Zapornik, ki ga daje zdravje, ima vso oskrbo

Zdravstvena oskrba: V letu 2014 so v zavodskih ambulantah slovenskih zaporov opravili 39.030 pregledov zaprtih oseb.

Objavljeno
08. marec 2015 18.35
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika
Ljubljana – Odlog začetka prestajanja zaporne kazni zaradi zdravstvenih posegov v medicinskih ustanovah, ki so se ga v različnih oblikah poslužili Igor Bavčar, Ivan Zidar in še kdo, je v javnosti sprožilo vprašanje, zakaj za take bolnike ne morejo ustrezno poskrbeti v zaporih oziroma kako je sploh poskrbljeno za zapornike, ki zbolijo.

Na generalnem uradu uprave za izvrševanje kazenskih sankcij so pojasnili, da so zaprte osebe deležne zdravstvene oskrbe v zavodskih ambulantah, zunanjih specialističnih ambulantah in bolnišnicah. Lani so tako zabeležili 39.030 pregledov zaprtih oseb v zavodskih ambulantah, 6681 specialističnih pregledov zunaj zaporov, 297 primerov bolnišničnega zdravljenja in 4256 ležalnih dni v bolnišnicah.

V upravi hkrati pojasnjujejo, da težko govorijo o povprečju, saj se število zaprtih oseb, ki so hospitalizirane ali napotene na pregled zunaj zapora, neprestano spreminja. Večina zaprtih oseb, ki so hospitalizirane, je nameščenih na Enoti za forenzično psihiatrijo v UKC Maribor, trenutno je tam osem pripornikov in šest obsojencev.

O odhodu na zdravljenje zunaj zavoda odloča zdravnik

Ali je potrebna napotitev obsojenca na zdravstveni pregled ali zdravljenje v zdravstvene ustanove zunaj zavoda, odloča zdravnik, ki v zavodu opravlja zdravstveno dejavnost. O napotitvi je zdravnik dolžan obvestiti direktorja zavoda, ki odredi, kakšni ukrepi so potrebni za preprečitev bega obsojenca. Pri tem upošteva zlasti naravo kaznivega dejanja, višino kazni, ki jo mora obsojenec še prestati, stopnjo begosumnosti, obsojenčevo osebnost, morebitne že podeljene zunajzavodske ugodnosti, mnenje zdravnika o njegovih fizični sposobnosti za beg in druge pomembne okoliščine.

V zavodih za prestajanje kazni zapora regionalni zdravstveni domovi zagotavljajo zdravstveno oskrbo na primarni ravni, in to ambulanto splošnega zdravnika, psihiatra, ambulanto centra za odvisnost, zobozdravnika ter ginekološko ambulanto za obsojenke. Zdravstvena dejavnost se za obsojence lahko opravlja tudi v ustreznih zdravstvenih ustanovah zunaj zavoda, vendar o takšni napotitvi na pregled ali zdravljenje odloča zdravnik regionalnega zdravstvenega doma, ki v zavodu opravlja zdravstveno dejavnost.

V preteklih dveh letih niso zabeležili niti enega pobega

Ker je odhod k zdravniku, torej zunaj skrbno varovanega okolja zavoda za prestajanje zaporne kazni tudi potencialna priložnost za pobeg, ali pa vsaj za nekajurno spremembo okolja in vsaj delno druženje z drugimi ljudmi, obstaja precejšnja nevarnost, da bi se posamezni zaporniki o svojih težavah z zdravjem zlagali. V upravi glede tega pojasnjujejo, da pri sumu simuliranja zdravstvenih težav o njihovi pristnosti presoja zdravnik regionalnega zdravstvenega doma, ki v zaporu izvaja zdravstveno oskrbo. Dodajajo, da v preteklih dveh letih niso zabeležili niti enega pobega zaprtih oseb med spremstvom v zdravstvene ustanove, so pa bili v tem obdobju trije pobegi iz bolnišnic, kar pripisujejo dejstvu, da za zapornika zaradi različnih razlogov ni bilo odrejeno varovanje s pravosodnimi policisti.

Igorja Bavčarja na Dobu pričakujejo 30. aprila

Trenutno najbolj znani »obsojeni bolnik« Igor Bavčar, ki je bil v zadevi Istrabenz obsojen na sedem let zapora, je, kot je znano, lansko jesen zaprosil za odlog prestajanja kazni iz zdravstvenih razlogov, vendar ga je okrožno sodišče večkrat zavrnilo. Konec januarja, ko bi sem moral zglasiti v zaporih na Dobu, pa je odšel v izolsko bolnišnico Medicor. Nato je 9. februarja prestal šesturno operacijo, zdaj pa se zdravi doma. Enkrat na teden mora na obvezne kontrole, v primeru poslabšanja pa mora zdravniško pomoč poiskati nemudoma, je za medije povedala njegova zdravnica Metka Zorc in poudarila, da mu je s posegom rešila življenje. Približno mesec dni po operaciji bo Bavčar moral oditi na 14-dnevno zdravljenje v zdravilišče, saj gre za zelo zahtevno bolezen, ki se lahko kadarkoli poslabša. Na vprašanje, ali bo 30. aprila sposoben za prestajanje zaporne kazni, je Zorčeva dejala, da tega ne more predvideti.

Ob nastopu kazni vsakega zapornika pregledajo

Ali bo Bavčar konec aprila ponovno zaprosil za odlog prestajanja kazni, njegov zagovornik, odvetnik Marko Bošnjak še ni mogel napovedati, to bo odvisno od Bavčarjevega takratnega zdravstvenega stanja.

Zaporniški sistem v Sloveniji je vključen v javno zdravstveno mrežo in osebam v zaporu zagotavlja ustrezno zdravstveno oskrbo. Če bi se Bavčar v roku zglasil v zaporu, bi ga zdravniško pregledali – to je eden prvih postopkov ob sprejemu zapornikov – in mu po potrebi omogočili ustrezno zdravstveno oskrbo ali tudi hospitalizacijo, je že pred časom povedal direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj.