Zaplet na meji: Avstrijcev kljub odprtju meja niso spuščali v Slovenijo

Na mejnem prehodu so zavračali Avstrijce, saj se je zapletlo pri komunikaciji med ministrstvom in policijo.
Fotografija: Brez težav tudi na meji z Avstrijo ni šlo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Brez težav tudi na meji z Avstrijo ni šlo. FOTO: Leon Vidic/Delo

Državljani Avstrije lahko od danes vstopajo v Slovenijo brez omejitev. Tako je vlada odločila včeraj, potem ko je Avstrija odpravila zdravstveni nadzor, a se je nekoliko zapletlo.

»Šum v komunikaciji,« je dejal vladni govorec Jelko Kacin. Namreč: na mostu na mejnem prehodu v Gornji Radgoni so vozila obračala, saj državljanov Avstrije slovenski mejni organi niso spuščali v Slovenijo. Kacin je pojasnil, da je vlada sprejela, da se meja odpre v noči s četrtka na petek, policija pa je dobila obvestilo, da se bo to zgodilo šele s petka na soboto. Zadeve so začeli nemudoma reševati.

Na seznamu držav, iz katerih je v Slovenijo mogoče vstopati brez omejitev, sta poleg Avstrije še Hrvaška in Madžarska.



Za državljane preostalih držav je po vstopu v Slovenijo obvezna 14-dnevna karantena, razen v primeru 17 izjem. Te med drugim veljajo za tiste, ki imajo v Sloveniji rezervirane prenočitve, lastnike nepremičnin v Sloveniji in tiste, ki pridejo iz zdravstvenih razlogov. Izjeme so tudi delovni migranti, imetniki diplomatskih potnih listov in tisti, ki potujejo čez Slovenijo v drugo državo v istem dnevu.

O uvrstitvi Italije na seznam bo vlada odločila na podlagi epidemioloških podatkov, je dejal Kacin in dodal, da so ti v nekaterih predelih sosednje države že zelo spodbudni, še zlasti v deželah Furlaniji-Julijski krajini in Benečiji. Morebitno odločitev o tem bo zunanje ministrstvo javnosti sporočilo v soboto ob obisku italijanskega zunanjega ministra Luigija Di Maia v Sloveniji.

Komentarji: