Zaradi snežnih gradov na poti v ledeno mesto

Občina Črna na Koroškem in večmilijonski Harbin bosta podpisala listino o trajnostnem sodelovanju.
Fotografija: vreme za 31. dec.
Odpri galerijo
vreme za 31. dec.

Črna na Koroškem – Devetčlanska delegacija iz Črne na Koroš­kem, ki jo bo vodila županja Romana Lesjak, bo v petek odpotovala v ledeno mesto, kot po svetu zaradi skulptur iz snega in ledu pravijo kitajskemu mestu Harbin. Z njim so poleti podpisali dogovor o sodelovanju na področju turizma, kulture in športa.

»To bo velika priložnost za promocijo ne le našega kraja, saj so organizatorji povabili v goste predstavnike dvainštiridesetih mest iz enaindvajsetih držav,« je povedala črnjanska županja Romana Lesjak. Po programu se bo slovenska delegacija v Harbinu v nedeljo udeležila otvoritvene slovesnosti 36. festivala ledu in snega, dan pozneje pa se bodo srečali z županom tega večmilijonskega mesta Sun Zhejem in z njim podpisali še listino o trajnostnem sodelovanju.

Črna na Koroškem in Harbin sta sporazum o sodelovanju na področju turizma, kulture in športa podpisala poleti na Koroškem. Sodelovanje se je začelo na željo kitajske strani, ki je prek našega veleposlaništva na Kitajskem v Sloveniji iskala mesto s sorodnimi vsebinami. Čeprav je Črna neprimerljivo manjša od večmilijonskega Harbina, se kraja ponašata s številnimi olimpijci in snežnimi skulpturami.
 

Na tisoče graditeljev


Na Kitajskem jih seveda zgradijo veliko več, tudi graditelje preštevajo v tisočih, obiskovalcev pa se nabere skoraj milijon. Črnjanska županja Romana Lesjak bo predstavnike mesta Harbin povabila na obisk v Črno, kjer bodo zadnji januarski konec tedna gradili gradove kralja Matjaža. Od leta 1993, odkar pripravljajo prireditev, so ob vznožju Pece zgradili že 1300 snežnih gradov in skulptur. Prireditev vedno poteka tri dni. Vrhunec doseže v soboto zvečer, ko po koncu celodnevne gradnje na gradovih prižgejo bakle in sveče.

Tekmovanje je ekipno (skupina lahko ima najmanj pet in največ osem članov), starost tekmovalcev ni omejena. Za gradnjo na prostoru, velikem pet krat pet metrov, lahko ekipe uporabljajo le naravne materiale. Strokovna komisija v družbi kralja Matjaža izbere najlepše tri gradove in skulpture, ki so tematsko povezane z legendo o vojskovodji, najlepši grad ali snežno skulpturo izbere tudi ­občinstvo.
 

Prireditev na novi lokaciji


Gradovi kralja Matjaža, ki bodo med 24. in 26. januarjem na Matevžavih travnikih pod stadionom nogometnega kluba Peca v centru Črne in ne več v Podpeci, so osred­nja zimska turistična prireditev, ki privabi na Koroško tudi obiskovalce od drugod.
Za novo lokacijo prireditve so se odločili zaradi logistike, stara je kljub velikemu trudu organizatorjev povzročala težave in negodovanje med obiskovalci, pa tudi zaradi vode, ki je je na planoti Mit­nek v Podpeci vselej primanjkovalo. Lani je bila v družbi graditeljev ekipa slovenskih županj, ki je pomagala zgraditi tretjo razvojno os, na Koroškem je gradove iz snega gradila tudi ekipa s pobratenega dalmatinskega otoka Šolta.

Najlepši grad po izboru strokovne komisije in kralja Matjaža je lani zgradila ekipa Študentske delovne brigade, drugo mesto je zasedla ekipa Plenilec, tretje mesto pa ekipa s Šolte, ki je Korošcem postavila svetilnik. Črnjanske snežne mojstrovine so na ogled do prve močne odjuge.

Komentarji: