Zasulo spodnjo postajo žičnice na Krvavec (FOTO)

Močen dež je v sredo zvečer in ponoči povzročal težave na območju občine Cerklje na Gorenjskem.
Fotografija: Jutro je razkrilo vso obsežnost zasute postaje. FOTO: PGD Cerklje
Odpri galerijo
Jutro je razkrilo vso obsežnost zasute postaje. FOTO: PGD Cerklje

Cerklje na Gorenjskem – »​Včeraj zvečer se je ponovil dogodek iz leta 1991, ko je hudournik Reka s svojim nanosom v obliki drobirskega toka zasul spodnjo postajo kabinske žičnice na Krvavcu. V 40 minutah je bilo na Krvavcu izmerjenih 51 milimetrov padavin,« so zapisali na agenciji za okolje (Arso).

Voda z naplavinami in s kamenjem ter zemljo je delno zasula spodnjo postajo kabinske žičnice na Krvavec. ​Pomočnik direktorja RTC Krvavec Uroš Zupan je pojasnil, da je zaradi velike količine padavin in naplavin potok spremenil strugo in material, ki ga je prinesel s seboj, pustil na cesti in na spodnji postaji kabinske žičnice. Najprej je treba sanirati potok in očistiti cesto, česar so se izvajalci direkcije za vode in cerkljanske občine že lotili. Potem se bodo delavci RTC Krvavca lahko lotili tudi odkopavanja dvorišča in čiščenja spodnje postaje žičnice.

Takrat bo jasno, kakšna je nastala škoda. Vendar zaenkrat kaže, da so vitalni elementi kabinske žičnice ostali nepoškodovani. »Smo optimistični,« je izpostavil Zupan in dodal, da so pristojne službe že aktivirale vse sile, da bi čim prej izvedli sanacijo.
Glede na scenarij, ki so si ga zadali, naj bi do vikenda z najnujnejšo sanacijo zaključili. »Delamo na tem, da bi bila sanacija čim prej končana, saj imamo na centru že poletno turistično sezono,« je pojasnil Zupan.


Cesta ni poškodovana


Luka Vrančič iz Rekreacijsko turističnega centra Krvavec je povedal, da je v sredo pozno zvečer in ponoči voda s pobočja prinesla kamenje, les in druge naplavine, ki so zasule spodnjo postajo kabinske žičnice. Ogled kraja dogodka in sanacija skupaj s pristojnimi interventnimi službami zdaj potekata, zato še ni jasno, kakšna je nastala škoda.

Žičnice, ki bi po normalnem urniku obratovala od 14. do 20. ure, danes ne bodo mogli zagnati. Krvavec je še vedno dostopen po cesti, ki pa ni poškodovana. Tiste skupine turistov, ki so danes načrtovale obisk Krvavca, bodo tega kljub vsemu lahko obiskale, saj na samem vrhu Krvavca neurje ni povzročilo težav.



So pa prostovoljski gasilci iz Cerkelj, Zgornjega in Spodnjega Brnika, Lahovč, Zaloga in Štefanje Gore imeli veliko dela v dolini. V vasi Grad je voda zaradi zamašenega mostu prestopila bregove, poplavila cestišče in tako začela ogrožati več stanovanjskih objektov. Gasilci so vodo preusmerili s protipoplavnimi vrečami in s tem preprečili večjo škodo na objektih. S pomočjo gradbene mehanizacije jim je kmalu uspelo preusmeriti vodo nazaj v potok.

Gasilci so očistili meteorne jaške, cevi in ceste. Občanu so pomagali pri dovajanju sveže vode v ribogojnico, komunalnemu podjetju pa pri čiščenju objekta za klorizacijo vode. Zaradi nastale škode bo preskrba s pitno vodo v občini Cerklje do preklica motena. Lokalna cesta Grad–Štefanja Gora pa je na nekaterih mestih popolnoma neprevozna in bo v času sanacije zaprta, poročajo iz PGD Cerklje na Gorenjskem.

Vse uporabnike, ki se preskrbujejo s pitno vodo iz vodovodnega sistema Cerklje (Krvavec) v naseljih na območju občine, obveščajo, da je zaradi izpada glavnega vira na javnem vodovodnem sistemu prekinjena oziroma motena preskrba s pitno vodo. Do preklica je potrebno prekuhavanje vode.

Komentarji: