Zanemarjeno Piramido rešujejo domači vinarji

Tuje Vinagove najemnike zanima le dobiček, vlagali ne bi, opozarja mariborski mestni viničar Stane Kocutar.

Objavljeno
08. april 2015 23.03
Pričetek čiščenja vinograda na Piramidi, 8.4.2015, Maribor
Miha Rubin, Urban Červek
Miha Rubin, Urban Červek

Maribor − Vinograd na Piramidi nad Mariborom tudi letos rešujejo v zadnjem trenutku. Občinska Snaga to sezono ni bila več pripravljena skrbeti zanj, zato so dela v njem včeraj prevzeli lokalni vinarji, povezani v zadrugo Vino Piramida.

»Škoda je, ker so se vsi postopki začeli tako pozno, da zaradi pričakovane eksplozije vegetacije ne bo mogoče opraviti nekaterih vzdrževalnih del, ki bi jih lahko, če bi do novega zakupnika prišli vsaj štiri mesece prej,« je povedal mestni viničar in predsednik novoustanovljene zadruge Stane Kucutar, ki pravi, da bo karkoli resnejšega mogoče storiti šele po trgatvi.

Vinograda niso pravočasno obrezali

Lani sredi leta je vinograd na mestnem griču z najnujnejšimi deli rešila občinska Snaga, potem ko je Vinag potonil v stečaj. Stečajna upraviteljica Brigita Kraljič pa je nato vinograde na zemljiščih, ki jih upravlja sklad kmetijskih zemljišč in gozdov − tudi Piramida −, vrnila skladu, ki zdaj zanje išče nove najemnike.

»Za zemljišča na Piramidi poteka postopek izbire zakupnika. Sklad bo postopek izbire končal, ko bo prejel vsa dokazila o ponudbah in bodo znana dejstva v stečajnem postopku,« je sporočila Anka Stopinšek s sklada: »Zemljišča smo si ogledali prejšnji mesec in ugotovili, da v vinogradu, ki je bil lani obdelan, trte niso bile obrezane, kar bodo morali novi zakupniki takoj opraviti. Vinograd pa je na splošno potreben temeljite obnove.«

Na razpis za zakup se je prijavilo več vinarjev z mariborskega območja, ki pa so nato zaradi stanja vinograda na Piramidi, ki bi aprila že moral biti obrezan, sklenili, da se povežejo v zadrugo Vino Piramida in takoj začnejo dela. Direktor zadruge je Boštjan Protner, predsednik pa Stane Kucutar.

Zadnji je kritičen predvsem do podjetja Vinmar, ki je lani najelo nekatere Vinagove vinograde, staro klet v središču mesta in vinsko klet v Košakih, obljub o vlaganju v premoženje Vinaga in zaposlovanju pa (še) ni izpolnilo. »Vinmar je pričakovana zgodba. Njegovi vodilni so pred kratkim jasno povedali tisto, kar smo mnogi vedeli že ob njihovem prihodu: da so prišli v Maribor zaradi dobička, in ne zaradi vlaganj,« meni Kocutar.

V Vinmarju se še niso odločili glede dražbe

»Piramida gotovo ni nekaj, kar bi jim ustrezalo. Nikoli in pod nobenim pogojem je ne bo reševal nihče iz tujine, ampak samo in izključno domače roke in pamet. Upam, da se svojih obveznosti zaveda tudi Mestna občina Maribor, ki se je že leta 2005 zavezala vzdrževati sprehajalne poti na Piramidi in kasneje na to preprosto pozabila,« je dodal mestni viničar.

Še preden so včeraj na Piramidi zavihali rokave lokalni vinarji, je stečajna upraviteljica Vinaga konec marca prek sodišča pozvala upnike k mnenju o predlogu, da poskušajo celotni kompleks družbe prodati na javni dražbi po izklicni ceni 4,2 milijona evrov. V podjetju Vinmar z nizozemsko-azijskimi lastniki, ki je premoženje Vinaga vzelo v enoletni najem, še ne vedo, ali bodo na tej dražbi sodelovali.

Direktor in eden od solastnikov Vinmarja Harm Jan Prins je pred časom povedal, da so načelno zainteresirani za investiranje v Vinag, a ne, dokler ne bodo zemljišča njihova. »Za zdaj se ukvarjamo predvsem s pridelavo in prodajo vina in čakamo, kaj bo s stečajnim postopkom. Razmere so tudi za nas nejasne, o višini kupnine doslej nismo bili seznanjeni, imamo pa veljavno najemno pogodbo. Vse drugo je v rokah sodišča in stečajne upraviteljice,« je dejal Prins.

Renski rizling po 29 centov

Lanskega renskega rizlinga s Piramide, ki so ga delavci Snage obrali 27. septembra, je bilo po uradnih podatkih 2365 kilogramov. Snaga je grozdje predala Vinmarju, ki naj bi ga po njihovih informacijah ustekleničil avgusta letos. Glede na ponudbo Vinmarja, pri katerem kletarska dela opravlja mladi enolog Matej Markuš, jim bo Snaga plačala 29 centov za steklenico renskega rizlinga.