier bo v nekdanji upravni zgradbi Svee, katere lastnica bo v kratkem postala občina Zagorje, najela nekdanji razstavni salon in nekaj pisarn.

Če se napovedi uresničijo, bo imela ljubljanska družba Ledava Investicije nekdanjo Sveino upravno zgradbo, razstavni salon in parkirišča, v lasti le dva meseca. Sredi julija je za 1500 kvadratnih metrov uporabnih površin s 4000 kvadratnimi metri zemljišča, ki jih je stečajni upravitelj Svee Tomaž Kos naprodaj ponujal šestič, odštela dobro polovico likvidacijske vrednosti ali 473.000 evrov. Ledava Investicije so sicer Svein ločitveni upnik. To so postale s prevzemom 800-milijonskih terjatev od NLB - v tem paketu so bile tudi terjatve do Svee. Stečajnik Kos je avgusta Ledavi iz naslova ločitvene pravice na kupljenih Sveinih nepremičninah že nakazal 290.000 evrov. Doslej sta NLB oziroma Ledava dobili poravnanih 1,275 milijona evrov ločitvenih pravic. Vseh prijavljenih terjatev NLB je bilo 5,8 milijona evrov, od teh je bilo priznanih 3,5 milijona evrov.

Po uradni cenitvi, ki jo je naročila občina Zagorje, so Sveine nepremičnine, katerih lastnica je trenutno še Ledava, vredne 1,2 milijona evrov. Zagorski župan Matjaž Švagan pričakuje podpis kupoprodajne pogodbe že v naslednjih dneh, v ponedeljek, na seji občinskega sveta, pa bodo v sklopu rebalansa zagotovili tudi sredstva za nakup. Da občina kupi Sveine nepremičnine v stečaju - med drugi za potrebe selitve glasbene šole, se je strinjal tudi občinski svet, ki pa je mejo postavil pri 323 tisočakih - brez DDV oziroma 330.000 z DDV. Švagan je potrdil, da so z Ledavo dogovorjeni za odkup po ceni, h kateri je zavezan.

»Zame je nakup Svee ena najboljših potez za prihodnost občine v finančnem in razvojnem smislu, za naše gospodarstvo in za našo glasbeno šolo, saj ju bomo združili pod eno streho. Za 330 tisočakov bomo dobili objekt, vreden 1,2 milijona.« Ali je bil to dober posel tudi za Ledavo, ne želi soditi. Občina bo z odkupom Svee prihranila več kot milijon, saj ji ne bo treba vlagati v novo Glasbeno šolo. Bo pa približno milijon evrov treba vložiti v obnovo in energetsko sanacijo upravne zgradbe.

Interes občine, da v zagorski Svei ponovno zaženejo proizvodnjo kuhinj in vrnejo vsaj del od izgubljenih 110 delovnih mest, se ujema z načrti Svee Interierja. Kakor pravi Rok Frol, sicer Trboveljčan, nekoč zaposlen v Svei, resno razmišljajo o vzpostavitvi lastne proizvodnje. Doslej so sodelovali z družinskim podjetjem Magles iz Škofje vasi pri Celju, ki ima v najemu del nekdanjih Sveinih proizvodnih prostorov in ki je junija kot edini ponudnik za 17.200 evrov (likvidacijska cena znaša dobrih 21.000 evrov) kupil še stroje in opremo Sveine lakirnice. Svea Interier je doslej trgu ponudila devet kuhinjskih modelov, desetega napovedujejo za december. Blagovna znamka, ki so jo z veljavnostjo do jeseni 2019 kupili za 90.000 evrov, se znova krepi. Po poletnem zatišju, pravi Frol, se obisk salonov in prodaja povečujeta. Svea Interier ima v Ljubljani lasten salon, kuhinje pa so naprodaj še na petih drugih lokacijah. Osrednji salon načrtujejo urediti v Zagorju.