Zaseg hotela: Hotelir Zvone Štorman še čaka na odredbo sodišča

Zaprtje hotela bi lahko bilo kaznivo dejanje v sostorilstvu, a na policiji opravijo, da je šlo za »civilno zadevo«.

Objavljeno
05. januar 2014 21.04
Celje, 5.1.2014 - Hotel torman.
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje – Celjski Hotel Štorman, v katerega so pred dnevi v imenu lizingodajalca KBM Leasing vstopili odvetnik Franci Matoz in varnostniki Pro Signala, je bil tudi včeraj še zaprt, stražili pa so ga varnostniki. A strokovna mnenja so si vse bolj enotna: če bo zasebno uveljavljanje pravice nad dolžniki postalo praksa, se bo uveljavilo popolno brezzakonje.

Gostinec Zvone Štorman je resda samo davčni upravi dolžan med enim in desetimi milijoni evrov, odplačal pa ni niti lizinga za Hotel Štorman, a je v njem še vedno posloval. Toda hotela, niti morda drugih Štormanovih gostiln po okolici Celja, davčnemu dolžniku s 100 zaposlenimi, od tega 35 v Hotelu Štorman, niso zaprli davčni inšpektorji. Brez sklepa sodišča ga je dal zaseči mariborski KBM Leasing. Osebje hotela je moralo oditi, hotel so zaprli. Razlog? KBM Leasing je hotel za 1,5 milijona evrov prodal družbi Eurotas Aleksandra Jančarja, ni pa mogel hotela Jančarju tudi izročiti v posest. Zato se je družba Administrator, ki jo vodi Tomaž Krajnc – doslej je bil direktor več Jančarjevih podjetij – po naročilu KBM Leasinga dala hotel izprazniti s silo.

Mudilo se jim je, ker so hoteli prodajo Jančarju dokončati. Če bi namreč terjatev KBM Leasinga do samostojnega podjetnika Štormana odromala na slabo banko, bi se za Jančarjevo kupnino zanj pač obrisali pod nosom.

»Niso imeli zakonite podlage«

Skratka, KBM Leasing in njegovi poslovni partnerji so pravico vzeli v svoje roke. Toda samopomoč oziroma uveljavljanje pravic mimo sodišča je kriminalno dejanje. Zato bo zanimivo spremljati, kako se bo odločilo celjsko sodišče. Štormanov odvetnik Jože Unverdorben je namreč v petek na sodišče že vložil zahtevek za izdajo začasne odredbe za vzpostavitev prejšnjega stanja in prepoved posega v lastnino gostinca.

»Niso imeli zakonite podlage, niso si priskrbeli sodne odločbe. Takšen poseg v lastnino ni predviden po nobenem zakonu,« pravi Unverdorben. Ker ob prevzemu v četrtek tudi ni bilo jasno, v čigavem imenu zasedajo hotel, je Unverdorben tožbe vložil proti vsem vpletenim in doslej omenjenim.

Na celjski policijski upravi na vprašanje, kaj ugotavljajo o zasedbi hotela, pravijo, da se jih ta ne tiče, češ da je šlo za »civilni postopek«. Kaj naj bi to pomenilo, tiskovna predstavnica Milena Trbulin ni znala pojasniti. Trdi tudi, da zaradi prevzema hotela v četrtek niso prejeli nobene prijave. Tam je njihova patrulja izrekla le globo in predlog sodniku za prekrške za uslužbenko in varnostnika, ki sta se ob praznjenju hotela sporekla.

Zasegli tudi »Dursovo« opremo

Na davčni upravi (Durs) nam na vprašanja, ali drži, da je oprema Štormanovega hotela, ki so jo zasegli podjetnikovi upniki, v lasti Dursa, koliko je vredna in kako jo bo davkarija zaščitila, niso konkretno odgovorili. Predstavnica za odnose z javnostmi Tjaša Naraločnik je opisala le splošni postopek, ki zadeva davčne dolžnike, iz katerega je mogoče sklepati, kako so ravnali v primeru davčnih dolgov Zvoneta Štormana. Tako so v Hotelu Štorman že prej izvedli davčno izvršbo opreme in jo ocenili, Štorman pa je z dovoljenjem Dursa opremo hotela še naprej uporabljal. Toda to ne pojasni, kako bo Durs zaščitil opremo hotela, do katere zdaj Štormanovi delavci nimajo dostopa, zasegel pa jo je KBM Leasing.

»Treba je ločiti davčne in druge dolgove gospoda Štormana od samovolje, ki so si jo v četrtek privoščili njegovi upniki,« pravi pravnik in nekdanji notar, ki smo ga zaprosili za mnenje, a ni želel biti imenovan. »Nihče ne more sam odločati o svoji zadevi, prav tako ne more sam uveljavljati svoje pravice. Šele na podlagi sklepa sodišča lahko pri tem uporabi silo. V nasprotnem gre za kriminalno dejanje. Vanj so vpleteni vsi, ki so v četrtek pri prevzemu hotela sodelovali, in čudno je, da policija ni ukrepala,« je še menil naš sogovornik.