Zahteva za preiskavo Sebastjana Kokla

Primorska študentska organizacija Direktor Kokl zanika, da bi zlorabil položaj

Objavljeno
14. december 2013 15.28
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja je koprsko okrožno državno tožilstvo na koprsko sodišče vložilo zahtevo za preiskavo Sebastjana Kokla, direktorja Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), in koprskega svetnika SD, kot tudi Gorana Sambta, nekdanjega predsednika nadzornega sveta ŠOUP.


Koprski policisti in kriminalisti so že junija lani opravili hišno preiskavo v prostorih koprskega ŠOUP. Sumili so, da se je v tej organizaciji zgodilo več kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala. Preverjali so anonimne očitke, pozneje pa se je izkazalo, da so ti dovolj resni, da je tožilstvo predlagalo preiskavo. Po neuradnih informacijah, ki jih je delno potrdil tudi Kokl, mu očitajo, da je direktorsko funkcijo opravljal tako, da je bil zaposlen kot samostojni podjetnik in je plačila za vodenje družbe prejemal po sklenjeni pogodbi.

»Do zdaj še nisem bil zaslišan, da bi vse to pojasnil«

Do zlorab naj bi prišlo tudi tako, da je ŠOUP v treh letih nakazal 118.000 evrov na Sambtovo družbo Garmond, ki je upravljala hostel Stara šola v Kortah. Teh poslov pa naj ne bi bilo. »To ni res. Izplačila moje plače na s. p. niso nič spornega, saj sem bil s takim načinom izplačil prvi dve leti svojega direktorovanja celo prikrajšan za razne dodatke in ugodnosti, ki bi mi sicer pripadali. Glede poslovanja s hostlom v Kortah pa izhajajo iz stališča, da ŠOUP sploh ni sodeloval s tem hostlom, kar pa ni res. Tam smo najemali prostore. To bomo lahko dokazali. Ampak do zdaj sploh še nisem bil zaslišan, da bi lahko vse to pojasnil,« je povedal Sebastjan Kokl in dodal, da njihovo poslovanje vsako leto pregledajo revizorji, in večkrat tudi davčna inšpekcija. Njemu in Goranu Sambtu po pisanju Primorskih novic kriminalisti očitajo 150.000 evrov spornih nakazil.

Iz Liste Burja so opzorili na netransparentno poslovanje

Sebastjan Kokl, ki je prvi mandat direktorja ŠOUP začel opravljati decembra 2007, nima težav samo z omenjenimi posli. Tožilstvo je proti njemu vložilo obtožni predlog tudi zaradi spornih sprememb statuta ŠOUP iz leta 2007, za katere naj bi bil po Koklovih besedah odgovoren študentski zbor, ki jih je sprejemal in ne on, ki jih je izvajal.

Kokl se je zapletel tudi pri poslu s spletnim portalom Primorska.info, kjer je bil direktor. Ta portal je pridobil od ministrstva za kulturo državno subvencijo za pluralizacijo medijev, a se je pozneje pokazalo, da ni opravil obljubljenega dela. Zato bi bil moral omenjeni portal denar vrniti, a ga po pisanju spletnega portala MMC, ni. Večkrat se je Kokl zapletel tudi s študenti, ki mu očitajo, da je sprivatiziral študentsko organizacijo za svoje potrebe.

Ob informacijah o nadaljevanju predkazenskega postopka so opozorili tudi iz Liste Burja na netransparentno poslovanje ŠOUP in dejali, da so bili nezakonito izbrisani s študenstkega volilnega seznama za volitve v študentski zbor, zato pričakujejo, da študentska organizacija začne ustrezne disciplinske postopke proti obema omenjenima.