V četrtek dve okužbi z novim koronavirusom

V članku spremljamo vse relevantne podatke o bolezni covid-19.
Fotografija: V Sloveniji so doslej opravili 90.103 teste na okužbo z novim koronavirusom. Med 1513 pozitivnimi je 675 moških in 838 žensk. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
V Sloveniji so doslej opravili 90.103 teste na okužbo z novim koronavirusom. Med 1513 pozitivnimi je 675 moških in 838 žensk. FOTO: Blaž Samec/Delo



21.05 Za projekte za pomoč ranljivim skupinam v epidemiji dobrih 1,9 milijona

V Uradnem listu je objavljen javni razpis za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije covida-19 in zmanjševanje njenih posledic. Za obdobje od leta 2020 do leta 2022 je v okviru razpisa na razpolago dobrih 1,9 milijona evrov nepovratnih sredstev.

20.40 V Italiji manj smrti zaradi covida-19, a opozorila zaradi širjenja virusa

V Italiji so danes znova poročali o manj smrtnih žrtvah covida-19. V zadnjih 24 urah je umrlo 47 bolnikov, potem ko jih je dan prej umrlo 66. Novih okužb z novim koronavirusom so potrdili 251. Nacionalni inštitut za javno zdravje (ISS) medtem opozarja na širjenje virusa v delih države, še posebej zaradi novih izbruhov v Rimu.

18.45 WHO opozarja na novo in nevarno fazo pandemije covida-19

Svet je v novi in nevarni fazi pandemije novega koronavirusa, je danes v Ženevi opozoril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Vse države in prebivalce na svetu je pozval k izredni pazljivosti, saj so v četrtek zabeležili dnevni rekord več kot 150.000 novih okužb.

17.50 V Nemčiji največ okužb z novim koronavirusom v mesecu dni

V Nemčiji so v zadnjih 24 urah potrdili 770 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največje število okužb v enem dnevu v mesecu dni, so sporočili iz Inštituta Roberta Kocha za nadzor bolezni. Večje dnevno število okužb so nazadnje potrdili 20. maja, ko jih je bilo 797, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

16.45 Bolnišnice prejele 150.000 neustreznih mask

Uprava za zaščito in reševanje je v zdravstvu razdelila vseh 150.000 zaščitnih mask, ki jih je dobavilo podjetje ART-PE, še preden so dobili obvestilo, da te maske niso primerne za zdravstvo, so za STA pojasnili na upravi. Zdravstvene ustanove so nato pozvali, naj sporne maske vrnejo, a so jih prejeli le 26.357.

ART-PE iz Trebnjega je z zavodom za blagovne rezerve sklenil dve pogodbi. Prva je bila sklenjena 19. marca za dobavo 100.000 trislojnih kirurških mask in za 452.000 rokavic. Skupna vrednost posla je bila okoli 103.600 evrov, oprema je bila dobavljena v celoti, je razvidno iz vladnega poročila o zaščitnih sredstvih, ki jih je nakupil zavod za blagovne rezerve.
Drugo pogodbo pa so sklenili 24. marca, šlo je za naročilo milijona trislojnih kirurških mask in 3,86 milijona rokavic v skupni vrednosti 916.600 evrov. Kot izhaja iz vladnega poročila, ta posel v celoti ni bil izpeljan. Glede na podatke aplikacije Erar je to podjetje od zavoda za blagovne rezerve doslej prejelo dve nakazili v skupnem znesku skoraj 433.400 evrov.

Zavod za blagovne rezerve je predal maske upravi za zaščito in reševanje, da jih razdeli zdravstvenim ustanovam. Prvo pošiljko 100.000 spornih mask so prejeli 23. marca, drugo pošiljko pa 50.000 mask pa 3. aprila, so za STA pojasnili na upravi.
Obvestilo zavoda za blagovne rezerve, da po odločitvi JAZMP omenjene maske niso skladne z zakonom o medicinskih pripomočkih in zato niso primerne za uporabo v zdravstvu, so prejeli 30. aprila. Nato so v Državnem logističnem centru Roje takoj pregledali stanje zalog in ugotovili, da so bile vse zaščitne maske podjetja ART-PE že razdeljene. »O prejemnikih smo 6. maja obvestili ministrstvo za zdravje in njihovega koordinatorja, ki je nato stopil v stik z upravičenci. Ti, ki so maske vrnili, in sicer skupaj 26.357, so dobili druge primerne maske,« so pojasnili. Te maske so sedaj v logističnem centru in jih bodo vrnili zavodu za blagovne rezerv. STA

15.30 Hrvaška ne bo zaprla meja

Na Hrvaškem ni znakov, da bi bilo potrebno ponovno zapreti hrvaško mejo zaradi nevarnosti širjenja covida-19, je danes ocenil hrvaški notranji minister in vodja nacionalnega štaba civilne zaščite Davor Božinović. Napovedal je, da bodo v sodelovanju z ministrstvom za turizem zelo kmalu objavili podrobna navodila za postopke v primeru, če bodo primere okužb z novim koronavirusom zasledili med turisti, ki so na počitnicah na Hrvaškem. Ponovil je, da je Hrvaška odprla svoje meje za deset držav članic Evropske unije ter da državljani tretjih držav, kot sta Srbija ter Bosna in Hercegovina, ne morejo vstopiti na Hrvaško brez upravičenega razloga. Hrvaškim državljanom je svetoval, naj ne potujejo v države, kjer je epidemiološka slika slabša kot na Hrvaškem, če to ni nujno.

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah zabeležili šest novih okužb na območju Zagreba in pet na območju Splita, so sporočili iz hrvaškega štaba civilne zaščite. Doslej se je v državi z novim koronavirusom okužilo 2280 oseb, ozdravelo jih je 2142.
Na zdravljenju je še 31 oseb, od tega osem v bolnišnicah, nihče ni na ventilatorju. Na Hrvaškem je zaradi covida-19 umrlo 107 ljudi. Doslej so testirali skoraj 72.000 oseb, v zadnjih 24 urah 820, so še objavili. STA
 
14.44 Britanska trgovina na drobno si je po rekordnem padcu nekoliko opomogla

Prodaja v trgovini na drobno se je maja na mesečni ravni zvišala za 12 odstotkov, potem ko je aprila zaznala rekorden, 18-odstotni padec. Je bila pa majska prodaja še 13,1 odstotka pod prodajo februarja, ko še ni bilo ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa, je danes objavil britanski statistični urad. »Prodaja v trgovini na drobno je delno okrevala po znatnih padcih v zadnjih dveh mesecih. Maj je bil nov rekorden mesec za spletno prodajo, ki zdaj predstavlja eno tretjino celotne prodaje,« so po poročanju tujih tiskovnih agencij navedli v uradu.

14.42 Turistične bone bo prvi dan izkoristilo vsaj 250 prebivalcev

V receptorskem portalu za unovčevanje turističnih bonov je bilo do 14. ure opravljenih 250 rezervacij, so za STA povedali v Finančni upravi RS (Furs). Gospodarskega ministra Zdravka Počivalška je novica, da se boni že koristijo, razveselila. Receptorski portal za unovčevanje turističnih bonov deluje od sinoči, ob 7. uri zjutraj pa je bila danes pri enem od turističnih ponudnikov že izvedena prva rezervacija bona, so povedali na Fursu.

14.39 Število okužb z novim koronavirusom v Iranu preseglo 200.000
 
Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je v Iranu preseglo 200.000. V zadnjih 24 urah so potrdili 2615 novih primerov, skupaj pa 200.262. Za covidom-19 je umrlo še 120 ljudi, vse skupaj 9392. So pa nacionalne oblasti provincam predale pooblastila, ki jim omogočajo ponovno uvedbo omejitev za zajezitev virusa.

Za covidom-19 je v islamski državi Iran v zadnjih 24 urah umrlo še 120 ljudi, vse skupaj je za to hudo boleznijo doslej umrlo že 9392 ljudi. FOTO: Atta Kenare/AFP
Za covidom-19 je v islamski državi Iran v zadnjih 24 urah umrlo še 120 ljudi, vse skupaj je za to hudo boleznijo doslej umrlo že 9392 ljudi. FOTO: Atta Kenare/AFP


Tiskovna predstavnica iranskega ministrstva za zdravje Sima Sadat Lari je ob predstavitvi zadnjih podatkov o širjenju virusa ljudi pozvala, naj spoštujejo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Trenutno je šest od 31 iranskih provinc označenih z rdečo, kar pomeni najvišjo raven tveganja za širjenje koronavirusne bolezni 19. Še v četrtek je bilo teh provinc pet.

13.46 Ob začetku vrha EU svarila pred zamudami s svežnjem za okrevanje po pandemiji

EU si ne more privoščiti zamud pri sprejemanju svežnja za obnovo Evrope po pandemiji covida-19 v skupni vrednosti 1850 milijard evrov, opozarjajo predsedniki evropskih institucij ob začetku virtualnega zasedanja voditeljev članic Unije. Dogovora sicer danes ne bo, tokratni vrh naj bi bil stopnica do kompromisa v juliju. Zasedanje se je po poročanju Bloomberga začelo z opozorilom predsednice Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde, da so finančni trgi mirni le zato, ker pričakujejo dogovor o zajetnem svežnju za okrevanje, in da se bo vzdušje spremenilo, če dogovora ne bo.

13.44 Kraljem ulice že drugič prepovedana prodaja časopisov pred Hoferjevimi poslovalnicami

Podjetje Hofer je prodajalcem časopisov Kralji ulice znova prepovedalo prodajo pred poslovalnicami. V Hoferju so pojasnili, da prodaje pred trgovinami ne omogočajo nobenemu društvu in organizaciji, saj s tem skrbijo za čim manjše število medosebnih stikov zaradi novega koronavirusa. V društvu Kralji ulice so nad odločitvijo ogorčeni in presenečeni.

Podjetje Hofer je prodajalcem časopisov Kralji ulice znova prepovedalo prodajo pred poslovalnicami. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Podjetje Hofer je prodajalcem časopisov Kralji ulice znova prepovedalo prodajo pred poslovalnicami. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Decembra lani je podjetje zaradi številnih pritožb kupcev in zaposlenih nad vedenjem prodajalcev društva Kralji ulice prvič prepovedalo prodajo časopisov o brezdomstvu pred Hoferjevimi trgovinami. Pritožbe so se nanašale tudi na onemogočanje vstopa v trgovino in nadlegovanje kupcev. Odločitev Hoferja je takrat odmevala predvsem na družbenih omrežjih in v javnosti povzročila ogorčenje.

13.16 Očitki Vzhodnoevropejcem za vnos covida-19 v Nemčijo

Eden od vodilnih kandidatov za vodjo krščanskih demokratov (CDU) Armin Laschet je državljane Bolgarije in Romunije obdolžil, da so v Nemčijo prinesli koronavirus. Zaradi tega je bil zaveznik kanclerke Angele Merkel deležen kritik. Med drugim sta ga kritizirala nemški zunanji minister Heiko Maas in njegova bolgarska kolegica Ekaterina Zaharijeva. V nemški zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija, katere ministrski predsednik je Laschet, so potrdili več kot 700 primerov okužbe z novim koronavirusom, potem ko je virus izbruhnil v enem od tamkajšnjih mesnopredelovalnih obratov.

13.14 Ameriški bejzbol v primežu pandemije, pogajanja lige in igralcev neuspešna

Prav na dan, ko so leta 1846 v ZDA odigrali prvo uradno tekmo v bejzbolu s pravili, kakršna poznamo danes, v ameriški poklicni ligi MLB še ne morejo ponuditi jasnega odgovora, kdaj bodo lahko znova igrali. Sezona 2020 se zaradi pandemije covida-19 še ni začela. Pogajanja lige in igralcev pa so zašla v slepo ulico. Tudi četrtkovi pogovori komisarja lige MLB Roba Manfreda in predstavnika igralskega združenja Tonyja Clarka niso prinesli napredka.

13.12 Za subvencioniranje skrajšanega delovnika prijavljenih že 20.500 zaposlenih

Zavod RS za zaposlovanje je do vključno četrtka za državne subvencije po protikoronski zakonodaji skupaj prejel 60.532 vlog za 352.029 oseb. Od tega se 3502 vlogi za 20.556 zaposlenih nanašata na subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, ki je eden od nosilnih ukrepov tretjega protikoronskega svežnja. Te vloge so sicer na voljo šele teden dni.

Zavod je vloge za povračila nadomestila plač delodajalcem najprej sprejemal na podlagi zakona o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov, prvega protikoronskega zakona za blaženje posledic epidemije novega koronavirusa in njegove novele, ki so veljali od 29. marca, 11. in 30. aprila, po izteku epidemije pa jih sprejema na podlagi tretjega protikoronskega zakona, ki je začel veljati 31. maja. Do uveljavitve tretjega protikoronskega zakona je prejel 46.009 vlog za 275.317 oseb za čakanje na delo in 1020 vlog za 1988 oseb za odrejeno karanteno, po njej pa 10.001 vlogo za 54.168 oseb za čakanje na delo in 3502 vlogi za 20.556 oseb za skrajšani delovni čas, so na zavodu pojasnili za STA.

13.05 Kitajska zakonca poklonila 40.000 evrov bolnišnici v Rimu

Kitajska zakonca, ki sta konec januarja na potovanju v Rimu zbolela zaradi novega koronavirusa in s tem postala prva s to okužbo v Italiji, sta se za obravnavo v tamkajšnji bolnišnici darežljivo oddolžila. Bolnišnici Spallanzani sta za 49-dnevno zdravljenje nakazala 40.000 evrov.

Mesto Wuhan na Kitajskem, od koder sta zakonca finančno obdarila bolnišnico v Rimu. FOTO: Hector Retamal/AFP
Mesto Wuhan na Kitajskem, od koder sta zakonca finančno obdarila bolnišnico v Rimu. FOTO: Hector Retamal/AFP


Gre za 66-letnega biokemika in njegovo 65-letno ženo iz Wuhana, so sporočili iz bolnišnice, specializirane za infekcijske bolezni, v kateri sta se zdravila od 30. januarja do 19. marca. Ženska je potem še do 20. aprila obiskovala rehabilitacijo, nato pa sta se lahko vrnila v domovino, navaja avstrijska tiskovna agencija APA. Za prijazno obravnavo so se bolnišnici zahvalile tudi kitajske oblasti, še posebej pa sta hvaležna tudi oba Kitajca. »Rešili ste nama življenje,« sta zapisala v zahvalnem pismu osebju v bolnišnici.

12.33 Novi okužbi v Ljubljani in Kopru

V četrtek so v Sloveniji potrdili dve novi okužbi z novim koronavirusom, po eno v občinah Ljubljana in Koper. V Ljubljani so v zadnjih 14 dneh odkrili osem novih okužb, v Kopru pa dve. Skupaj so tako doslej v slovenski prestolnici potrdili 267 primerov okužbe, v Kopru pa 15. Občin s 15 ali več primeri okužbe je 16.

12.26 Zaradi koronavirusa do konca leta manj zaposlenih

Delodajalci v Sloveniji za drugo polovico leta napovedujejo 0,2 odstotka manj zaposlenih. Največji upad pričakujejo v prometu in skladiščenju, gostinstvu ter v predelovalnih dejavnostih. Največjo rast zaposlovanja pa napovedujejo v gradbeništvu, drugih dejavnostih ter v zdravstvu in socialnem varstvu, je pokazala raziskava zavoda za zaposlovanje. Delodajalci so v času anketiranja, v začetku junija, zaposlovali 649.959 delavcev, za prihodnjih šest mesecev pa napovedujejo, da se bo njihovo število zmanjšalo za 0,24 odstotka, na 648.371.

Na Zavodu RS za zaposlovanje se je močno povečalo število prijavljenih brezposelnih. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Na Zavodu RS za zaposlovanje se je močno povečalo število prijavljenih brezposelnih. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Ukrepi za zajezitev epidemije novega koronavirusa so povzročili obrat na trgu dela. »Če so se še v začetku leta številni delodajalci soočali s pomanjkanjem ustreznega kadra, se je po razglasitvi epidemije in upočasnitvi ali zaustavitvi večine gospodarskih dejavnosti z namenom zajezitve širjenja virusa sars-cov-2 na Zavodu RS za zaposlovanje močno povečalo število prijavljenih brezposelnih, zmanjšalo se je povpraševanje po delavcih in zaposlovanje brezposelnih,« pravijo na zavodu. Od začetka junija so kazalniki glede novoprijavljenih v evidenco brezposelnih in razpisanih prostih delovnih mest sicer nekoliko spodbudnejši.

Preberite tudi: Hisense odobril proizvodnjo televizorjev v Velenju

12.14 Novi udarec za speedwayiste, odpovedali še tri dirke za SP

Sezona speedwaya je na najvišji ravni, v elitni seriji SGP, ki se zaradi posledic epidemije novega koronavirusa ni še niti začela, je doživela nove udarce. V dveh dneh so namreč odpovedali še tri preizkušnje, tako da je zdaj na koledarju ostalo le še pet dirk. Vodstvo tekmovanja je danes sporočilo, da zaradi zdravstvenih in varnostnih zahtev ne bo mogoče izpeljati dirke v Varšavi, ki je bila predvidena za 8. avgust. So pa že potrdili termin te poljske preizkušnje za prihodnje leto, ko bo na sporedu 15. maja 2021. V podjetju BSI, ki trži svetovno prvenstvo v speedwayu (serija SGP), so sporočili, da je odločitev o odpovedi poljske preizkušnje sprejela v sodelovanju s krovno mednarodno zvezo FIM in poljsko avto-moto zvezo. Poudarili so, da sta v tem trenutku najpomembnejša zdravje in varnost vseh udeležencev dirk.


11.52 Raziskava potrjuje prisotnost koronavirusa v Italiji že decembra

Novi koronavirus je bil v najmanj dveh večjih mestih na severu Italije prisoten že decembra lani, več kot dva meseca pred prvim potrjenim primerom okužbe v državi, kaže raziskava odpadnih voda italijanskega nacionalnega inštituta za zdravje ISS. Rezultati raziskave bodo pomagali bolje razumeti začetek kroženja virusa v Italiji, so dodali pri ISS. Raziskovalci so odkrili genetske sledi virusa sars-cov-2 v vzorcih odpadne vode v Milanu in Torinu ob koncu lanskega leta, januarja pa še v Bologni, povzema poročilo ISS francoska tiskovna agencija AFP. V raziskavi so preučili 40 vzorcev odpadnih voda od lanskega oktobra do februarja. Rezultate raziskave o prisotnosti virusa v decembru in januarju so potrdili v dveh različnih laboratorijih z dvema različnima metodama. Vzorci pred decembrom so bili vsi negativni.

11.45 Zaradi bojazni pred okužbo s koronavirusom nekaterih letovanj za otroke ne bo

Nevarnost za okužbo z novim koronavirusom, ki je za skupine večja, imajo v mislih tudi organizatorji letovanj za otroke. Nekateri so se že odločili, da ga letos ne izvedejo. Med njimi sta mariborski Rdeči križ in Zveza prijateljev mladine Idrija, so za STA potrdili v Mariboru in Idriji.

Letos otroškega živžava ob morju verjetno ne bo toliko kot prejšnja leta. FOTO: Jani Dolinšek
Letos otroškega živžava ob morju verjetno ne bo toliko kot prejšnja leta. FOTO: Jani Dolinšek


»Težko odločitev smo sprejeli po skrbnem preučevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Sloveniji in tudi na Hrvaškem. Po ugotovitvi, da narava druženja in število otrok na letovanju predstavljata preveliko tveganje za morebiten izbruh in širjenje novega koronavirusa med vsemi udeleženci,« so v mariborskem Rdečem križu zapisali na družbenem omrežju facebook.

11.25 Kitajska objavila genom koronavirusa iz novega žarišča

Kitajska je objavila genom koronavirusa, ki so ga odkrili v novem žarišču na tržnici v Pekingu. Glede na ugotovitve je genom podoben tistim iz Evrope. Po zadnjih podatkih so v Pekingu v najnovejšem valu potrdili skoraj 200 primerov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V kitajski prestolnici izvajajo preventivna testiranja populacije, da bi lažje zajezili širitev virusa. Številne soseske so v karanteni, šole pa zaprte. V zadnjem dnevu so potrdili 25 novih okužb, skupno pa so v povezavi s tržnico Xinfadi potrdili 183 okužb.

Slika kaže prvi genom novega koronavirusa iz mariborske regije, ki je označen z zvezdico, in je najbolj podoben virusom iz Malezije in Singapurja. FOTO: Nlozh
Slika kaže prvi genom novega koronavirusa iz mariborske regije, ki je označen z zvezdico, in je najbolj podoben virusom iz Malezije in Singapurja. FOTO: Nlozh


Kitajske pristojne službe so danes delile podatke o genomu koronavirusa iz zadnjega izbruha s Svetovno zdravstveno organizacijo in mednarodno znanstveno skupnostjo. Glede na prve ugotovitve je virus prišel iz Evrope, a je drugačen od koronavirusa, ki se trenutno širi po stari celini, je dejal Zhang Yong s kitajskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni. Genom virusa iz Pekinga je namreč starejši od virusa, ki je trenutno prisoten v Evropi. Zato znanstveniki domnevajo, da bi lahko koronavirus prišel v državo prek zamrznjene hrane ali drugih izdelkov na tržnici. Prisotnost koronavirusa so namreč potrdili na rezalnih deskah na tamkajšnji tržnici.

11.22 V Sloveniji v četrtek potrdili dve okužbi z novim koronavirusom

V Sloveniji so v četrtek opravili 902 testa in potrdili dve okužbi z novim koronavirusom, skupaj doslej 1513. Okužbi so potrdili v Ljubljani in Kopru. V bolnišnici zdravijo osem bolnikov s covidom-19, eden potrebuje intenzivno nego. Doslej so iz bolnišnic odpustili 294 bolnikov s covidom-19, je objavila vlada. V četrtek ni umrl noben bolnik s covidom-19, doslej jih je umrlo 109.

10.30 Vodilni hrvaški epidemiolog v samoizolaciji

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je od četrtka zvečer v samoizolaciji, potem ko se je udeležil konference o zdravju mladih, na kateri je bila oseba, ki je zatem razvila simptome okužbe z novim koronavirosom. Prvo testiranje vodilnega hrvaškega epidemiologa je bilo negativno. Poleg Capka je v samoizolaciji še nekaj vodilnih ljudi HZJZ in hrvaškega ministrstva za zdravstvo, ki so se prav tako udeležili ponedeljkove konference, na kateri so predstavili raziskavo o znanju mladih o virusu HPV in cepljenju proti njemu.

Kakor je danes poročala televizija N1, bodo poleg Capka, čigar prvi test je bil negativen, testirali tudi preostale osebe, ki so bile na konferenci, in tiste, s katerimi so bili v stiku. Na Hrvaškem so v četrtek imeli 11 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največje število okuženih po 12. maju. Skupaj s temi primeri je bilo v četrtek na Hrvaškem 20 okuženih z novim koronavirusom.

10.11 Kljub pandemiji nadaljevanje nogometne sezone v Braziliji

Brazilski nogomet se je sinoči po trimesečnem premoru zaradi koronavirusne pandemije spet vrnil na zelenice. Vrnitev državnega prvenstva je zaznamovala tekma na povsem praznem stadionu Maracana, kjer je prvak Flamengo s 3 : 0 premagal Banga. Nogomet se nadaljuje, kljub temu da je Rio de Janeiro eno od žarišč koronavirusa v Braziliji. Nadaljevanje brazilskega nogometnega prvenstva je dvignilo veliko prahu, tudi dva vodilna kluba Botafogo in Fluminense sta že napovedala, da tekem na programu ta konec tedna ne bosta igrala zaradi nevarnosti covida-19, ki v Braziliji še zdaleč ni pod nadzorom. Brazilijo je novi koronavirus močno prizadel, v četrtek je zaradi covida-19 umrlo 1238 ljudi, tako da skupno število mrtvih znaša 47.748. Le ZDA imajo večje število mrtvih zaradi novega koronavirusa v svetu.

9.26 Gledanost španske lige v svetu zrasla za več kot 48 odstotkov

Televizijska gledanost tekem španskega nogometnega prvenstva je v tujini zrasla za več kot 48 odstotkov, odkar se je la liga vrnila po treh mesecih premora zaradi pandemije novega koronavirusa, so sporočili iz vodstva la lige. V Španiji so po premoru zaradi pandemije covida-19 spet zaživele nogometne zelenice, a so tekme, tako kot večinoma po Evropi, sprva potekale za zaprtimi vrati stadionov. Po podatkih analitične firme Nielsen Sports je prvi krog po vrnitvi 11. junija zabeležil največji skok v Afriki, kar za 73 odstotkov. V Aziji so tekme španske lige pred TV-zaslone prikovale 72 odstotkov več gledalcev kot doslej, saj so imeli brezplačne prenose tekem.

9.25 Koronavirus zalotil vinarje nepripravljene

Največje slovenske vinarje je epidemija in s tem razglasitev izrednih razmer sredi marca ujela nepripravljene in jih s tem prizadela v času, ko so bili že v polnih pripravah na novo letino. Kot poudarjajo, so morali zato večino zastavljenih aktivnosti takoj postaviti v drugi plan, zdaj pa pričakujejo primerne ukrepe in pomoč države.

Vinska klet zadruge Dobrovo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Vinska klet zadruge Dobrovo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Kleti PF Wineries iz Ormoža, ki je po vinogradnih površinah največja v Sloveniji, se je epidemija kar precej dotaknila, saj so vsaj začasno ostali brez velikega dela trga. Trgovinski del prodaje se je aprila pomembno ohladil, a so že maja začeli spet pospeševati prodajo. Kriza bo kljub le nekaj tednom na vinski sektor po besedah direktorja Mitja Herge imela bolj dolgoročen vpliv. V ormoško-ljutomerski kleti so največji pretres doživeli na domačem in hrvaškem trgu, kjer so zelo prisotni v gostinskem in turističnem sektorju, večjega padca pa niso začutili na izvoznem delu, saj je prodaja na zahodnoevropske trge, kot sta Velika Britanija in Nizozemska, pa tudi Poljska, tekla razmeroma normalno.

9.18 Đoković v dvomih glede nastopa na OP ZDA

Organizatorji edinega turnirja za grand slam na območju ameriške celine so odločeni izpeljati US Open kljub negotovosti zaradi covida-19 ter številnih omejitev, ki se nanašajo na potovanja in zaščitne ukrepe, kot so obvezna osamitev oziroma karantena. Številka ena na teniški svetovni lestvici Novak Đoković se še ni odločil, ali bo ali ne bo nastopil na odprtem prvenstvu Združenih držav Amerike.

»Trenutno ne morem reči da ali ne,« pravi Novak Đoković, prvi lopar sveta, glede nastopa v ZDA. FOTO: Susana Vera/Reuters Pictures
»Trenutno ne morem reči da ali ne,« pravi Novak Đoković, prvi lopar sveta, glede nastopa v ZDA. FOTO: Susana Vera/Reuters Pictures


»Trenutno ne morem reči da ali ne. Seveda bi želel biti tam. Toda najprej moram videti, kakšna bodo pravila,« je prvi teniški lopar sporočil v videoposnetku na televiziji Tennis Channel. Turnir, ki ostaja na sporedu v svojem prvotnem terminu od 31. avgusta do 13. septembra, bodo izpeljali brez navzočnosti številne newyorške množice, omejitve pa bodo veljale tudi za predstavnike medijev. Tisti, ki bodo dobili akreditacijo za ogled turnirja, pa bodo morali upoštevati zaščitne in varnostne ukrepe ter pravila glede varne medsebojne razdalje.

8.55 Koronavirus še duši rast cene nafte

Rahljanje ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 je v zadnjem obdobju pozitivno vplivalo na rast cen nafte. Odpiranje gospodarstev namreč povečuje povpraševanje po črnem zlatu. A na naftnem trgu kljub temu vlada negotovost, saj ponekod po svetu znova zaznavajo rast primerov koronavirusne bolezni 19. Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju zvišale. Tudi na naftnem trgu pa vztraja negotovost zaradi ponovnega širjenja okužb z novim koronavirusom v nekaterih državah. Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavo v juliju je bilo treba v azijskem trgovanju odšteti 39,21 dolarja, kar je 37 centov več kot ob koncu četrtkovega trgovanja. Za 41 centov so se podražile tudi avgustovske terminske pogodbe za nafto vrste brent, tako da so bile pri 41,92 dolarja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

8.52 Občina Bohinj bo pomagala gospodarstvu pri omilitvi posledic epidemije

Bohinjski občinski svetniki so na četrtkovi seji po hitrem postopku sprejeli odlok o ukrepih za omilitev posledic epidemije covida-19 na področju gospodarstva. Občina bo prizadete gospodarske subjekte za dva meseca opravičila plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča in jim sofinancirala najemnine ter zaščitno opremo.

Občina bo za dva meseca opravičila plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. FOTO: Igor Mali/Slovenske novice
Občina bo za dva meseca opravičila plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. FOTO: Igor Mali/Slovenske novice


Občina Bohinj želi na ta način zagotoviti čim hitrejšo pomoč gospodarskim subjektom, ki so zaradi prepovedi ali omejitve poslovanja, ko niso mogli storitev ponujati potrošnikom, utrpeli izpad dohodka. Ukrepe so oblikovali tako, da bo njihovo koriščenje učinkovito in povezano s čim manj birokratskimi ovirami. Občina pa bo zanje odštela več kot 65.000 evrov.
 
 8.43 Epidemija pokazala potrebo po nadgradnji Arnesovih storitev

Med epidemijo koronavirusa je večina izobraževanja potekala na daljavo, prek tehničnih zmogljivosti, ki jih zagotavlja Arnes. Ob tem se je tudi izkazalo, da bo treba njegove zmogljivosti razširiti, kar naj bi zagotovili z evropskimi sredstvi v okviru programa ministrstva za izobraževanje. Predviden je tudi nakup opreme za tiste, ki je nimajo. Med epidemijo so se potrebe po storitvah, ki jih zagotavlja Akademska in raziskovalna mreža Slovenije – Arnes, skokovito povečale. Velik del izobraževanja je namreč potekal prek njihovih platform, kot so Arnes učilnica, Arnes videokonferenca, Arnes splet, Arnes strežnik po meri, Arnes oblak in Arnes spletna pošta.

7.28 Od danes možno koriščenje turističnih bonov

Prebivalci Slovenije bodo ob dopustovanju v domači državi od danes lahko izkoristili turistične bone. Polnoletnim pripada vrednost 200 evrov, mladoletnim 50 evrov, izkoristiti pa jih bo mogoče do konca leta. Prvič bo mogoče z njimi plačati prenočitev oziroma prenočitev z zajtrkom, opravljeno z danes na soboto. Turistični boni so del tretjega protikoronskega paketa. Vlada jih je zasnovala kot pomoč turistični panogi, potem ko so bili nastanitveni objekti po izbruhu epidemije bolezni novega koronavirusa več tednov zaprti, še dlje pa zaradi zaprtih meja in previdnosti ne bodo mogli računati na tuje goste.



7.14 Vrh EU prvič o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji

Voditelji članic EU se bodo danes na virtualnem zasedanju prvič pogovorili o predlaganem svežnju za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa, ki vključuje pandemično prilagoditev prihodnjega večletnega proračuna Unije in nov načrt za okrevanje. Preboja se sicer še ne pričakuje. Tokratni vrh naj bi bil predvsem stopnica do dogovora v juliju. Vzdušje je tokrat po navedbah virov pri EU boljše, kot je bilo na propadlih proračunskih pogajanjih vrha Unije v februarju. Delegacije so »znižale ton«, zlasti zaradi vsesplošnega zavedanja, da je kriza res izjemna, so pojasnili.

7.11 Avtomatično podaljšanje veljavnosti za prometna dovoljenja se izteka

Avtomatično podaljšanje veljavnosti za prometna dovoljenja, ki ga je določil vladni protikoronski ukrep, se z današnjim dnem izteče. Ukrep je sicer veljal le za tista vozila, za katera je veljavnost prometnih dovoljenj potekla v času od vključno 17. marca, ko je začel veljati vladni odlok, do vključno 19. aprila.

7.10 Od danes pri vstopu v Slovenijo obvezna karantena tudi za vstop iz BiH, Kosova in Srbije

Od danes velja nov seznam držav s poslabšano epidemiološko sliko zaradi covida-19, na katerem so po novem med 34 državami tudi Bosna in Hercegovina, Kosovo in Srbija. Za vstop v Slovenijo iz teh držav bo odslej obvezna 14-dnevna karantena, tudi za državljane Slovenije. Prav tako bo za vstop v Slovenijo zahtevano potrdilo o negativnem testu na okužbo z novim koronavirusom, ki bo moralo biti izdano znotraj EU in ne bo smelo biti starejše od treh dni.

Nova pravila za potnike iz BiH, Srbije in Kosova. Fotografija je simbolična FOTO: Igor Zaplatil/Delo
Nova pravila za potnike iz BiH, Srbije in Kosova. Fotografija je simbolična FOTO: Igor Zaplatil/Delo


Slovenskim državljanom je hkrati odsvetovano potovanje v te države. Poleg BiH, Kosova in Srbije so na tako imenovanem rdečem seznamu še Katar, Bahrajn, Čile, Kuvajt, Peru, Armenija, Džibuti, Oman, Brazilija, Panama, Belorusija, Andora, Singapur, Švedska, Maldivi, Sao Tome in Principe, Združeni arabski emirati, ZDA, Savdska Arabija, Rusija, Moldavija, Gibraltar, Bolivija, Portoriko, Gabon, Kajmanski otoki, Dominikanska republika, Južna Afrika, Iran, Velika Britanija in Severna Makedonija.


7.05 V Rusiji 489 zdravstvenih delavcev umrlo zaradi covida-19

V Rusiji je zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo 489 zdravstvenih delavcev, ki so jim potrdili okužbo, je danes sporočila Ala Samojlova, vodja državnega zdravstvenega regulatorja Roszdravnadzor. To je veliko več, kot so oblasti potrdile doslej. Ministrstvo za zdravje je 26. maja poročalo o smrti 101 zdravstvenega delavca zaradi covida-19. Število je tudi višje od 444 mrtvih zaradi covida-19, ki ga navaja neodvisna spletna stran, na kateri zdravstveno osebje objavlja podatke o smrti kolegov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V državi je zaradi covida-19 doslej umrlo 7660 ljudi, pri čemer upoštevajo le smrti, pri katerih je covid-19 naveden kot glavni vzrok smrti. Okužb z novim koronavirusom so doslej potrdili 561.091, v zadnjem dnevu 7790.

7.00 V Italiji znova raste število smrti zaradi covida-19

V Italiji se je znova povišalo število smrtnih primerov zaradi okužbe z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu so namreč zabeležili 66 novih smrtnih primerov zaradi covida-19 in tudi 333 novih okužb, je danes sporočilo zdravstveno ministrstvo v Rimu. Skupno so v Italiji od razglasitve pandemije 20. februarja zabeležili 34.514 smrti zaradi covida-19. Aktivno okuženih v državi je še 23.101, v bolnišnicah pa imajo 2867 bolnikov. V zadnjem dnevu se je rahlo zvišalo število bolnikov na intenzivni negi, in sicer s 163 na 168 bolnikov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Komentarji: