Zanemarjena živina ob cesti živi dobesedno v blatu

Društvo za zaščito konj je opozorilo na nov primer zanemarjenja živali v vasi Kovk pri Hrastniku, za kar vedo »vsi sosedje«, a ni nihče reagiral.
Fotografija: FOTO: Društvo za zaščito konj
Odpri galerijo
FOTO: Društvo za zaščito konj

Že prejšnji teden smo poročali o hudem primeru zanemarjanja živali: konjev in bikov, ki so »stali v svojih iztrebkih in urinu dobesedno do trebuha in gnili pri živem telesu.« Danes pa je Društvo za zaščito konjev na svoji facebook strani objavilo nov primer zanemarjanja živali.

Kot so zapisali ob objavi fotografij, je tokratna urgentna prijava iz drugega konca Slovenije; primer iz prejšnjega tedna je bil namreč odkrit na neki kmetiji na območju Šentlovrenca na Dolenjskem, medtem ko so tokrat zanemarjene živali opazili v vasi Kovk pri Hrastniku. Gre za ekološko kmetijo Bokal, katere lastnik je občinski svetnik Franc Bokal.



»Tudi tokrat goveja živina, čisto ob cesti. Človek, ki se je peljal mimo, je obrnil in se še enkrat peljal mimo, ker ni mogel verjeti svojim očem,« je ob objavi zapisalo Društvo za zaščito konjev. Kot so dodali, naj bi ta primer videli in zanj vedeli vsi sosedje, pa se nihče ni odzval, kot predvidevajo, zato, da se ne bi zamerili sosedu.

Primer zanemarjenih živali v vasi Kovk pri Hrastniku. FOTO: Društvo za zaščito konj
Primer zanemarjenih živali v vasi Kovk pri Hrastniku. FOTO: Društvo za zaščito konj


Kot je za Delo pojasnila predsednica društva Natalija Nedeljko so vsi sosedi vedeli, v kakšnih razmerah živijo te živali: krava je več časa za seboj vlekla verigo. »Ko je povrgla, je tele padlo v blato in se skoraj utopilo. Takrat so pohiteli in poklicali lastnika, da so ga potegnili iz blata, saj si ta ni mogel pomagati sam, pomagati pa mu ni mogla niti krava. « Žalostno je, da so vsi vedeli, pa tega ni nihče prijavil, je dejala Nedeljkova.

Zdi se, da kljub temu, da številne organizacije, društva, kakor tudi inšpekcije jasno opozarjajo na tovrstne primere, nekaterim lastnikom ni mar. Kot so zapisali v Društvu za zaščito konjev se moramo v primerih, ko opazimo podobne primere obrniti na inšpekcijo: »Napišite, da želite ostati anonimni, na koncu pa še, da želite v skladu v ZIN biti obveščeni o postopku in izrečenih ukrepih in boste tako dobili tudi povratno informacijo.«

Inšpektorji so prijavo prejeli danes ob 12. uri. Kot so nam pojasnili, inšpekcija primer že obravnava, inšpektor pa je danes na tej lokaciji izvajal nadzor. »O izsledkih nadzora vas bomo obvestili po zaključku postopkov,« je še sporočil predstavnik za odnose z javnostmi iz Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

Kot je poročal Svet inšpektorji nepravilnosti niso zaznali, tudi lastnik kmetije je zanikal, da bi šlo za zanemarjanje. Društvo za zaščito konj pa je ob tem na facebooku zapisalo, da »glede na to, da je gospod bivši policaj in občinski svetnik in da je gospod gnojevko spucal takoj, ko je bila objava za bike v Trebnjem, inšpekcija ni ugotovila nobenih nepravilnosti. Vendar mislim, da so fotografije pokazale svoje in da tudi sovaščani vedo povedati marsikaj.«


 

Preberite še:

Komentarji: