Zahtevek Petričkovih potop za Športno zvezo Celje

Družina Petriček zahteva 237.500 evrov za čas, ko svojih v denacionaliziji vrnjenih nepremičnin ni mogla uporabljati.

Objavljeno
05. junij 2014 21.52
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje

Celje – Ta teden so že tretjič preložili sojenje med družino Petriček, ki je v denacionalizacijskem postopku dobila povrnjene nepremičnine in objekte na Gričku, in Športno zvezo Celje, ki jo Petričkovi tožijo za uporabnino objektov. Če bodo iztožili, je to za zvezo konec, saj je zahtevani znesek ogromen. O prihodnosti Grička, ki je naprodaj, pa ne govori nihče.

Športnorekreacijski center Griček je širša Slovenija spoznala predvsem po tragičnih zgodbah otrok iz druge svetovne vojne. Sicer je bil Griček do začetka denacionalizacijskega postopka leta 1994 eno najbolj priljubljenih zbirališč Celjanov. Trimsteza, igrišče, smučišče, smučarska skakalnica in gostilna so bili vsak konec tedna precej obiskani, na Gričku pa so organizirali tudi kresovanja in končne izlete mlajših šolarjev.

V denacionalizacijskem postopku, ki se je končal decembra 2005, so vse tamkajšnje nepremičnine vrnili pokojnemu upravičencu Ervinu Avgustu Petričku. Iz UE Celje so sporočili, da je družina Petriček zahtevala vrnitev premoženja v naravi, nekaj premoženja v okolici pa so dobili v obliki odškodnine v obveznicah Slovenske odškodninske družbe (Sod). Vse vrnjene nepremičnine so naprodaj že nekaj let. V tem času so ceno znižali za 200.000 evrov in zdaj za 7235 kvadratnih metrov zazidljivih zemljišč, 57.400 kvadratnih metrov kmetijskih zemljišč in 10.600 kvadratnih metrov gozda želijo 350.000 evrov.

Tožbe na dveh sodiščih

Družina Petriček je na upravnem sodišču sprožila postopek zaradi precej zmanjšane vrednosti vrnjene nepremičnine, ki so jo sicer dobili v obliki odškodnine v obveznicah Soda. Upravno sodišče je v zadevi Petriček odločalo v štirih tožbah.

Zdaj se z zadevo ukvarja še celjsko okrožno sodišče, saj Petričkovi zahtevajo od Športne zveze Celje uporabnino za čas, ko svojih nepremičnin niso mogli uporabljati. Gre za obdobje od leta 1994, ko se je postopek denacionalizacije začel, do leta 2009, ko je bila odločba o denacionalizaciji pravnomočna. Zahtevek znaša 237.504 evrov, ki jih Športna zveza Celje nima.

Obe strani pravita, da si želita poravnave, zato tudi nista gostobesedni. Kljub temu pa je zaznati, da bi morali Petričkovi precej popustiti, da bi zveza, ta je združenje društev, ki so registrirana za izvajanje športnih dejavnosti v Mestni občini Celje, lahko plačala uporabnino.

Občina ne bo pomagala zvezi

Odvetnik športne zveze Dejan Gracer je predlagal, da bi občina v zadevo vstopila kot stranski udeleženec, s čimer bi po eni strani lahko pomagala zvezi, po drugi strani pa bi lahko uveljavljala morebiten lasten pravni interes. Občina je bila do leta 2003 lastnica nepremičnin na Gričku, potem pa je lastninsko pravico prenesla na športno zvezo.

Toda z občinskega oddelka za družbene dejavnosti so nam sporočili, da na Gričku nimajo nobenega interesa več. Zato občina ni vstopila v pravdo med družino Petriček in športno zvezo, čeprav je bila v obravnavanem času petnajstih let kar devet let lastnica nepremičnin.

Ker ni interesa, zvezi ne bo pomagala, če se bo pravda zanjo neugodno končala. »Navajanje tožene stranke (Športne zveze Celje, op. p.), da je zadnja nepremičnine, ki so bile predmet vračila v naravi v denacionalizacijskem postopku, uporabljala za zadovoljitev potreb občanov in občank Mestne občine Celje (MOC), je brez vsakršne pravno relevantne pravne podlage oziroma med MOC in toženo stranko s tem ni nikakršnega medsebojnega materialnopravnega razmerja,« so pojasnili v občinski službi.

Zadeva Petriček bo v obravnavi na okrožnem sodišču predvidoma še pred sodnimi počitnicami.