Zaradi vetra zabeležili že 580 dogodkov, ki so zahtevali intervencije

Zaradi močnega jugovzhodnika za vso državo velja oranžno opozorilo, najmočnejši sunki so v vzhodni in severovzhodni Sloveniji.

Objavljeno
10. februar 2020 06.58
Posodobljeno
10. februar 2020 21.33
Pri Podvelki je veter izruval večje drevo, ki je padlo na osebno vozilo 52-letnega voznika, domačina, ki je vozil iz smeri Dravograda proti Mariboru. FOTO: PU Celje
Be. B., V. U., M. K., STA
Be. B., V. U., M. K., STA
Agencija RS za okolje (Arso) je za vso državo izdala oranžno opozorilo zaradi okrepljenega jugovzhodnika. Veter se je krepil že čez noč, najmočnejši sunki pa bodo čez dan v vzhodni in severovzhodni Sloveniji, kjer je zlasti na višjih legah mogoče pričakovati vetrolome večjih razsežnosti.

Na izpostavljenih mestih je veter dosegel hitrost od 70 do 100, v višjih legah vzhodne Slovenije pa tudi več kot sto kilometrov na uro. Drugod po državi je na izpostavljenih mestih ter v višjih legah pihal s hitrostjo od 70 do 90 kilometrov na uro.

Kot so sporočili s Centra za obveščanje Republike Slovenije, je močan veter do 18. ure povzročil številne posledice na širšem območju občin Celje, Maribor, Murska Sobota, Ptuj, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica in drugod po državi. Veter je podiral drevesa, odkrival strehe objektov in podiral drogove telekomunikacijskih ter elektro distribucijskih omrežij. Po do sedaj zbranih podatkih so zabeležili 580 dogodkov, aktiviranih je bilo 175 gasilskih enot. Na terenu so tudi delavci cestnih in komunalnih podjetij. Čez dan je brez električne energije ostalo okoli 6000 odjemalcev.


 

Jutri krizni sestanek


Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, ki opravlja tekoče posle, je v zaradi izrednih vremenskih razmer za jutri sklicala krizni sestanek s predstavniki Zavoda za gozdove in predstavniki strokovnih služb ministrstva. Stanje na terenu si bo ogledala tudi sama.

Na izredne razmere v gozdovih so danes opozorili tudi v Zavodu za gozdove in prebivalcem odsvetovali zadrževanje v njih. Delo in vsakršno drugo gibanje v gozdu je v teh vetrovnih dneh izjemno nevarno, so zapisali in izpostavili, da sta minuli teden pri delu v zasebnem gozdu umrla dva človeka, najmanj dva pa sta se poškodovala.


 

Zelo okrepljen veter nad celotno Evropo


Meteorolog Brane Gregorčič je pojasnil, da viharno vreme po Evropi v tem času ni neobičajno. V zimski polovici leta so cikloni nad severnim Atlantikom in severno Evropo razmeroma pogosti in takšno viharno vreme predvsem za zahodno Evropo in kraje severno od Alp ni presenetljivo. Vendar pa vetrovni stržen vselej ne seže tudi do nas, je pojasnil meteorolog. Trenutno je nad severnim delom Evrope globoko ciklonsko območje, nad jugovzhodno Evropo je območje visokega zračnega tlaka, tako da so razlike v zračnem tlaku velike. Zato nad celotno Evropo piha zelo okrepljen veter. Pri nas je danes najmočnejši, in to predvsem na severovzhodu Slovenije.

Vremenoslovci pričakujejo, da bo proti večeru slabel in se v noči na torek prehodno znova nekoliko okrepil. Na jugu bo veter oslabel v torek zjutraj, ob morju, kjer bo pihal zmeren zahodnik, pa šele popoldne.Od torka naprej pretiranega vetra ni pričakovati


Trenutni močni veter pri nas je sicer posledica drugačnega vremenskega dogajanja, kot je bil veter prejšnji teden, ko smo imeli prodor polarne zračne mase proti Sloveniji in ob hladni fronti močan vetrovni piš, pa potem ob dotoku tega polarnega zraka prek Alp od severa okrepljen severni veter oziroma karavanški fen. Danes pa pihajo topli jugozahodni vetrovi, ki so zelo močni, je dogajanje opisal Gregorčič.

V prihodnjih dneh bodo vetrovi nad celotno Evropo nekoliko oslabeli. Sicer ne bo povsem mirno, ampak kakšnih težav zaradi pretiranega vetra od torka zjutraj ne pričakujemo več, je še dodal Gregorčič.


Vreme je sicer danes pretežno oblačno. V zahodnih in osrednjih krajih občasno dežuje, proti večeru pa bo pas padavin zajel tudi severovzhod. Najnižje jutranje temperature bodo od štiri do osem, v alpskih dolinah okoli nič, najvišje dnevne pa od devet do 15 stopinj Celzija.


Motnje preskrbe z električno energijo


image
Posledice močnega vetra na Celjskem FOTO: Delo.si


Ponoči je veter ponekod že povzročal nevšečnosti, predvsem na Celjskem in Koroškem. Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje so izpad električne energije imeli na izvodu VOD Apače, prizadetih je bilo skoraj 900 odjemalcev, v Lendavi pa je bilo brez električne energije 274 odjemalcev. O motnjah s preskrbo električne energije so poročali tudi v Braslovčah in Letušu ter Zrečah. Na območju Elektra Celje je brez oskrbe z električno energijo ostalo 890 odjemalcev, kar je vplivalo tudi na oskrbo s pitno vodo.

O motnjah preskrbe z vodo so poročali na območju naselij Teharje, Vrhe in Šentjungert v celjski občini in na celotnem območju občine Dobrna, je zapisano na spletnih straneh podjetja Vodovod-kanalizacija Celje.

Podjetje prav tako opozarja vse ostale uporabnike pitne vode vodovodnih sistemov na celotnem območju občin Celje, Štore in Vojnik, da lahko zaradi močnega vetra pride do motenj v oskrbi s pitno vodo na vseh višje ležečih oziroma vetru bolj izpostavljenih predelih.
 

Na Ptuju odkrilo del strehe bolnišnice


Na območju Spodnjega Podravja so prostovoljni gasilci in drugi pristojni posredovali v okoli 45 intervencijah. Med drugim je odneslo del strehe na internem oddelku ptujske splošne bolnišnice. Kot je povedala direktorica Anica Užmah, so, potem ko je popoldne veter pojenjal, streho za silo sanirali.

Sunki vetra so odpihnili okoli sto kvadratnih metrov pločevinaste strehe bolnišnice. Na pomoč so prihiteli gasilci in streho vsaj zasilno pritrdili, da veter ne bi povzročil še dodatne škode, za kar se jim je Užmahova tudi zahvalila.

Varnost 19 pacientov in zaposlenih na internem oddelku po njenih besedah zaradi neljubega dogodka ni bila ogrožena, tudi delo na oddelku je potekalo nemoteno. Bali so se le morebitnega deževja, saj bi poškodovano ostrešje zagotovo puščalo vodo.Ker se je zgodaj popoldne veter le začel nekoliko umirjati, so njihovi vzdrževalci poškodovano streho nadomestili z začasno lepenko, ki je pritrjena z letvami, zato naj ne bi prišlo do zamakanja, če se bo uresničila napoved o dežju. Gre seveda za začasno zaščito, saj so v stikih s potencialnimi krovci, ki se bodo trajne sanacije lotili takoj po koncu morebitnega deževja.

O povzročeni škodi so že obvestili zavarovalnico, vsekakor pa na popolno sanacijo ne bodo mogli dolgo čakati, zato se bodo del lotili še ta teden, je še dodala Užmahova. Škoda je za zdaj ocenjena na okoli 35.000 evrov, če ne bi vsaj začasno ukrepali, bi lahko deževje povzročilo nekajkrat višjo številko.

V Mežici sicer ni odkrilo strehe tamkajšnje osnovne šole, a so leteči strešniki povzročili nemalo skrbi učiteljem, ki so s pomočjo gasilcev poskrbeli za varnost otrok, pa tudi staršev, ki so prihajali ponje v šolo. Na šoli so odpovedali vse popoldanske šolske dejavnosti.


Številne težave na Celjskem


Močan veter je podrl tudi 230 let staro lipo v Mariji Reki ... Škoda na bližnji hiši je precejšnja, zasilna sanacija strehe bo sledila po umiritvi razmer, so zapisali v PGD Prebold.Na Celjskem območju močni sunki vetra ovirajo tudi promet: na relaciji Frankolovo–Stranice se je na cesto podrla skala, vanjo je trčil avtobus brez potnikov. Voznik v trčenju ni bil poškodovan. Več podrtih dreves je oviralo promet tudi na relacijah Velenje–Kavče, Nazarje–Zavodice, Zgornji Kozji vrh–Brezno, Polzela–Velenje, Frankolovo–Slovenske Konjice, Mežica–Črna, v Šmartnem v Rožni dolini in drugod, so sporočili s celjske policijske uprave.

Na območju Elektra Celje so nastopile težave pri oskrbi z električno energijo na območjih Vojnika, Paškega Kozjaka, Radelj od Dravi, Jurkloštra in Grobelnega.

Veter je največ nevšečnosti povzročil na območju Zgornje Savinjske doline, Pohorja z okolico, Haloz, Prekmurja in Slovenskih goric, poroča Neurje.si. O težavah zaradi močnega vetra poročajo iz Gornjega Grada, Luč, Nazarij, Velenja, Šoštanja, Slovenskih Konjic in Vitanja ...

image
Pri Podvelki je veter izruval večje drevo, ki je padlo na osebno vozilo 52-letnega voznika, domačina, ki je vozil iz smeri Dravograda proti Mariboru. FOTO: PU Celje

 

V vozilu, na katero je padlo drevo, umrl voznik


Malo pred peto uro zjutraj je na cesti Dravograd–Maribor pri Podvelki večje drevo, ki ga je izruval veter, padlo na vozilo, ki je vozilo iz smeri Dravograda proti Mariboru. Voznik, gre za 52-letnega domačina, je na kraju nesreče umrl, so sporočili s celjske policijske uprave. Drevo je poškodovalo še vozilo delavcev, ki sta pred nesrečo odstranila prej podrta drevesa. Nihče od njiju ni bil poškodovan.

Cesta na tem odseku je zaradi nevarnosti, da se podre še kakšno drevo, do umiritve razmer zaprta. Obvoz za osebna vozila je možen po cesti Lovrenc na Pohorju–Ribnica–Vuhred, so dopoldne sporočili s Policijske uprave Celje.

Ob 17.30 je cesta po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste še vedno zaprta, župan Občine Podvelka Anton Kovše je za STA povedal, da naj bi jo kmalu polovično odprli in promet izmenično uredili s pomočjo semaforjev. Povedal je še, da je na cesto padlo drevo iz zasebnega gozda nad cesto in da so sicer pogovori o tem, da je drevesa na tem območju treba odstraniti, v preteklosti že potekali.

Ob močnem vetru, ki te dni po državi povzroča težave, morajo za varnost poskrbeti tudi vozniki. Na AMZS opozarjajo, da ima vožnja v vetrovnih razmerah veliko pasti, zato jo morajo vozniki prilagoditi voznim pogojem. Svetujejo zmanjšanje hitrosti in povečanje varnostne razdalje, vozniki pa naj volan trdno držijo z obema rokama.

image
Prejšnji teden je veter največ težav povzročal na območju Kranja. FOTO: PU Kranj


Že sredi prejšnjega tedna so močni sunki vetra povzročali nevšečnosti marsikod po Sloveniji, največje razdejanje pa je bilo na območju Kranja. Zaradi podrtih dreves so bile zaprte številne ceste, poškodovanih je bilo večje število vozil in objektov. Severni veter je takrat podiral tudi telefonske in električne drogove.

Razmere v gorah


Nad nadmorsko višino okoli 1900 metrov je nevarnost snežnih plazov zmerna, nižje pa je večinoma majhna. Predvsem so nevarna južno orientirana pobočja, kjer lahko na mestih z napihanim snegom že pod manjšo obremenitvijo sprožite predvsem manjše kložaste plazove. Na mestih, kjer je novi sneg spihan, pa je velika nevarnost zdrsov na poledeneli podlagi, opozarja Uprava RS za zaščito in reševanje.

Ob koncu tedna se je nekoliko segrelo, sonce je čez dan ojužilo sneg na prisojnih pobočjih. Krepil se je jugozahodnik. Snežna odeja je večinoma trda in ponekod poledenela, nekaj je še napihanega snega, ki je ponekod mehkejši. Predvsem na južnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel so klože.

V ponedeljek bo večinoma oblačno in ponekod megleno. Občasno bo v gorah večinoma rahlo snežilo. Pihal bo zelo močan jugozahodnik. Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, vrhovi bodo občasno v oblakih. Pojavljale se bodo manjše krajevne snežne padavine


image
Na severovzhodu države bo veter oslabel danes zvečer, na jugu pa v torek zjutraj. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Ciara ohromila letalski in železniški promet, umrlo je najmanj pet ljudi


Severozahod Evrope je zajela nevihta Ciara, zaradi katere so odpovedali na stotine poletov in železniških povezav. Vremenska ujma se je danes razširila že na večji del Evrope, med drugim povzroča težave po Skandinaviji, Nemčiji, Avstriji in Belgiji. Zahtevala je tudi najmanj pet smrtnih žrtev in več poškodovanih. Še naprej pa je zaradi nevihte otežen letalski, železniški in cestni promet.

Ciara je smrtno žrtev zahtevala na jugozahodu Švedske, kjer se je na jezeru prevrnila ribiška ladja z dvema ribičema. Eden je umrl, drugega pa še vedno iščejo, a se bojijo, da je tudi on umrl.

O dveh smrtnih žrtvah poročajo iz poljskega smučarskega letovišča Bukowina, kjer je veter odpihnil streho z izposojevalnice smučarske opreme. V incidentu sta umrli mama in hčer, še ena ženska in najstnik pa sta bila poškodovana, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Še ena oseba je umrla v prometni nesreči v Švici, ko je močan veter potisnil prikolico vozila na nasprotni pas, nakar je sledilo trčenje z vozili, ki so peljala nasproti.

Veliko Britanijo je nevihta že zapustila, a poplave in podrta drevesa še vedno povzročajo težave v prometu. Zdaj vremenoslovci napovedujejo sneg in led. Lokalne oblasti pa so danes sporočile, da je v nedeljo umrl 58-letnik, ko je v Hampshiru na njegovo vozilo padlo drevo.
image
Poplavljena cesta v zahodnem Yorkshiru v Britaniji FOTO: Reuters


Močni sunki vetra ovirajo promet na severovzhodu Slovenije, poroča Prometno-informacijski center za državne ceste. Vozite previdno!