Zakaj je dodatno pokojninsko zavarovanje vedno bolj pomembno?

Vesna Razpotnik, vodja službe za strateško komuniciranje Modra zavarovalnica odgovarja na vprašanje G+, zakaj je dodatno pokojninsko zavarovanje/varčevanje vedno bolj pomembno, kako je z obdavčitvijo rente, zakaj bi bila oprostitev dohodnine pri renti vzpodbudna za tovrstno varčevanje.
Fotografija: Oprostitev plačila dohodnine pri renti bi bila gotovo dodatna spodbuda pri odločitvi za varčevanje v dodatnem pokojninskem zavarovanju, poudarja Vesna Razpotnik, vodja službe za strateško komuniciranje pri Modri zavarovalnici. Foto Leon Vidic
Odpri galerijo
Oprostitev plačila dohodnine pri renti bi bila gotovo dodatna spodbuda pri odločitvi za varčevanje v dodatnem pokojninskem zavarovanju, poudarja Vesna Razpotnik, vodja službe za strateško komuniciranje pri Modri zavarovalnici. Foto Leon Vidic

Zakaj je dodatno pokojninsko zavarovanje oziroma varčevanje še vedno ali celo vedno bolj pomembno? Staranje prebivalstva in podaljševanje življenjske dobe pomenita veliko breme za pokojninsko blagajno. Če želimo čas v pokoju preživeti mirno in brezskrbno, moramo začeti varčevati ob prvi zaposlitvi oziroma že danes. Zakaj izbrati dodatno pokojninsko zavarovanje? Kljub imenu ne gre za zavarovanje, temveč za dolgoročno in namensko varčevanje v pokojninskih skladih, namenjeno vsem zaposlenim. Prihranki so namenjeni za obdobje po upokojitvi in se izplačujejo v obliki rente. V primeru najhujšega pripadajo vašim najbližjim. Pristopite lahko individualno kot posameznik ali kolektivno v podjetju, kjer ste zaposleni. To je edino varčevanje, ki ga spodbuja tudi država.
Z izplačevanjem prihrankov začnete ob upokojitvi ali kadarkoli kasneje. Rento boste dobivali do konca življenja, izbirate lahko med različnimi oblikami izplačevanja (enakomerno ali pospešeno), pravi Vesna Razpotnik vodja službe za strateško komuniciranje
Z izplačevanjem prihrankov začnete ob upokojitvi ali kadarkoli kasneje. Rento boste dobivali do konca življenja, izbirate lahko med različnimi oblikami izplačevanja (enakomerno ali pospešeno), pravi Vesna Razpotnik vodja službe za strateško komuniciranje


Premija, ki jo za vas vplačuje delodajalec, ni obdavčena. Na pokojninski račun boste prejeli celoten bruto znesek. Delodajalec pa si zniža davčno osnovo. Če delodajalec davčne olajšave ni izkoristil v celoti, jo lahko izkoristite vi. Z lastnimi vplačili si povišate prihranke in hkrati znižate dohodnino. Davčno olajšavo vam zagotavljajo vplačila do višine 5,844 odstotka vaše bruto plače, vendar letno ne več kot 2.819 evrov. Brez dodatnih stroškov lahko poljubno spreminjate višino ali način individualnega vplačila. Vplačevanje lahko kadarkoli prekinete in nadaljujete, ko spet zmorete varčevati.

Pokojninski skladi z naložbeno politiko življenjskega cikla omogočajo varčevanje po vaši meri in lahko privarčujete več. Pri mlajših, ki imajo najdaljše obdobje do upokojitve, se praviloma prihranke investira večinoma v delnice svetovno znanih podjetij. Ko se bližajo upokojitvi, se začne delež delnic zmanjševati, povečevati pa se začne delež bolj varnih naložb, kot so obveznice. Nekaj zadnjih let pred upokojitvijo se prihranki zaščitijo z vlaganjem v najbolj varne naložbe, hkrati pa ima varčevalec na vsa privarčevana sredstva zagotovljen zajamčen donos.

Karikatura Marko Kočevar
Karikatura Marko Kočevar

Kako je z obdavčitvijo rente? Z izplačevanjem prihrankov začnete ob upokojitvi ali kadarkoli kasneje. Rento boste dobivali do konca življenja, izbirate lahko med različnimi oblikami izplačevanja (enakomerno ali pospešeno). Z dohodnino je obdavčena le polovica rente. Pri posameznem izplačilu rente, ki je nižje od 160 evrov, se med letom akontacija dohodnine ne plačuje. Pri rentah, ki presegajo 160 evrov, se ob izplačilu od polovice rente obračuna akontacija dohodnine v višini 25 odstotkov. Višino dokončne dohodnine vam izračuna Furs, z upoštevanjem vseh letnih prejemkov in že plačanih akontacij. Oprostitev plačila dohodnine pri renti bi bila gotovo dodatna spodbuda pri odločitvi za varčevanje v dodatnem pokojninskem zavarovanju.

Prihranke, ki jih je za vas vplačal delodajalec do konca leta 2012, po 1. januarju 2013 pa v primeru, da privarčevana vsota ne presega 5.000 evrov, lahko dvignete v enkratnem znesku. V enkratnem znesku lahko dvignete tudi prihranke iz naslova vaših individualnih vplačil. Pri tem upoštevajte, da je enkratno izplačilo obdavčeno v celoti. Ob izplačilu se obračuna akontacija dohodnine v višini 25 odstotkov, z letnim izračunom dohodnine v večini primerov sledi še doplačilo. Zato vsem priporočamo temeljit razmislek pri izplačevanju prihrankov. Varčujete zase in z rento bo upokojitev bolj brezskrbna, pa še davčno ugodnejša.

Komentarji: