Težave povzročal tudi drugi val neurij, v Avstriji in Italiji mrtvi

Opozarjajo tudi na možne poplave ob strugi Drave in zemeljske plazove.
Fotografija: Sunki vetra so podirali drevje na številnih območjih Severne Primorske in Gorenjske. FOTO: PGD Kobarid
Odpri galerijo
Sunki vetra so podirali drevje na številnih območjih Severne Primorske in Gorenjske. FOTO: PGD Kobarid

V dopoldanskem času je na Severnem Primorskem in Gorenjskem veter že podiral drevesa in odkrival strehe. Na mnogih cestah je zaradi drevja in vode na cestišču promet oviran ali onemogočen, predvsem na severozahodu Slovenije. Meteorologi pričakujejo umiritev ponoči.

V občinah Kobarid in Bovec se je drugi močnejši val padavin z močnim vetrom pričel po 14. uri in je povzročil nove težave z zamakanjem, nanosi materiala, podrtimi drevesi in poškodovano infrastrukturo. Znova so posredovali gasilci. Močno neurje je zajelo tudi območje Ilirske Bistrice.

V Občini Loška dolina v naselju Podcerkev je zaradi neurja padla lipa, ki je bila zaščitena pod kulturno dediščino, močan veter pa je v občini Mirna podrl drevesa na lokalnih cestah in razkril streho bivalnega vikenda. Močan veter je odkrival strehe in podiral drevesa v Murski Soboti, v občini Pivka v naselju Jurišče pa je meteorna voda zalila cerkev.


 

V ponedeljek ocena škode


Tomaž Režun, župan Radeč, je za STA povedal, da je hudo neurje s točo radeško občino zajelo okrog 16. ure. Po njegovih besedah je neurje prišlo hitro in nepričakovano, najprej je klestila mala toča, potem pa toča v velikosti jajca.

»Doslej smo imeli okrog 25 intervencij, na terenu so vsa gasilska društva, pripadniki civilne zaščite in komunalne službe. Okoli 50 hiš je odkritih in pristojni zdaj pomagajo s folijo prekriti strehe teh hiš, da bi preprečili nadaljnjo škodo. Toča je uničila tudi vse avtomobile, ki so bili parkirani zunaj, ponekod so v celoti uničena tudi polja z različnimi pridelki,« je dejal Režun in napovedal, da bo v ponedeljek stekla ocena povzročene škode.


 

Številne intervencije na Gorenjskem in Severnem Primorskem


Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je že od dopoldneva poroča o težavah in intervencijah na območjih Bohinja in občin Kranjska Gora, Tržič, Gorje in Jezersko. Na širšem območju Gorenjske je močan veter podiral drevesa in odkrival strehe.

Uprava prav tako poroča o intervencijah na Severnem Primorskem. Zaradi podrtih dreves, meteorne vode, odkritih streh ali poškodovanih drogov za elektriko in telefonsko napeljavo so se vrstile intervencije gasilcev v občinah Bovec, Tolmin, Kobarid, Brda in Kanal ob Soči.

Zaradi vremenskih razmer so po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste še vedno v veljavi popolne zapore zaradi prometa na regionalnih cestah Vršič-Trenta in Volče-Solarji.








 

Opozorilo za območje celotne države


FOTO: Arso
FOTO: Arso
Ponoči bodo padavine povsod ponehale, delno se bo razjasnilo. Čez dan se bo od juga spet pooblačilo, popoldne bo pričelo deževati. Jutranje temperature bodo od 10 do 15, ob morju okoli 18, najvišje dnevne od 18 do 22, na Goriškem in ob morju do 25 stopinj Celzija.

V torek dopoldne bodo padavine ponehale, od zahoda se bo jasnilo. V sredo bo sončno, popoldne bo možna kakšna kratkotrajna ploha.


 

Oranžno opozorilo tudi zaradi možnih poplav ob strugi Drave


Arso opozarja tudi, da bodo reke po Sloveniji naraščale. Najprej na severozahodu in zahodu države, nato tudi drugod po Sloveniji. Zlasti na severozahodu in zahodu bodo dosegle velike pretoke. Ob pojavljanju neviht in močnejših padavinah so možna hitra naraščanja hudourniških vodotokov, ob tem lahko pride do razlivanj ob strugi.

V ponedeljek dopoldne bodo reke še upadale, popoldne pa ponovno narasle.

 

Komentarji: