Zajel nas je nov vročinski val

Predvsem na Primorskem in po nižinah osrednje Slovenije bo od torka do petka sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev, opozarjajo na Arsu. V Bordeauxu danes namerili temperaturni rekord.

Objavljeno
23. julij 2019 07.30
Posodobljeno
23. julij 2019 19.54
Parižani pričakujejo rekordno visoke temperature. FOTO: Alain Jocard/AFP
S. S., Be. B., STA
S. S., Be. B., STA
Slovenijo in Evropo je zajel nov vročinski val. Po napovedih vremenoslovcev bo najbolj vroče od jutri do petka, napovedane pa so tudi nevihte. Danes se bodo najvišje dnevne temperature gibale od 31 do 35 stopinj Celzija, jutri bo še za kakšno stopinjo topleje. Tudi noči ne bodo tako sveže, kot so bile zadnje dni. Zelo vroče bo tudi na Gorenjskem, medtem ko v vzhodni Sloveniji izrazite vročine ne pričakujejo, kajti tja bo občasno od vzhoda »pljusknil« malo manj vroč zrak. Tam bodo najvišje dnevne temperature okoli 32 ali 33 stopinj Celzija. 

Predvsem na Primorskem in po nižinah osrednje Slovenije bo od torka do petka sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev, opozarjajo na Agenciji za okolje (Arso).

Vročina bo ob koncu tedna ob predvidoma bolj spremenljivem vremenu nekoliko popustila. Ob koncu tedna bodo nastajale nevihte, o obsegu in jakosti pa je, kot pravijo na Arsu, še prezgodaj govoriti. V prihodnjem tednu se bodo temperature postopoma spet višale.

Napotki za ravnanje v vročini
Vročina lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva (starejši, otroci in bolniki). Težave preprečimo tako, da zmanjšamo obremenitev telesa s toploto. Umaknemo se v senco in hladnejše prostore ter omejimo fizično aktivnost. Uživamo lahko hrano, v manjših obrokih. V primeru pregretja bolnika umaknemo na hladno (v senco ali hladen prostor). V primeru vročinske kapi takoj pokličemo zdravniško pomoč, obolelega ves čas hladimo. Z zdravnikom se posvetujemo tudi, če imamo neobičajne težave, ki ne minejo ali se stopnjujejo. Nikoli ne puščamo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu.

Poskrbite tudi za živali. Umaknite jih v senco ali hladne prostore ter jim vseskozi zagotavljajte svežo vodo.


Na Arsu pojasnjujejo, da se nad severovzhodnim Atlantikom proti jugu, skoraj do severozahodne Afrike, spušča višinska dolina s hladnim zrakom, na njeni sprednji strani pa začenja proti zahodni Evropi pritekati zelo topel zrak iznad severne Afrike, ki bo postopoma preplavil tudi del srednje Evrope.

image
Zelo vroče bo tudi pri nas. FOTO: Leon Vidic/Delo

 

V Bordeauxu temperaturni rekord


Najbolj vroče bo v Franciji in Španiji. Tam naj bi vročina trajala do vključno četrtka, temperatura pa se je ponekod že danes dvignila tudi nad 40 stopinj Celzija. Zaradi vročinskega vala bodo v Franciji začasno zaprli jedrsko elektrarno. Francoska energetska družba EDF je namreč sporočila, da bo v jedrski elektrarni Golftech na jugu države začasno ustavila dva jedrska reaktorja. Prvega naj bi ustavili drevi, drugega v sredo, oba pa bodo predvidoma znova zagnali 30. julija.

image
V Bretaniji so se nekateri ohladili s skokom v morje. FOTO: Valery Hache/AFP


Čeprav je najvišje temperature po napovedih vremenoslovcev pričakovati v prihodnjih dneh, so v Bordeauxu na jugozahodu države že danes izmerili rekordnih 41,2 stopinje Celzija. Doslej je najvišja temperatura v Bordeauxu znašala 40,7 stopinje Celzija, kolikor so izmerili leta 2003.

Vroče je tudi drugod po Franciji, saj so v kar 59 departmajih zaradi napovedanih, ponekod celo rekordno visokih temperatur, razglasili oranžni alarm. V četrtek v Parizu pričakujejo 41 ali celo 42 stopinj Celzija, s tem pa tudi absolutni rekord, navaja francoska meteorološka služba. Najvišjo temperaturo so do zdaj zabeležili leta 1947, ko so namerili 40,4 stopinje Celzija. Tudi v nekaterih drugih francoskih mestih pričakujejo rekordne temperature. Ekstremno vreme je Francijo zajelo mesec dni po junijskem vročinskem valu, ko so namerili absolutni državni rekord, in sicer 46 stopinj Celzija.


Najhujša vročina naj bi Francijo in nekatere druge države v Zahodni Evropi zajela v prihodnjih dneh. Nov vročinski val bo po napovedih vremenoslovcev prizadel severno Francijo ter dele Belgije, Luksemburga in Nizozemske. Visoke temperature ozračja so napovedane tudi v Veliki Britaniji in Nemčiji, Italiji in na Portugalskem nadpovprečno toplo bo tudi v Skandinaviji.

Po napovedih francoskega vremenoslovca Francoisa Jobarda bi se lahko v severni Franciji ter delih Belgije, Luksemburga in Nizozemske živo srebro prvič povzpelo do ali prek 40 stopinj Celzija; četrtek pa bi lahko bil »zgodovinsko vroč dan«.

Na drugi strani celine, v vzhodni Evropi, bo vreme krojilo obsežno višinsko jedro hladnega zraka in tako bo daleč proti jugu, vse do severne Grčije in Turčije pritekal za ta čas razmeroma hladen zrak, navajajo na Arsu.