Od 22. ure nova pravila pri prečkanju državne meje

V članku povzemamo vse relevantne podatke o širitvi bolezni covid-19.

Objavljeno
17. maj 2020 07.03
Posodobljeno
17. maj 2020 21.42
Odpiranje mej bo, razen za državljane Republike Slovenije in tujce s stalnim bivališčem v Republiki Sloveniji, potekalo postopoma. FOTO: Jure Eržen
Bojan Rajšek, Mitja Felc, STA
Bojan Rajšek, Mitja Felc, STA
Ključni poudarki:
 • Na spletnih straneh NIJZ in notranjega ministrstva bo objavljen seznam držav, katerih državljani bodo lahko vstopili v Slovenijo.
 • Po svetu okuženih že več kot 4,5 milijona ljudi.
 • Epidemija se v Evropi le umirja, v Ameriki še ne.
 • Od jutri dalje možen tudi obisk trgovskih centrov.
 • V Španiji so prvič po dveh mesecih zabeležili manj kot sto smrtnih žrtev.
 • Tuji športniki in trenerji se lahko vrnejo v Rusijo.
 • V Sloveniji za covid-19 umrle 104 osebe.
 • Novo žarišče koronavirusa v Franciji.
 • V Braziliji je doslej skupaj za covidom-19 umrlo 15.633 ljudi.
 • Soigralca Jasmina Kurtića okužena, naš nogometni šampijon se dobro počuti.
 • Od jutri omejitev za odprtje trgovin ne bo več.
 • V Franciji je doslej za koronavirusom umrlo 27.625 ljudi.
 • Zaradi epidemije je vstop na Hrvaško mogoč z ustreznim dokazilom
 • V New Yorku včeraj manj na novo okuženih kakor v petek.


21:36 Odpiranje državne meje bo potekalo postopoma

Vlada je na današnji dopisni seji izdala odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja covid-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije.
 
Odpiranje mej bo, razen za državljane Republike Slovenije in tujce s stalnim bivališčem v Republiki Sloveniji, potekalo postopoma. Vlada bo sproti posodabljala seznam držav, iz katerih bo dovoljen vstop v Republiko Slovenijo, in sicer na podlagi NIJZ ocene epidemiološkega stanja v sosednjih državah in tehničnih dogovorov Ministrstva za notranje zadeve s sosednjimi državami, državami članicami Evropske unije in državami schengenskega območja ali sprejetega splošnega dogovora na ravni EU. Seznam držav bo objavljen na spletnih straneh NIJZ in Ministrstva za notranje zadeve.  

Poleg tega določa izjeme pri osebah iz tretjih držav, ki se jim ob vstopu v Slovenijo ne odredi karantena za obdobje 14 dni. Gre za osebe, ki so napotene na ali z opravljanja nalog v sektorju mednarodnega prevoza in ki potujejo čez Republiko Slovenijo v drugo državo v istem dnevu.

Odlok začne veljati danes ob 22. uri.

Poleg tega spremenjen odlok določa izjeme pri osebah iz tretjih držav, ki se jim ob vstopu v Slovenijo ne odredi karantena za 14 dni. Gre za osebe, ki so napotene na ali z opravljanja nalog v sektorju mednarodnega prevoza, ter za osebe, ki potujejo čez Slovenijo v drugo državo v istem dnevu.

V četrtek je namreč vlada z odlokom odpravila karanteno ob vstopu v državo za državljane Slovenije in drugih držav EU, ob tem pa določila, da karantena sicer še velja za osebe iz tretjih držav in tiste državljane Slovenije in EU, ki zunaj unije preživijo več kot 14 dni.

19:35 Po svetu v zadnjem dnevu 100.000 okuženih

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v svetu je danes po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki se sklicuje na uradno potrjene podatke, preseglo 4,5 milijona. V zadnjem dnevu so potrdili več kot 100.000 dodatnih okužb. Umrlo je še 5336 ljudi, skupaj doslej že 307.395.

Največ potrjenih primerov okužb je v Severni in Južni Ameriki, skupaj 1.966.932. V zadnjih 24 urah se je število okuženih na ameriški celini povzpelo za 57.449, število umrlih za covidom-19 pa za 3742, tako da je smrtnih žrtev doslej tam 118.799.

V Evropi so doslej potrdili skupaj 1.870.545 okužb, umrlo je 165.951 ljudi. V zadnjih 24 urah so zabeležili 22.100 okužb in 1228 smrti.

18:50 V hotelih, apartmajih in kampih bo drugače kot nekoč

NIJZ je pripravil priporočila tudi za vse ponudnike turističnih storitev in njihove uporabnike. Bivanje v hotelih, kampih in podobne dejavnosti bodo zaradi ukrepov potekali drugače kot nekoč.

S postopnim oživljanjem turizma bodo nekatere dejavnosti zaživele že v ponedeljek, ko se odpirajo namestitveni obrati do 30 sob, zaprti pa za zdaj ostajajo tisti z več nastanitvami, tisti za potrebe zdraviliškega zdravljenja, wellness in fitnes centri, bazeni, vodne aktivnosti ter diskoteke in nočni klubi.

Za obrate z nastanitvenimi enotami, kot so hoteli, apartmaji, sobe, stanovanja in turistične kmetije, poleg splošnih navodil za gostince v restavracijah po priporočilih NIJZ veljajo še različni pristopi, da bi se gosti čim manj srečevali, kot so časovnice, razporeditve v jedilnici ali ponudba zajtrka v sobi s predhodnim naročilom.

Pri ponudbi sob mora izvajalec s prilagoditvami in ponudbo zagotavljati eno- ali dvoposteljne sobe, v nastanitvenih enotah z več posteljami so lahko le gosti iz istega gospodinjstva. Iz sob morajo odstraniti tekstilne dekorativne elemente na oblazinjenem pohištvu in posteljah.

Pri sicer poudarjeni skrbi za čiščenje in razkuževanje pa velja tudi, da se lahko v primeru večdnevnega bivanja dnevno čiščenje opravi le na izrecno željo gosta.

Pri obiskih kampov NIJZ svetuje omejevanje številčnih druženj, prostori za kampiranje ali postajališča za avtodome bodo morali biti primerno označeni in urejeni, da bodo gostom zagotovili zadostno razdaljo, po možnosti naj ločijo vhode in izhode v skupne prostore. Tudi v kampih ne bodo smeli uporabljati otroških igral.

18:00 Stanje se v Evropi le umirja, v Ameriki še ne

Pandemija koronavirusa se v Evropi še naprej umirja, drugače pa je v Ameriki. V dveh huje prizadetih državah, Španiji in Franciji, so ta konec tedna dnevno zabeležili tudi po manj kot sto smrtnih žrtev, kar nakazuje na pozitiven trend. Medtem se vse več držav odloča za sproščanje ukrepov, tudi postopno odprtje meja.

V Italiji bodo od ponedeljka spet dovoljena bogoslužja, a ob upoštevanju varnostne razdalje. Tudi papež Frančišek bo v ponedeljek spet daroval mašo v baziliki sv. Petra, in sicer v počastitev pokojnega papeža Janeza Pavla II., ki bi 18. maja praznoval 100 let. Papež je v nedeljo pozval vernike, naj v času pandemije koronavirusa upoštevajo varnostne ukrepe pri bogoslužju.

V Španiji so v danes prvič po dveh mesecih zabeležili manj kot sto smrtnih žrtev covida-19 v enem dnevu. Na vrhuncu epidemije v začetku aprila so dnevno zabeležili okoli 950 smrti. Španija ostaja ena od najhuje prizadetih držav v pandemiji. Doslej je tam skupaj umrlo že 27.650 ljudi, potrdili pa so več kot 231.000 primerov okužbe. Španska vlada bo zaprosila za okoli enomesečno podaljšanje izrednih razmer zaradi epidemije novega koronavirusa, dokler se ne bo končalo prehodno obdobje odpiranja države. Izredne razmere bi se morale končati 24. maja.

Tudi v Franciji je v soboto število smrtnih žrtev padlo pod sto. Kot je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje, je umrlo 96 ljudi, skupaj pa doslej 27.625. Epidemija se v državi umirja.

V Rusiji so danes že tretjič ta teden potrdili manj kot 10.000 okužb z novim koronavirusom. Strokovnjaki sicer opozarjajo, da je še prekmalu za trditev, da se epidemija umirja. V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili 9709 novih primerov, skupno pa 281.752. Ta konec tedna je umrlo okoli 210 ljudi, skupno 2631.

Avstrija je do danes odprla meje z vsemi sosedami, z izjemo Slovenije in Italije. To pomeni, da bo na teh prehodih nadzora manj in da ga bodo pristojni izvajali le še naključno. Če bodo epidemiološke razmere dopuščale, bodo te meje 15. junija popolnoma odprli. Zaenkrat še vedno velja, da je vstop v Avstrijo mogoč ob predložitvi potrdila o neokuženosti ali ob upoštevanju obvezne samoizolacije.

Nemčija je odpravila nadzor na meji z Luksemburgom ter nekatere omejitve na mejah z Avstrijo in Švico, tako da jo lahko prečkajo za obiske partnerjev in sorodnikov, pa tudi lastniki nepremičnin, kmetijskih zemljišč. Notranje ministrstvo načrtuje odpravo vseh omejitev potovanj med Nemčijo, Avstrijo, Švico in Francijo 15. junija. Na meji z Italijo pa do nadaljnjega ostajajo v veljavi vse omejitve.

Drugačne so razmere drugod po svetu, kjer Južna Amerika in ZDA ostajajo v primežu virusa. Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je v latinskoameriških državah in na Karibih preseglo pol milijona. Skoraj polovica odpade na Brazilijo, kjer je število potrjenih okužb v soboto preseglo 230.000, umrlo pa je že več kot 15.000 ljudi.​

17:27 Šole vožnje bodo morale avtosedeže prekriti s prevlekami

Nacionalni inštitut za javno zdravje je po sprostitvi ukrepov proti širjenju covida-19 pripravil tudi priporočila za avtošole in izvajalce izobraževanj o varnosti na cestah. Tako za inštruktorje po njihovih priporočilih ni dovolj navadna maska, sedež kandidata za vozniški izpit pa naj bo pokrit s prevleko za enkratno uporabo ali s pralno prevleko.

Izvajalci omenjenih izobraževanj naj ne hodijo na delo bolni, v primeru bolezenskih znakov za nalezljivo bolezen pa naj takoj po telefonu obvestijo delodajalca. Pri delu s strankami naj nosijo obrazno masko in ustrezno zaščitno opremo, ki jo že sicer uporabljajo pri rednem delu. Ljudem z znaki okužbe dihal pa naj se izogibajo, se glasijo priporočila NIJZ, ki jih je objavil na svoji spletni strani.

Pri praktičnem usposabljanju za vožnjo naj tako kandidat kot učitelj vožnje uporabljata masko. Ker je razdalja manjša od 1,5 metra, kandidat nosi kirurško masko tipa IIR, inštruktor pa masko FFP2 oziroma ustrezno osebno varovalno opremo, ki jo določi pooblaščeni specialist medicine dela.

Kandidatov sedež z vzglavnikom naj bo pokrit s plastičnim pregrinjalom oz. prevleko za enkratno uporabo, ki jo je treba zamenjati za vsakim kandidatom. Lahko je pokrit tudi s pregrinjalom iz tkanine, ki jo je treba po vsakem kandidatu oprati. Možno pa je tudi, da se sedež z vzglavnikom za vsakim kandidatom razkuži.

16:55 Navodila za trgovce in obiskovalce trgovskih centrov

Pred jutrišnjim odprtjem trgovskih centrov in dejavnosti v njih je NIJZ pripravil priporočila tako za trgovce kot za kupce. Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa bo nakupovanje v velikih središčih nekoliko drugačno, kot so ga bili kupci navajeni do krize. NIJZ med drugim svetuje ločene vhode in izhode ter talne označbe.

Poleg standardnih in splošnih priporočil, ki veljajo za vsa področja, kot so pogosto umivanje in razkuževanje rok, upoštevanje higiene kašlja, primerne razdalje in podobnih, so na NIJZ pred ponedeljkovim ponovnim zagonom dejavnosti v trgovskih centrih pripravili še dodatna podrobna priporočila. Ta se ne nanašajo le na trgovine, pač pa tudi na številne druge ponudnike storitev in dejavnosti (popravila, servisne storitve, knjigarne in papirnice, urarstva, zlatarstva, izdelava ključev ...), ki se nahajajo v teh centrih.

NIJZ priporoča, naj bo največje število strank v prostoru prilagojeno velikosti z upoštevanjem zadostne medosebne razdalje vsaj 1,5 metra. Na skupnih hodnikih trgovskega centra je treba preprečiti zadrževanje večjega števila ljudi, zato svetujejo uporabo talnih označb in usmerjevalnih stebričkov s trakovi, s katerimi določijo smer gibanja, da ne bi prihajalo do istočasnega premikanja oseb v nasprotno smer. Paziti bo treba tudi na ustrezno postavitev stojnic in drugih storitev, ki bodo na voljo na skupnih hodnikih.

Če je mogoče, naj trgovski centri poskrbijo tudi za vstopanje in izstopanje prek ločenih vhodov in izhodov. Izvajanje teh ukrepov naj bi nadzorovali varnostniki oziroma pooblaščeni zaposleni v trgovskih centrih.

V poslovnem prostoru morajo trgovci zagotoviti tudi možnost umivanja in razkuževanja rok za zaposlene in stranke, tudi z ustreznimi podajalniki za razkužila.

Skupne površine za sedenje in počivanje, kot so klopce, masažni stoli in sedežne garniture na hodnikih ne bodo v uporabi, prav tako ne skupna otroška igrala.

14:58 V Španiji število mrtvih upadlo pod sto na dan

V Španiji so prvič po dveh mesecih zabeležili manj kot sto smrtnih žrtev covida-19 v enem dnevu, je sporočil premier Pedro Sanchez. Na vrhuncu epidemije v začetku aprila so dnevno zabeležili okoli 950 smrti.

Španija ostaja ena od najhuje prizadetih držav v pandemiji. Doslej je tam skupaj umrlo že 27.650 ljudi, potrdili pa so več kot 231.000 primerov okužbe.

14.09 Razdalja pomembna tudi pri kopanju

Hrvaški zavod za javno zdravstvo (Hzjz) je danes priporočil, naj obiskovalci in zaposleni na hrvaških plažah in v bazenih ohranjajo medsebojno razdaljo 1,5 metra tudi med kopanjem. Omejili so število obiskovalcev prostorov na kopališčih, ki jih je na sto kvadratnih metrih lahko istočasno največ petnajst. Pred vhodom v bazenski del kopališča je obvezno tuširanje, kot tudi prehod skozi dezinfekcijsko oviro, ki je hiperklorirana ali vsebuje razkužilo. 

image
Plaža hotela Kempinski v Savudriji še sameva. FOTO: Jože Suhadolnik


14.02 Španski otoki predlagajo turistične koridorje

Med turisti priljubljeni Kanarski in Balearski otoki so pozvali Madrid, naj kmalu odpre meje za turistična potovanja. Če ne bodo zagnali turizma, bodo ljudje pahnjeni v revščino, je pred dnevi opozorila poslanka Kanarske koalicije Ana Oramas. Zavzela se je za vzpostavitev varnih turističnih koridorjev med Kanarskimi otroki in tistimi državami, ki nimajo več veliko težav s koronavirusom. Turizem predstavlja na Kanarskih in Balearskih otokih okoli 35 odstotkov gospodarstva. Karantena za prišleke iz tujine je za turizem pogubna.

13.52 Milijardna škoda evropskih nogometnih klubov zaradi covida-19

Tudi če bodo v glavnih in najelitnejših evropskih nogometnih ligah nadaljevali in končali prvenstva na igriščih, bodo še vedno najboljši evropski klubi zaradi posledic novega koronavirusa utrpeli finančno škodo, ki bi lahko znašala velikanskih 3,9 milijarde evrov, je danes poročala britanska radiotelevizija BBC na svojih spletnih straneh. Gre za številke, ki so bile predstavljene deležnikom nogometnega posla, lastnikom klubov in ostalim zainteresiranim stranem v minulem tednu. Obstajajo celo izračuni, ki kažejo, da bi bila škoda lahko še večja, če se bodo predstavniki nacionalnih lig odločili predčasno končati svoja prvenstva, kot so to naredili v Franciji, na Nizozemskem in v Belgiji.

13.24 V BiH niso na novo odkrili nobene okužbe
 
V zadnjih 24 urah so v kliničnem centru v Sarajevu testirali na možnost okužbe s koronavirusom 638 ljudi. »Vsi vzorci so bili negativni,« je za spletni časopis Faktor povedala direktorica kliničnega centra Sebija Izetbegović. V BiH je doslej za bolezen covid-19 zbolelo 2267 ljudi, povsem je okrevalo 1355 ljudi, 130 ljudi pa je umrlo.

13.15 Tuji športniki in trenerji se lahko vrnejo v Rusijo

Ruska vlada je izdala dovoljenje za vrnitev tujih športnikov in trenerjev v Rusijo, je danes sporočil kabinet vlade, poroča ruska tiskovna agencija Tass. »Dovoljenje se nanaša na tiste, ki imajo veljavno delovno pogodbo z rusko športno organizacijo. Športniki bodo tako kot vsi, ki prispejo iz tujine, pod zdravniškim nadzorom in bomo morali biti prvih 14 dni v karanteni,« piše v pravilniku. Omenjeni odlok bo pomagal profesionalnim športnim organizacijah, vključno z nogometnimi klubi prve ruske lige, da se nemoteno vrnejo na treninge, potem ko so bile vse športne dejavnosti zaradi ukrepov proti novemu koronavirusu prekinjene, so dodali v kabinetu. Sezona 2019/20 elitne nogometne ruske lige se bo sicer nadaljevala 21. junija.

13.07 Covid-19 je močno spremenil nakupovalne in prehranske navade Slovencev

Za kar polovico se je zmanjšalo število gospodinjstev, ki so med epidemijo kupovala živila v večjih nakupovalnih središčih, zmanjšala se je tudi vloga tržnic. Gospodinjstva so najpogosteje nakupovala v bližnjih živilskih prodajalnah. Zelo se je povečalo nakupovanje po spletu z dostavo na dom – tega je uporabljalo približno 14 odstotkov gospodinjstev – ter nakupovanje pri lokalnih ponudnikih, pri katerih je kupovalo 19 odstotkov gospodinjstev. Povečanje nakupov z dostavo na dom je bilo opazno predvsem na podeželju, kjer je bila pred epidemijo uporaba spletnih trgovin precej manjša kot v mestih.

image
FOTO: Roman Šipić


12.40 Toplo vreme zmanjša možnost prenosa okužbe z novim koronavirusom

Toplejše in bolj vlažno vreme zmanjša možnost prenosa okužbe z novim koronavirusom, so potrdili v okviru študije univerze Harvard in drugih ameriških univerz. Za Slovenijo tako napovedujejo najmanjšo ogroženost zaradi koronavirusa v avgustu. Obenem pa opozarjajo, da je vreme le eden od manjših dejavnikov pri širjenju okužbe. Strokovnjaki univerz Harvard, MIT, Connecticut in Virgina Tech so zbrali podatke o prenosu okužb in vremenu z več kot 3700 lokacij po svetu med decembrom lani in aprilom letos. S pomočjo simulacije so postavili oceno relativne ogroženosti zaradi covida-19 glede na vreme (CRW). Ta stopnja ogroženosti pa vpliva na stopnjo reprodukcije okužbe, torej na to, na koliko ljudi lahko okuženi prenese koronavirus.

12.27 V Rusiji spet manj kot 10.000 novih okužb s koronavirusom

V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili manj kot 10.000 novih okužb s koronavirusom, kar je že tretjič ta teden. Strokovnjaki sicer opozarjajo, da je še prekmalu za trditev, da se epidemija umirja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili 9709 novih primerov, skupno pa 281.752. S tem je država na drugem mestu na svetu po številu potrjenih okužb. Zaenkrat je ozdravelo več kot 67.000 ljudi.

V zadnjem dnevu je umrlo 94 ljudi, kar je manj kot v soboto, ko so potrdili rekordnih 119 smrti. Skupno je covidu-19 podleglo 2631 ljudi. Kritiki sicer dvomijo, da je stopnja smrtnosti tako nizka, in obtožujejo ruske oblasti, da ne poročajo vseh smrti. Oblasti pa pojasnjujejo, da je številka nižja, ker so v statistiko zajete le smrti, ki so neposredno povezane s covidom-19.

12.20 V soboto nova koronavirusna okužba potrjena v občini Ljubno

V soboto so edino novoodkrito okužbo z novim koronavirusom potrdili v občini Ljubno. Med občinami so doslej več kot 200 primerov okužbe potrdili le v Ljubljani, a tudi tam že od 10. maja niso odkrili nobene nove.

12.16 Koronavirus v domu starejših v Metliki doslej terjal 15 življenj

V Domu starejših občanov Metlika, ki je ki je bil prvi od domov, v katerem so potrdili okužbo z novim koronavirusom, so do včeraj pri stanovalcih skupno potrdili 53 okužb. Od tega jih je 25 že ozdravelo, najmlajši šteje 67 let in najstarejši 106 let, 13 jih je še vedno pozitivnih, najmlajši oboleli je star 63 let in najstarejši 91 let, 15 pa jih je umrlo. Nihče od obolelih ni v kritičnem stanju, vsi se počutijo dobro, zadnji pozitivni bris pa so v domu zabeležili 5. maja, je direktorica Ivica Lozar zapisala na spletni strani doma.

11.58 Nemški nogometni eksperiment: Vse skupaj je bilo čudno

Po več kot dveh mesecih prisilnega premora se je v Nemčiji v soboto odvil eksperiment, kakšen bo nogomet v razmerah pandemije novega koronavirusa. Tekme brez navijačev na tribunah so udeleženci pospremili z mešanimi občutki. Zadetki so bili, a brez navijanja je bilo vse skupaj čudno, so prepričani igralci in trenerji. Nemška bundesliga je prva izmed velikih evropskih nogometnih lig, ki se je odločila za nadaljevanje zaradi koronavirusa pred dvema mesecema ustavljene sezone. V Franciji so najvišjo francosko ligo, ligue 1, predčasno končali in za prvaka razglasili bogati pariški klub, PSG. V Španiji, Italiji in Angliji pa še upajo, da bodo lahko po nemškem zgledu igrali nogomet. Prav nemški eksperiment pa tudi kaže, kakšen bo nogomet v spremenjenih razmerah novega koronavirusa.

11.57 V bolnišnicah vse manj oseb s covidom-19, na intenzivni negi le še pet

Število umrlih bolnikov s covidom-19 je po treh dneh, ko smrti niso beležili, znova naraslo za ena, doslej so umrli 104. V bolnišnicah se število bolnikov s to boleznijo že nekaj tednov zmanjšuje, tudi bolnikov na intenzivni negi je vse manj, v soboto je bilo med 26 hospitaliziranimi le še pet bolnikov na intenzivni negi.

11.54 Španski nogometaši v ponedeljek znova na skupinske treninge

Klubi elitne španske nogometne lige bodo v ponedeljek lahko začeli skupinske treninge v skupinah po deset, kar je nov korak proti načrtovanemu nadaljevanju sezone prihodnji mesec. Španska vlada je sporočila protokol, ki dovoljuje treninge vsem klubom, tudi tistim z območij, kjer se še ni sprostilo veliko ukrepov v boju proti novemu koronavirusu.

image
Jan Oblak, vratar Atletica iz Madrida. FOTO: Afp


To pomeni, da bodo tudi velikani Barcelona, Real Madrid in Aletico Madrid, katerega član je tudi slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak, lahko trenirali v skupinah po deset, je vir iz la lige povedal za francosko tiskovno agencijo AFP, čeprav sta tako Madrid in Katalonija še v fazi 0. Gre namreč za regiji, ki ju je koronavirus najbolj prizadel.

11.27 Anketa Mediane: Preklic epidemije po mnenju štirih desetin vprašanih preuranjen

Skoraj štiri desetine vprašanih v anketi Mediane meni, da bi morala Slovenija s preklicem epidemije covida-19 počakati na poteze drugih držav, le dobra četrtina pa jih preklic epidemije podpira. Približno tretjina anketiranih bodisi nima mnenja bodisi jim je glede te poteze vseeno. Med vprašanimi je tistih, ki se jim zdi slabo, da smo v Sloveniji pred drugimi državami preklicali epidemijo, 38 odstotkov. Po drugi strani pa jih 27,1 odstotka meni, da je dobro, da smo na tem področju prvi.

11.24 Prihodnji teden o pripravi na porod in starševstvo prek spleta

Strokovnjakinje ginekološke klinike v Ljubljani bodo v prihodnjem tednu prek spleta izvedle program priprave na porod in starševstvo. Predavanja bodo v ponedeljek, torek in četrtek ob 18. uri. Elektronsko različico programa so v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana pripravili zaradi epidemije koronavirusa, so sporočil na Twitterju. Brezplačna predavanja, dolga okvirno dve uri, bodo potekala preko aplikacije GoToMeeting. Udeleženci potrebujejo internetno povezavo ter osebni računalnik, tablico ali pametni telefon. Ker je število omejeno, se je treba prijaviti na povezavi https://anketa.nijz.si/a/125357.

image
Prihodnji teden priprave na porod prek spleta. Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik


11.12 V Južni Ameriki število okuženih preseglo pol milijona

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je v latinskoameriških državah in na Karibih preseglo pol milijona, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na uradna poročila. Skoraj polovica odpade na Brazilijo, kjer je število potrjenih okužb v soboto preseglo 230.000, umrlo pa je že več kot 15.000 ljudi. Skupaj se je po svetu doslej potrjeno okužilo več kot 4,6 milijona ljudi, umrlo pa jih je najmanj 309.000, dodaja AFP.

image
FOTO: Reuters


10.53 Mesto blizu Orleansa novo žarišče koronavirusa v Franciji

Konec tedna so sicer v državi odkrili novo žarišče novega koronavirusa. Med zaposlenimi v neki klavnici v kraju Fleury-les-Aubrais blizu Orleansa so namreč potrdili 34 primerov okužbe. Klavnico so zaprli in razkužili, poroča AFP. V Franciji je včeraj minil šesti dan od delne sprostitve karantene v državi, ki so jo uvedli 17. marca.

10.45 Barack Obama nagovoril dijake in študente ter okrcal Trumpovo administracijo
 
V video nagovorih študentom in dijakom ob koncu šolskega leta je nekdanji ameriški predsednik Barack Obama dejal, da je pandemija »v celoti odgrnila zaveso z ideje, da odgovorni vedo, kaj počnejo«. »Številni se niti pretvarjajo ne, da imajo stvari pod nadzorom,« je menil. Dijake in študente je Obama opozoril, da bodo morali zaradi pandemije hitreje odrasti kot druge generacije, ter jih pozval, naj naredijo, kar menijo, da je prav. »Delati (samo) to, kar nam je všeč, kar nam ustreza in je enostavno - tako razmišljajo majhni otroci,« je dejal. »Žal številni t. i. odrasli, vključno z nekaterimi, ki imajo zveneče nazive in pomembne službe, še vedno razmišljajo tako. Zato pa so stvari tako zavožene,« je bil Obama oster v očitnem namigu na Donalda Trumpa in njegovo administracijo.

10.36 Socialni partnerji in vlada o tretjem protikoronskem zakonu

Osnutek tretjega protikoronskega zakona, ki ga bodo v ponedeljek pretresali socialni partnerji in prvič tudi vlada, poleg sheme skrajšanega delovnega časa in bonov za turizem predvideva tudi pomoč žičničarjem, je razvidno iz gradiva, ki ga je pridobila STA. Predvidene so še rešitve za odpadno embalažo in nove omejitve za nevladne organizacije.

10.33 Jutri bodo vrtci in šole odprli svoja vrata

Po več kot dveh mesecih izobraževanja na daljavo zaradi epidemije covida-19 se v ponedeljek v šolske klopi vračajo učenci prvih treh razredov osnovnih in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. Vrata odpirajo tudi vrtci, fakultete in dijaški domovi. Za preprečevanje širjenja okužbe bo treba sicer upoštevati številna priporočila. Med strožjimi ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ob začetku epidemije v Sloveniji je bilo tudi zaprtje vseh vzgojno-izobraževalnih zavodov. Šole so zato uvedle pouk na daljavo, ki so ga na začetku poleg opozoril o neenotnosti pedagoškega procesa spremljale tudi tehnične težave, predvsem v veččlanskih družinah brez zadostnih računalnikov, a so bile te sčasoma odpravljene. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je tako večkrat z zadovoljstvom ugotavljala, da šolanje na daljavo poteka bolje od pričakovanj.

10.27 Brazilija četrta država na svetu z največjim številom okužb

V Braziliji je doslej skupaj za covidom-19 umrlo 15.633 ljudi, potrjeno okuženih pa je 233.142. S tem se je država povzpela na četrto mesto v svetu po številu potrjenih okužb, dodaja AFP. Po ocenah strokovnjakov bi bilo število lahko v resnici kar 15-krat višje, saj v državi opravijo le malo testiranj.

image
Brazilski desničarski predsednik Jair Bolsonaro še naprej odločno zavrača stroge ukrepe proti širjenju epidemije. FOTO: Afp


V zadnjem dnevu je v Braziliji umrlo 816 ljudi, zabeležili so 14.919 dodatnih primerov okužbe. Kljub temu brazilski predsednik Jair Bolsonaro še naprej odločno zavrača stroge ukrepe proti širjenju epidemije. »Brezposelnost, lakota in revščina bodo prihodnosti tistih, ki podpirajo tiranijo popolne izolacije,« je v soboto tvitnil desničarski predsednik. V petek je po le mesecu dni na položaju odstopil brazilski minister za zdravje Nelson Teich, ki prav tako kot predhodnik Luiz Henrique Mandetta glede ukrepov proti novemu koronavirusu ni našel skupnega jezika z Bolsonarom.

10.20 V ZDA že skoraj 90.00 smrtnih žrtev covida-19

Skupno število smrtnih žrtev v državi se je tako povzpelo na 88.730, so sporočili z Univerze Johns Hopkins. ZDA, kjer se je doslej z novim koronavirusom skupaj potrjeno okužilo že 1.466.682 ljudi, tako ostajajo država z največ umrlimi za novo boleznijo.

image
V ZDA je v zadnjih 24 urah za covidom-19 umrlo še 1237 ljudi. FOTO: Afp


10.12 Včeraj  aktiviranih 756 pripadnikov sil za zaščito in reševanje

Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V soboto je bilo na vseh ravneh angažiranih 756 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS. Po informacijah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se epidemiološka situacija glede novega koronavirusa v Sloveniji umirja, zato so začeli postopno sproščati sistemske ukrepe za zamejitev širjenja virusa.

image
Del pripadnikov civilne zaščite. FOTO: Jure Erzen/Delo


Regijskim štabom civilne zaščite in izpostavam Uprav RS za zaščito in reševanje so bila posredovana priporočila NIJZ glede javnega avtobusnega prevoza, javnega železniškega prevoza, za srednje šole in dijaške domove, za osnovne šole in za vrtce. Prav tako je bil posredovan seznam veljavnih predpisov, sprejetih za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Pripravljen je razdelilnik za delitev zaščitnih sredstev posameznim državnim organom in zasebnemu varovanju. Pripravljen je razdelilnik delitev sredstev za zobozdravstvene ordinacije. Državni logistični center Roje je izdal večjo količino zaščitnih sredstev za vzgojno izobraževalne ustanove, ki je bila prepeljana v regijske logistične centre Civilne zaščite.

