Slovenijo zajelo hudo neurje - toča, udari strel, poplavljene kleti in plazovi

Zaprte ostajajo nekatere lokalne ceste, zaradi plazu je do nadaljnjega zaprta koroška železniška proga.
Fotografija: Zgornje Pirniče pod vodo. FOTO: Josip-joco Zlodej/Neurje.si
Odpri galerijo
Zgornje Pirniče pod vodo. FOTO: Josip-joco Zlodej/Neurje.si

Vremenska napoved o možnosti krajevnih nalivov se je uresničila. O močnejši nevihti so že zgodaj popoldne poročali iz zaledja Kopra oz. z območja Kraškega roba, zaradi nje pa je prišlo tudi do začasnega izpada elektrike na železniški progi. Je pa vreme povzročilo precej nevšečnosti tudi na drugih lokalnih cestah in predelih države.

Močnejša nevihta se je razbesnela na območju Mute in Vuzenice. S Centra za obveščanje RS (Cors) so sporočili, da je zaradi plazu zaprta regionalna cesta Vuzenica - Vuhred. Glavna cesta Celje - Krško pa je zaprta pri Rimskih Toplicah zaradi poplavljenega vozišča. Cesta Trojane - Izlake - Zagorje ob Savi je zaprta na odseku Orehovica - Izlake zaradi neurja, obvoz je urejen samo za osebna vozila.



V popoldanskem času je močno deževje z vetrom in ponekod tudi točo zajelo še širša območja Postojne, Novega mesta, Ljubljane in nekaterih drugih krajev v osrednji Sloveniji. Na Corsu so zabeležili tudi nekaj udarov strel, med drugim v objekte.

V kratkem času je močno narasla reka Medija, ki bo v prihodnjih urah poplavljala na izpostavljenih delih v spodnjem toku, o opozorili na Arsu. Intenziteta padavin v njenem zaledju se počasi zmanjšuje. V Zagorju se bo pretok Medije ustalil predvidoma v naslednji uri.



V slovenskem delu Istre so tako v popoldanskih urah nastale močnejše nevihte. Lokalno so se pojavljali močni nalivi in toča manjših dimenzij, je objavil portal Neurje.si. V občini Ljubljana je zaradi neurja meteorna voda zalila več kleti stanovanjskih objektov, zaradi udara strele je zagorel tudi stanovanjski objekt.

Neurje s točo se je razbesnelo tudi na Brodu. FOTO: Lucija in Ivana Žgajnar
Neurje s točo se je razbesnelo tudi na Brodu. FOTO: Lucija in Ivana Žgajnar


Na Agenciji RS za okolje so popoldne opozarjali, da je zaradi močnih nalivov na območju Kozjaka in Pohorja, ki se na tem območju še obnavljajo, v naslednjih urah velika verjetnost pojava hudourniških poplav na izpostavljenih območjih.

Gasilci pomagajo, kjerkoli se da. FOTO: Lucija in Ivana Žgajnar
Gasilci pomagajo, kjerkoli se da. FOTO: Lucija in Ivana Žgajnar


Ob 14.45 je na področju občine Hrpelje-Kozina v naseljih Hrpelje, Kozina, Nasirec in Krvavi Potok, zaradi močnega deževja in zamašenih odtokov, meteorna voda poplavila tri objekte in številne ceste. Gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana so čistili odtočne jaške in črpali vodo iz objektov.



Z Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) so poročali, da je okoli 16. ure območje občine Novo mesto zajelo neurje z močnim dežjem in točo. Na terenu so bili gasilci iz gasilskih društev GRC Novo mesto, PGD Šmihel pri Novem mestu, Kamence, Novo mesto, Otočec, Prečna, Ždinja vas, Smolenja vas in Vavta vas. Gasilci so črpali vodo iz stanovanjskih in proizvodnih objektov.

Meteorna voda je zalila več cest, cestno podjetje bo poskrbelo za signalizacijo, so dodali na URSZR. Gasilci so dve osebni vozili izvlekli iz poplavljenega cestišča. 

Gasilci pomagajo na večih lokacijah v Muti. FOTO: PGD Muta 
Gasilci pomagajo na večih lokacijah v Muti. FOTO: PGD Muta 


Druga močnejša nevihtna celica je zgodaj popoldne nastala na Koroškem, na območju Vuzenice in Mute. Poleg silovitega naliva se je pojavila tudi toča, narasli so hudourniki.

Regijski poveljnik Civilne zaščite Alan Matijevič je za STA povedal, da so gasilci na terenu in delajo po najboljših močeh, da bi občanom pomagali pri odpravi posledic neurja. Veliko je po njegovih besedah poplavljenih kleti, nekaj je tudi še drugih plazov, ki ogrožajo objekte.

Lokalno je pri Muti po neuradnih podatkih nad območjem padlo preko 100 mm padavin. FOTO: Neurje.si 
Lokalno je pri Muti po neuradnih podatkih nad območjem padlo preko 100 mm padavin. FOTO: Neurje.si 


Razmere so se proti večeru sicer nekoliko umirile, a padavine se nadaljujejo, padavinska celica pa kroži in se obnavlja. Zato še nekaj časa pričakuje potencialne težave.


Plaz zasul koroško progo, težave tudi med Divačo in Koprom


Slovenske železnice (SŽ) so sporočile, da je zaradi neurja prišlo do izpada elektrike na progi Koper-Divača, zaradi česar je bil promet močno oviran, prihajalo je do zamud. Potnikom so se opravičili in jih prosili za razumevanje. Okrog 16. ure je železniški promet na tem odseku spet stekel.

Iz SŽ so medtem sporočili tudi, da je zaradi plazu do nadaljnjega zaprta koroška proga. Potnikom se opravičujejo in jih prosijo za razumevanje.

Zaradi nespametnega ravnanja voznikov v nevihti je bil za krajši čas zaprt tudi predor Kastelec na primorski avtocesti. Vozniki so namreč ustavljali v predoru zaradi toče, poroča STA


Nevihte jutri manj pogoste


Popoldne je bilo vreme spremenljivo do pretežno oblačno. Nastajale so plohe in nevihte, ki se bodo ponekod nadaljevale v noč. Možni so tudi krajevni nalivi, predvsem na Primorskem pa lahko še nastanejo tudi posamezne močnejše nevihte. Najvišje temperature so bile od 22 do 28, na Primorskem ob šibki burji okoli 30 stopinj Celzija.

Jutri bo vreme podobno, le padavine bodo nekoliko manj pogoste. Jutranje temperature bodo od 15 do 20, na Goriškem in ob morju okoli 22, najvišje dnevne od 22 do 28, na Primorskem do 31 stopinj Celzija.

Komentarji: