Zaradi poledice se polni tudi ljubljanska urgenca

Marsikje dežuje, zato se pojavlja poledica. Zaradi vremenskih nevšečnosti se ponovno polni ljubljanska urgenca.

Objavljeno
31. januar 2017 08.51
Š. P., STA, A. S. H., STA, Be. B.
Š. P., STA, A. S. H., STA, Be. B.

Ljubljana − Zaradi nizkih temperatur in padavin, ki v rekordno hladnem januarju znova povzročajo poledico, se polni ljubljanska urgenca. Na urgenci Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so danes do 17.30 opravili 186 pregledov, od tega 66 zaradi padcev na ledu. Ob tem so v naši največji bolnišnici zapisali, da so okrepili ekipe in delo poteka brez zastojev. Večina je prišla zaradi padcev in zlomov.  Do zdaj so zaradi tovrstnih poškodb v bolnišnico sprejeli v 17 ljudi, od tega jih je za operacijo predvidenih 15. Opozorila zaradi poledice še vedno veljajo tudi za voznike.

Na UKC Ljubljana vsem, še posebej pa starejšim, svetujejo, naj se po nepotrebnem ne izpostavljajo nevarnim razmeram zunaj in če se le da, ostanejo kak dan doma.

Zaradi nizkih temperatur in padavin voznike na poledico opozarjajo na Prometno-informacijskem centru za državne ceste. Voznikom svetujejo previdno vožnjo in jih pozivajo, naj na cesti držijo primerno varnostno razdaljo.

Razmere naj bi se kmalu izboljšale, saj po napovedi dežurnega meteorologa na Agenciji RS za okolje Andreja Velkavrha prihaja odjuga. Kot je pojasnil za STA, bo predvsem v četrtek, petek in soboto precej jugozahodnega vetra, s čimer se bodo temperature precej dvignile, lahko tudi na 10 do 12 stopinj Celzija.

Letošnji januar so sicer zaznamovale zelo nizke temperature, ki so bile po besedah meteorologa v povprečju za skoraj štiri stopinje Celzija nižje od povprečnih januarskih temperatur. Kot je pojasnil, je povprečna januarska temperatura v Ljubljani 0,5 stopinje Celzija, za letošnji januar pa bo ta -3,3 stopinje Celzija.

Po oceni Velkavrha gre verjetno za enega najhladnejših, če ne kar najhladnejši januar v zadnjih 50 letih. Glede na dostopne informacije je bil sicer najhladnejši januar v Ljubljani leta 1880, ko je povprečna temperatura znašala -9 stopinj Celzija.

Razmere na slovenskih cestah sicer lahko spremljate na tej povezavi.