Zaplet na meji: Avstrijcev kljub odprtju meja niso spuščali v Slovenijo

Na mejnem prehodu so zavračali Avstrijce, saj se je zapletlo pri komunikaciji med ministrstvom in policijo.

Objavljeno
05. junij 2020 11.58
Posodobljeno
05. junij 2020 14.35
Brez težav tudi na meji z Avstrijo ni šlo. FOTO: Leon Vidic/Delo
S. S., STA
S. S., STA
Državljani Avstrije lahko od danes vstopajo v Slovenijo brez omejitev. Tako je vlada odločila včeraj, potem ko je Avstrija odpravila zdravstveni nadzor, a se je nekoliko zapletlo.

»Šum v komunikaciji,« je dejal vladni govorec Jelko Kacin. Namreč: na mostu na mejnem prehodu v Gornji Radgoni so vozila obračala, saj državljanov Avstrije slovenski mejni organi niso spuščali v Slovenijo. Kacin je pojasnil, da je vlada sprejela, da se meja odpre v noči s četrtka na petek, policija pa je dobila obvestilo, da se bo to zgodilo šele s petka na soboto. Zadeve so začeli nemudoma reševati.

Na seznamu držav, iz katerih je v Slovenijo mogoče vstopati brez omejitev, sta poleg Avstrije še Hrvaška in Madžarska.

Preberite še reportažo z meje z Italijo: Slovenci naprej, Italijani nazaj


Za državljane preostalih držav je po vstopu v Slovenijo obvezna 14-dnevna karantena, razen v primeru 17 izjem. Te med drugim veljajo za tiste, ki imajo v Sloveniji rezervirane prenočitve, lastnike nepremičnin v Sloveniji in tiste, ki pridejo iz zdravstvenih razlogov. Izjeme so tudi delovni migranti, imetniki diplomatskih potnih listov in tisti, ki potujejo čez Slovenijo v drugo državo v istem dnevu.

O uvrstitvi Italije na seznam bo vlada odločila na podlagi epidemioloških podatkov, je dejal Kacin in dodal, da so ti v nekaterih predelih sosednje države že zelo spodbudni, še zlasti v deželah Furlaniji-Julijski krajini in Benečiji. Morebitno odločitev o tem bo zunanje ministrstvo javnosti sporočilo v soboto ob obisku italijanskega zunanjega ministra Luigija Di Maia v Sloveniji.