Kaj je dobil Jelinčič za to, da je podprl Šarcu proračun

Politične igre: S podporo rebalansu proračuna so pokazali, da koaliciji ni treba biti talka Levice

Objavljeno
08. marec 2019 06.05
Posodobljeno
08. marec 2019 07.01
Zmago Jelinčič v svojem videnju političnih razmer poudarja, da jih je Levica ta teden prvič dobila po nosu, saj bi lahko rebalans izglasovali tudi brez njene podpore. FOTO: Blaž Samec
Pri sredinem odločanju o rebalansu proračuna za letos je svoje štiri glasove prispevala tudi Jeličničeva opozicijska SNS. Če bo vlado pri njenih predlogih podpirala še naprej, podpis sporazuma o sodelovanju koalicije z Levico Marjanu Šarcu sploh ni potreben.

V LMš priznavajo, da so se pred glasovanjem o rebalansu proračuna srečali tudi z delom opozicije. Pri Zmagu Jelinčiču so bili uspešni, medtem ko prepričevanje predstavnikov NSi ni obrodilo sadov. Kot kaže izpis poimenskega glasovanja, je proti glasovalo pet poslancev te stranke, dva pa sta bila odsotna.

V vrstah Šarčevih koalicijskih partnerjev so se po tem glasovanju spraševali, kaj je vplivalo na to, da so podporo proračunskim dokumentom prispevali tudi poslanci opozicijske stranke SNS. »Če so dogovori bili, so potekali izključno na osi LMŠ–SNS, drugi o tem nismo bili obveščen. Težko pa je verjeti, da bi ta opozicijska stranka rebalans podprla, v zameno za to pa ne bi dobila nič,« bi lahko povzeli ocene koalicijskih sogovornikov.

49
glasov lahko s SNS ter predstavnikoma narodnosti zbere koalicija

 

Levica jih je dobila po nosu


Zmago Jelinčič trdi, da političnega trgovanja pred glasovanjem ni bilo. »Rebalans proračuna smo podprli iz treh razlogov. Najprej smo želeli pokazati, da koaliciji ni treba poklekniti pred vsakim izsiljevanjem Levice ter da ji ni treba pristajati na status talke v rokah radikalnih levičarskih politikov. Levica jih je po mojem mnenju tokrat prvič dobila po nosu, videla je, da je lahko proračun sprejet tudi brez njihovih glasov. Levici je treba pokazati, da ne more kar naprej izsiljevati in trgovati. Vlada ne sme biti talka Levice,« ocenjuje.

Brane Golubović,
vodja poslanske skupine LMŠ
Glede podpore proračunu sem se pogovarjal tako s predstavniki SNS kot NSi. V zameno jim ni bilo ponujeno nič. Res pa je, da jim je bilo v teh pogovorih na srce položeno dejstvo, da bo minister za finance Andrej Bertoncelj v Bruslju lažje zagovarjal proračun, če mu ne bodo nasprotovali.


Evropska komisija je ocenila, da proračunski načrt Slovenije za letos predstavlja tveganje neskladnosti z evropskimi proračunskimi pravili. »Rebalans proračuna smo podprli tudi zaradi kritik Bruslja. Ker vedno tako klečeplazimo pred njihovimi birokrati, me zanima, kako bodo ravnali zdaj,« še pojasnjuje Jelinčič.

SNS po njegovih besedah v prihodnje pričakuje tudi več posluha pri obravnavi njenih poslanskih vprašanj in pobud. Med njimi omenja tudi pobudo o poimenovanju in preimenovanju ulic in trgov, ki so jo naslovili na pristojno ministrstvo za okolje in prostor. V njej med drugim opozarjajo, da imamo v Ljubljani, na primer, Zrinjskega ulico ali pa Hrvatski trg, ne glede na aktualne odnose s sosednjo državo. Pri poimenovanjih bi si želeli več slovenskih imen, poudarja, da bi se tujci zavedali, da hodijo po slovenskih tleh.

image
Brane Golubović, vodja poslanske skupine stranke LMŠ, priznava, da so se pred glasovanjem o rebalansu proračuna pogovarjali tudi s SNS. FOTO: Blaž Samec

 

Račun morda še pride


Brane Golubović, vodja poslanske skupine LMŠ, prav tako trdi, da SNS v zameno za podporo rebalansu proračuna za zdaj niso obljubili nič. Logično vprašanje pa seveda je, ali bo Zmago Jelinčič kaj zahteval pozneje, če bo državni svet izglasoval veto na zakon o izvrševanju proračuna, ki je sestavni del proračunskih dokumentov. V tem primeru vlada potrebuje 46 glasov poslancev.

Kolicija jih ima, kot je znano, 43, računa lahko še na dva glasova poslancev narodnosti, očitno pa tudi na štiri poslance SNS.
Novele zakona o izvrševanju proračuna, ki spremlja rebalans proračuna, določa med drugim potrebni obseg zadolževanja države za letos ter dovoljeno število zaposlenih v skupnem kadrovskem načrtu državnih organov. Doslej dopustno povečanje do največ 0,8 odstotka se po njem povečuje za 0,2 odstotne točke. V državnem svetu predlogu novele zakona o izvrševanju proračuna oporekajo predvsem zaradi, po njihovem mnenju, prenizke povprečnine za občine, pripombe na proračunske dokumente so najbolj številne na področju lokalne samouprave in skladnega regionalnega razvoja.

Rebalans proračuna je bil izglasovanj tudi s podporo poslancev SNS.
Zmago Jelinčič pojasnjuje, da je tako pokazal tudi na zamenjljvost Levice.
Brane Golubović, vodja poslanske kupine LMŠ, priznava, da se je pred odločanjem pogovarjal tudi s SNS.


image
 Luka Mesec, koordinator Levice FOTO: Voranc Vogel


Jelinčič že razburil Levico
Septembra lani je Zmago Jelinčič na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju med drugim dejal, da so člani Levice »idioti« in da bi jih bilo treba izgnati v Venezuelo, posnetek izjave pa nato objavil še na facebooku. Policija je začela proti njemu postopek in ga povabila na pogovor. Prvaka SNS so želeli zaslišati zaradi kaznivega dejanja razžalitve stranke Levica. Ker pa domnevno kaznivo dejanje ni bilo storjeno proti »državnemu organu ali občinskemu ali pokrajinskemu organu ali proti uradni ali vojaški osebi v zvezi z opravljanjem njune službe v tem organu«, kakor določa kazenski zakonik, je bila zadeva ustavljena. Levica bi lahko zadoščenje poskušala dobiti le z zasebno tožbo.