9.21 Igralca Parme Jasmina Kurtića pozitivna na koronavirus in v karanteni

Igralca italijanskega nogometnega prvoligaša Parme, za katerega igra tudi Slovenec Jasmin Kurtić, sta bila pozitivna na novi koronavirus. Vodstvo kluba je za oba nogometaša odredilo osamitev na domu. Kljub novim primerov okužb klubi italijanske serie A upajo, da bodo v ponedeljek nadaljevali skupinske treninge, poročajo tiskovne agencije. Naš nogometni šampijon Kurtić se dobro počuti.

image
Naš nogometni reprezentant Jasmin Kurtić se dobro počuti. Foto Jure Eržen/Delo


Vsi člani zasedbe iz Parme, strokovnega štaba in vodstva so bili testirani na okužbo z virusom sars-cov-2. Vsem so bili odvzeti vzorci krvi in brisi iz nosu. Le dva igralca sta bila pozitivna, oba sta zdrava in v dobri kondiciji in za zdaj ne kažeta simptomov bolezni covid-19, so sporočili iz kluba. Kot so še sporočili, sta bila igralca pozitivna na prvi test in negativna na drugi, ki je bil opravljen 24 ur kasneje. Italijanski klubi, nogometni skupaj z drugimi moštvenimi športi, bi lahko začeli s polnimi skupinskimi treningi v ponedeljek, je konec tedna dejal italijanski premier Giuseppe Conte, ki pa še ni mogel natančno napovedati, kdaj se bo lahko nadaljevalo prvenstvo.

9.12 V trgovinah bodo prodajalci in kupci morali nositi maske

Od jutri omejitev za odprtje trgovin, ki so veljala vse od 16. marca letos,  ne bo več. Bodo pa še naprej veljali strogi higienski pogoji. Tako osebje kot kupci bodo morali v trgovinah nositi maske, vzdrževati najmanj 1,5 metra medsebojne razdalje ter razkuževati roke. V trgovinah z oblačili bo denimo za vsako stranko potrebno razkuževanje in prezračevanje kabine za pomerjanje, pomerjena oblačila, ki jih stranka ne bo kupila, pa bodo morale trgovine ločeno hraniti dva dni, preden bodo lahko šla spet v promet.

image
V trgovino le z zaščitno masko. FOTO: Leon Vidic/Delo


V Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) so sicer glede rezultatov panoge zelo zaskrbljeni. Prodaja v živilskih trgovinah, ki so bile lahko ves čas epidemije odprte, je po navedbah predsednice TZS Mariče Lah upadla za več kot 15 odstotkov. Tega do konca leta - tudi če bi se razmere popolnoma normalizirale, pa se zelo verjetno ne bodo - ne bodo mogli nadomestiti.

9.00 V Franciji dnevno število smrtnih žrtev covida-19 padlo pod 100

Dnevno število smrtnih žrtev covida-19 je v soboto v Franciji padlo pod 100. Kot je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje, je umrlo 96 ljudi, skupaj pa doslej 27.625. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, se epidemija v državi umirja, za 71 se je zmanjšalo tudi število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje. Skupaj se v francoskih bolnišnicah za covidom-19 trenutno zdravi 19.432 ljudi, potem ko jih je bilo še pred tednom dni 22.614. Se je pa dnevno število na novo sprejetih v bolnišnice v primerjavi s prejšnjim tednom, ko jih je bilo 265, v soboto povzpelo na 350.

8.55 V Srbiji za covidom-19 umrle še tri osebe
 
V Zadnjih 24 urah so v Srbiji za posledicami koronavirusa umrle tri osebe, na novo pa je zbolelo 58 ljudi. V Srbiji imajo registriranih že 10.496 okuženih za to zelo nalezljivo boleznijo. V bolnišnicah je zdaj 766 ljudi, na respirator priključenih je 17 bolnikov. Doslej je v Srbiji za posledicami koronavirusa umrlo 228 ljudi. Testirali so že 174.746 ljudi.

8.38 Nalezljiva bolezen covid-19 ustavila prodajo penin

Pandemija novega koronavirusa je močno prizadela tudi proizvajalce ikoničnih francoskih šampanjcev. Prihodke od njihove industrije naj bi oklestila za 1,7 milijarde evrov, saj naj bi prodaja praktično zastala. Francosko združenje prodajalcev penečih vin je zato s ciljem podpreti cene odpovedalo predprodajo te žlahtne kapljice. Šampanjec se tradicionalno pije na praznovanjih in prireditvah, ukrepi za zajezitev gibanja, ki so bili po svetu sprejeti zaradi pandemije, pa so močno načeli povpraševanje po peninah, je ta teden poročala francoska tiskovna agencija AFP.

8.34 Zaradi epidemije je vstop na Hrvaško mogoč z ustreznim dokazilom

Vstop tujih državljanov na Hrvaško je zaradi koronavirusa mogoč le v primeru, ko gre za »poslovni ali drugi gospodarski interes za Hrvaško ali za neodložljive osebne razloge«. Za to morajo potniki pokazati tudi ustrezno dokumentacijo. »Če gre za poslovni obisk, morajo državljani EU na mejnem prehodu pokazati dokumentacijo, iz katere je razviden gospodarski interes za Hrvaško, ali dokaz o interesu gospodarskega subjekta za prihod te osebe ali vabilo na poslovni sestanek. Pod to kategorijo spada tudi dokazilo o plačani namestitvi ali rezervacija za apartma ali hotel, dogovor o pavšalnem zakupu prostora v kampu, rezervacija parcele v kampu, najem turističnega čolna ali jadrnice, vplačani ali dogovorjeni turistični obiski Hrvaške kakor tudi cel drugi spekter turističnih aktivnosti,« so pojasnili na hrvaški policiji.

image
Potniki morajo pokazati ustrezno dokumentacijo. FOTO: Igor Zaplatil


8.22 V New Yorku so včeraj zaznali 2419 na novo okuženih oseb
 
Večina na novo okuženih so ljudje, ki so odšli kupiti hrano, se rekreirali v telovadnicah ali pa so se preprosto družili. »Ko so se osebe okužile, so odšle v bolnišnice in virus raznašale naokoli, ali pa so preprosto odšle domov in okužile svojce,« je na novinarski konferenci namenjeni epidemiji rekel župan New Yorka Andrew Cuomo. Včeraj so v New Yorku zabeležili 2419 na novo okuženih ljudi, v petek je za boleznijo covid-19 zbolelo 2762 ljudi.

image
FOTO: Afp


8.04 V BiH bo pandemije konec v dveh tednih
 
Znani sarajevski infektolog dr. Bakir Nakaš sicer pravi, da pandemije v tem trenutku še ni konec, vendar hkrati napoveduje, da se zagotovo približuje njen konec in to po hitrem postopku, je za spletni časopis Dnevni avaz dejal dr. Nakaš.

image
Infektolog dr. Bakir Nakaš. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


»V BiH nam število okuženih jasno kaže, da je epidemija v zaključni fazi. Lahko pričakujemo vsak dan manjše število okuženih,« pravi Nakaš. Po njegovem je to posledica spoštovanja fizične oddaljenosti med ljudmi, prepovedi gibanja in množičnih zborovanj. V BiH je za boleznijo covid-19 doslej umrlo 131 ljudi, bolezen je prebolelo 1355 ljudi, okuženih je 2264 ljudi.

image
Fotografija je simbolična. FOTO: Afp


7.35 V več nemških mestih so včeraj potekali protesti proti omejitvam zaradi epidemije

V več mestih po Nemčiji so že drugi konec tedna zapovrstjo potekali protesti proti omejitvam zaradi epidemije covida-19, čeprav so mnoge ukrepe že odpravili. Protestiralo je več tisoč ljudi v Berlinu, Stuttgartu in Münchnu, pa tudi drugod, med njimi tudi zagovorniki teorij zarote, levičarski aktivisti in skrajno desni populisti. Ker so bili minuli konec tedna nekateri protesti nasilni, protestniki pa večinoma niso spoštovali pravil socialnega distanciranja in higiene, prihajalo pa je tudi do napadov na novinarje, so včeraj okrepili navzočnost policije. V središču Berlina je okoli tisoč policistov skrbelo, da na enem kraju ni bilo več kot 50 protestnikov in da so spoštovali razdaljo meter in pol. 

7.25 Umetniki po izboru Maurizia Cattelana bodo prebirali strašljive zgodbe za lahko noč

Italijanski konceptualni umetnik Maurizio Cattelan kurira serijo strašljivih zgodb za lahko noč, ki jih bodo v času pandemije novega koronavirusa prebirali znani ustvarjalci. V newyorškem Novem muzeju (New Museum) so po pisanju nemške tiskovne agencije dpa projekt napovedali v četrtek, saj vrata muzeja zaradi pandemije ostajajo zaprta. Med ustvarjalci, ki bodo prebirali zgodbe, so Thomas Hirschhorn, Jeff Koons, Takashi Murakami, Raymond Pettibon in Michael Stipe. Zgodbe bodo dostopne na spletni strani muzeja.

7.18 Francoski režiser Dany Boon načrtuje film o karanteni

Francoski režiser in igralec Dany Boon skupaj s partnerko Laurence Arne načrtuje film, ki ga je navdihnila stroga omejitev gibanja in druženja v času pandemije novega koronavirusa v Franciji. Kot je povedal za francosko radijsko postajo RTL, ima v mislih zgodbo o trgovsko-stanovanjskem kompleksu, ki se znajde v karanteni. V intervjuju je Boon po pisanju nemške tiskovne agencije dpa tudi povedal, kako je sam preživel korona krizo. Bil je pravi hipohonder, ko pa je vider strah svojih otrok, si je rekel, da se mora obvladati, da jih bo lahko pomiril. Na svoje presenečenje je bil manj paničen, kot se je sprva bal.