Zaradi glasovanja v celjski SD na nogah

Primož Brvar, SD, naj bi glasoval za kandidatko Marka Zidanška, ki bo o Brvarjevem direktorskem mestu (so)odločal še letos.

Objavljeno
07. april 2017 21.11
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Kako so predstavniki sveta zavoda Zdravstvenega doma (ZD) Celje v ponedeljek glasovali za direktorja, zaradi tajnosti ne bo znano nikoli. Čeprav se je zdelo logično, da bo Primož Brvar (SD) glasoval za svojega strankarskega kolega dr. Branka Gabrovca, se to po naših informacijah ni zgodilo. To naj bi v stranki povzročilo precej ogorčenja, a uradno o tem vsi molčijo.

Za doc. dr. Branka Gabrovca, ki vse življenje dela v zdravstvu in je habilitiran za področje menedžmenta v zdravstvu, je po naših informacijah glasovala Štefanija Presker iz Desusa, ki je v svetu zavoda ZD Celje kot predstavnica uporabnikov. Preskerjeva je pred štirimi leti v mestnem svetu glasovala proti imenovanju Alenke Obrul, ekonomistke, ki je pred tem delala na občini Štore. In že pred štirimi leti so bili proti njenemu imenovanju tudi zaposleni. Nekateri so si v štirih letih premislili, vendar je večina še vedno ne podpira, zato sta predstavnici zaposlenih na svetu zavoda glasovali za Gabrovca. Ne pa tudi Primož Brvar, ki naj bi se namesto za strankarskega kolega vnovič odločil za Obrulovo.

Ponedeljkovo glasovanje je déjà vu glasovanja pred štirimi leti. Tudi takrat se je razpletlo s štirimi glasovi proti tremi za Obrulovo, ki jo je v ZD Celje pripeljal Marko Zidanšek. Tudi takrat so zanjo glasovali samo predstavniki celjske občine, med njimi tudi Primož Brvar. Ta je bil takrat še direktor Celjskega mladinskega centra, le nekaj mesecev kasneje pa je bil imenovan za direktorja občinske družbe Nepremičnine Celje. Brvarju njegov prvi mandat direktorja Nepremičnin Celje poteče konec leta, o morebitnem drugem mandatu bo odločal nadzorni svet družbe, ki ga vodi Marko Zidanšek.

Kam gre celjski SD?

Po naših informacijah je Brvarjevo glasovanje v svetu zavoda ZD Celje v SD povzročilo precej hude krvi. Tudi zato, ker ima Gabrovec, ki je zaposlen na NIJZ in sedi v treh svetih zavodov zdravstvenih ustanov, tudi svetu zavoda UKC Ljubljana, precejšnjo podporo v Ljubljani. Po naših informacijah so mu v času kandidature za direktorsko mesto v ZD Celje ponujali pomembno funkcijo v Ljubljani, a jo je prav zaradi Celja zavrnil.

Takšnega razpleta ni pričakoval, je dejal: »Brvar mi je povedal, da je v precepu, vendar nisem računal na to, da me ne bi podprl. Tega ni nikoli povedal.« Brvar, ki je predsednik območne organizacije SD in član predsedstva stranke, glede glasovanja pravi, da »tisti, ki odloča v nadzornem svetu ali svetu zavoda o posameznem kandidatu, odloča sam in za to prevzema odgovornost«.

Zaradi glasovanja naj bi z njim že govorili tudi v vrhu stranke, a sami zanikajo, da so ga klicali, to pravi tudi Brvar. So se pa za zdaj neuradno oglasili številni člani SD v Ljubljani in predvsem v Celju, ki so ogorčeni nad razpletom glasovanja. »Vse, kar je pri tem dobrega, je to, da se je v celjski SD malo razburkalo. Da se vidi, da gre za kupčije. Fantje krvavijo za svoje pozicije,« je dejal znani celjski član SD, ki se za zdaj noče izpostavljati.

V vodstvu stranke s kakršnimi koli problemi v celjski SD niso seznanjeni, predsednik Stane Rozman, sicer županov pooblaščenec in direktor Pokrajinskega muzeja Celje, pa govoric, ki jih, kot pravi, ne pozna, ne komentira. Je pa napovedal, da bodo o glasovanju verjetno govorili tudi na seji predsedstva SD.