Zaradi doselitve risa ne bo več škod

Zavod za gozdove zavrača navedbe kmetijsko-gozdarske zbornice, da se je število škod po divjih zvereh povečalo.

Objavljeno
28. julij 2017 15.50
M. P. V.
M. P. V.

Na Zavodu za gozdove Slovenije so se odzvali na sporočilo za javnost Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, v katerem ta nasprotuje predvideni doselitvi risov, in trdi, da je upravljanje z velikimi zvermi v Sloveniji neučinkovito. Zavod navedbe zbornice označuje za neutemeljene in pomanjkljive.

Škode po volku manjše, po medvedu nihajo

Trditve kmetijske zbornice, da prihaja zaradi povečevanja populacij zveri in njihovega širjenja na nova območja do povečevanja škod, ne držijo, pravijo na gozdarskem zavodu. »Podatki za obdobje zadnjih petih let kažejo, da se škode po velikih zvereh zmanjšujejo. Podatki, ki so predstavljeni v strokovnem mnenju za odstrel velikih zveri za obdobje 1. 10. 2016 - 30. 9. 2017, govorijo, da se je število škodnih primerov zaradi volka v tem obdobju precej zmanjšalo, škoda po medvedu pa med leti niha predvsem v odvisnosti od razpoložljivosti naravne hrane, vendar trend pojavljanja škod ni v naraščanju.«

Elektromreže in pastirski psi

Na zavodu za gozdove se s področjem pojavljanja škod v kmetijstvu ukvarjajo že vrsto let. »Izkušnje, ki smo jih pridobili v sodelovanju s številnimi rejci, kažejo, da so pri preprečevanju škod zelo učinkovite premične visoke elektromreže in pastirski psi. Zgovoren je podatek iz projekta SloWolf, da se je škoda pri rejcih, ki so začeli uporabljati visoke elektromreže, na letni ravni zmanjšala za več kot sto tisoč evrov,« navajajo.

Podoben trend beležijo tudi pri prejemnikih opreme za varovanje premoženja v okviru projekta Life Dinalp Bear in prejemnikih sofinanciranja opreme s strani Arsa, pri katerih se je povprečna vrednost škod pri rejcih drobnice in čebelarjih na letni ravni zmanjšala za skoraj štirikrat. »Zelo pomembno in pomenljivo pa je dejstvo, da po prejemu opreme za varovanje pri veliki večini prejemnikov do škod ni več prišlo,« poudarjajo. »Škode so nastajale predvsem zaradi nedosledne uporabe zaščitnih sredstev,« ugotavljajo na zavodu, zato si v sodelovanju s kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije želijo dodatne promocije teh ukrepov.

Zaradi doselitve risa ne bo več škod

Gozdarski zavod preseneča nasprotovanje kmetijsko-gozdarske zbornice doselitvi risa v Sloveniji, ki bi preprečila njegovo izumrtje. V zbornici kot argument proti doselitvi navajajo, da bi se z njo povečalo število škod, vendar podatki kažejo, da so škode po risu zelo majhne. »V desetletnem obdobju med letoma 1995, ko je zavod pričel sistematično beležiti škode, in letom 2004, ko ris pri nas še ni bil na pragu izumrtja, se je po risu zgodilo le 23 škodnih primerov na leto. Povprečna letna vrednost škod v Sloveniji je v tem obdobju znašala 9.500 evrov.« Na zavodu verjamejo, »da je mogoče z ustreznimi ukrepi, predvsem uporabo elektromrež in pastirskih psov, preprečiti morebitno pojavljanje škod na drobnici«.