Zaradi avstrijskega mesa umik pica šunke, zaseke, ocvirkov in drugih mesnin

Zaradi suma neustreznosti s trga umikajo določene izdelke podjetja Spirala iz Bukovcev in Kmetije Janežič iz Grosupljega. V Avstriji so aretirali šefa obrata.
Fotografija: FOTO: Krištof Koman/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Krištof Koman/Delo

Potem ko je uprava za varno hrano včeraj opozorila, da bi v Slovenijo lahko prišlo meso iz avstrijske klavnice, ki ni izpolnjevalo predpisanih zahtev, so se pri dveh slovenskih ponudnikih odločili za umik nekaterih izdelkov s trga.

Kot so danes sporočili z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, zaradi suma neustreznosti umikajo določene izdelke podjetja Spirala iz Bukovcev in Kmetije Janežič iz Grosupljega.



Spirala se s prodajo omenjenih izdelkov ukvarja na sedežu podjetja na naslovu Bukovci 181 in v poslovalnici na naslovu Bukovci 101 v občini Markovci. Potrošnikom bodo izdelke, ki sodijo v omenjene serije, ob vrnitvi nazaj zamenjali z drugimi.



Kmetija Janežič pa je izdelke prodajala v Hiši dobrot na Jurčkovi cesta 223 v Ljubljani. Potrošnikom, ki so kupili umaknjene izdelke in jih bodo vrnili, bodo prav tako vrnili kupnino.



FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


Uprava za varno hrano je v petek opozorila na morebitno prisotnost mesa iz ene od avstrijskih klavnic, ki ni izpolnjevalo predpisanih zahtev, v slovenski živilski verigi. Avstrijski pristojni organi so namreč v okviru preverjanja ugotovili, da so v eni od klavnic v obdobju od 17. septembra do 22. oktobra dali v promet meso 18 živali (17 prašičev in ene krave), ki ni izpolnjevalo predpisanih zahtev.
 

Sporna klavnica na območju Lipnice na avstrijskem Štajerskem


Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA gre za eno od klavnic na območju Lipnice na avstrijskem Štajerskem, približno 40 kilometrov severno od Maribora. 55-letnega šefa obrata so že aretirali in je v preiskovalnem priporu. Osumljen je prevare, saj naj bi v klavnici predelovali meso, ki je bilo prvotno neprimerno za uživanje in je bilo namenjeno v kafilerijo.

Glede na doslej znane podatke in relativno majhno količino mesa, ki verjetno ne bo prodana na trgu, pristojne oblasti v Avstriji sicer menijo, da je akutna nevarnost za potrošnika malo verjetna. Ob tem so navedli, da neprimerno za uživanje pomeni, da niso izpolnjeni določeni zakonski predpisi, in da to še ne pomeni, da je tudi nevarno za zdravje.

Komentarji: