Zasebna fakulteta želi na primorsko univerzo

Oktobra bo dokončno ustavljen postopek ustanovitve Nove univerze. Fakulteta za uporabne družbene študije namreč zapušča Novo univerzo, da bi se priključila Univerzi na Primorskem.

Objavljeno
16. november 2009 09.28
Jasna Kontler – Salamon
Jasna Kontler – Salamon
Podčetrtek - V današnjem Delu (v Globusu znanja) poročamo o petkovi in sobotni mednarodni konferenci o javnem in zasebnem v visokem šolstvu. Aktualno temo konference je dodatno spodbudilo to, o čemer se je razpravljalo v konferenčnem zakulisju, namreč načrtovana skorajšnja prva priključitev zasebne fakultete k neki naši javni univerzi. To je Univerza na Primorskem, o priključitvi pa bo pojutrišnjem odločal njen senat. Zadeva je še zanimivejša, ker gre za Fakulteto za uporabne družbene študije (FUDŠ) iz Nove Gorice, eno od treh ustanoviteljic Nove univerze.

 

Spomnimo, da je bila Nova univerza skoraj leto dni osrednja tema kritičnih visokošolskih razprav, zaradi izstopa FUDŠ pa je njen nastanek zdaj dokončno ustavljen. Dekan FUDŠ prof. dr. Matevž Tomšič nam je na našo pobudo poslal skopo izjavo za javnost, v kateri navaja, da sta se upravni odbor in senat fakultete »na podlagi temeljite analize prednosti in slabosti, ki izhajajo iz projekta Nove univerze«, soglasno odločila, da izstopi iz Nove univerze, ter da »takšna odločitev v največji možni meri zagotavlja nadaljnji razvoj fakultete kot najbolj kakovostne družboslovne visokošolske ustanove«.

 

Rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Rado Bohinc nam je potrdil, da so sprejeli vlogo FUDŠ, da postane pridružena članica, in nato opravili evalvacijo fakultete, ki je po njegovih besedah dala dobre rezultate. Povedal nam je še, da je osebno naklonjen priključitvi FUDŠ zlasti zato, ker bi s tem brez dodatnih vlaganj pridobili družboslovne študijske vsebine, ki jih na UP zdaj pogrešajo.

 

Jelena Štrbac, predsednica odbora za visoko šolstvo v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS), načrtovano pridružitev FUDŠ primorski univerzi označuje za zvijačo, s katero si ta zasebna fakulteta skuša zagotoviti dostop do kadrov. Predsednica ŠOS Katja Šoba ima pomisleke do priključitve FUDŠ k javni univerzi, ker se ji zdi pri tem marsikaj sporno, zlasti pa namen vstopa: »Kot članica primorske univerze naj bi menda kar čez noč postala boljša fakulteta.« Dodala je, da ŠOS o tem še nima uradnega stališča, ker do prejšnjega petka sploh niso vedeli za načrtovano širitev UP.


Iz ponedeljkove tiskane izdaje Dela