V turizmu se bojijo 1. julija, kljub bonom, optimizem pa pri cepivih

V članku povzemamo vse relevantne podatke o širitvi bolezni covid-19.
Fotografija: Za restavracije in gostišča bona ne bo, veljal bo le za nastanitev. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Za restavracije in gostišča bona ne bo, veljal bo le za nastanitev. FOTO: Leon Vidic



22.23 Newyorške borze na račun rezultatov testiranja cepiva proti koronavirusu končale z rastjo

Indeksi na newyorških borzah so današnje trgovanje sklenili s precejšnjo rastjo. Ta je sledila novicam o spodbudnih rezultatih poskusnega cepiva proti koronavirusu, kar je dvignilo delnice na področju letalstva, hotelirstva ter drugih zaradi pandemije udarjenih panog, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cene nafte so se do konca newyorškega trgovanja zvišale. Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte je bilo treba odšteti 32,43 dolarja, kar je tri dolarje več kot v petek, sod severnomorske nafte brent pa se je podražil za 2,76 dolarja na 35,26 dolarja.
Znižala pa se je cena zlata. Slednje se je v današnjem trgovanju na borzi v New Yorku pocenilo za 22,60 dolarja oz. 1,29 odstotka na 1733,70 dolarja za 31,1-gramsko unčo.

21.57 Vlada odpravlja omejitve prehoda meje s Hrvaško

Vlada je na današnji dopisni seji na seznam držav za prehajanje državne meje brez omejitev uvrstila Hrvaško. Vlada se je na seji seznanila z epidemiološkim stanjem v Republiki Hrvaški, ki ga je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Iz poročila izhaja, da je tveganje za širjenje okužbe covid-19 v obeh državah primerljivo in posebne omejitve gibanja med obema državama trenutno niso potrebne. Prav tako ni potrebe po izvajanju karantene ali samoizolacije pri prečkanju državne meje.

Vlada je odprla mejo s Hrvaško. FOTO: Leon Vidic
Vlada je odprla mejo s Hrvaško. FOTO: Leon Vidic


21.02 Francoska vlada mora odpraviti omejitve za verska srečanja

Najvišje francosko upravno sodišče je odločilo, da mora vlada odpraviti ukrep, ki prepoveduje uporabo preprog ali odej na verskih srečanjih. Sodišče se je tako odzvalo na več pritožb posameznikov in organizacij, ki so opozorili, da je omejitev povzročila resno škodo in verska opravila spravila v ilegalo.Vlada mora omejitev odpraviti v osmih dneh, poroča AFP.  Kljub ublažitvi ukrepov po 11. maju je v Franciji ostalo prepovedano vsako versko zbiranje, razen pogrebov z največ 20 ljudmi.

20.52 Število okužb v ZDA konec tedna zraslo, število bolnikov se zmanjšuje

Večina ameriških zveznih držav je prejšnji teden imela manj novih bolnikov s covidom-19, čeprav je število okužb z novim koronavirusom zraslo na skupaj skoraj 1,5 milijona, število smrti zaradi covida-19 pa na skoraj 90.000. V New Yorku je število smrtnih primerov v nedeljo padlo na 106. Newyorški guverner Andrew Cuomo je poročal, da je to najmanj v zadnjih sedmih tednih, čeprav je število okužb preseglo 351.000, zaradi covida-19 pa je po podatkih univerze Johns Hopkins doslej v državi New York umrlo skupaj 28.232 ljudi.

Države po ZDA počasi odpirajo svoje ekonomije in za zdaj še ne poročajo o večjih izbruhih novih okužb ali smrti. Le 13 zveznih držav je v preteklem tednu imelo rast okužb glede na teden pred tem. Za 33 odstotkov so okužbe po podatkih projekta spremljanja covida-19 zrasle v Tennesseeju, za 25 odstotkov v Louisiani, za 22 odstotkov v Teksasu, za 15 odstotkov pa v Michiganu. Na nacionalni ravni je število novih primerov covida-19 pretekli teden padlo za osem odstotkov, največji padec sta imeli doslej najbolj prizadeti državi New York in New Jersey.

V turizmu se bojijo, da bodo morali odpustiti 20.000 zaposlenih. FOTO: Jure Eržen
V turizmu se bojijo, da bodo morali odpustiti 20.000 zaposlenih. FOTO: Jure Eržen


20.49 Španski nogometaši znova na skupinskih treningih

Klubi elitne španske nogometne lige so začeli skupinske treninge v skupinah po deset, kar je nov korak proti načrtovanemu nadaljevanju sezone prihodnji mesec. Španska vlada je poslala protokol, ki dovoljuje treninge vsem klubom, tudi tistim z območij, kjer se še ni sprostilo veliko ukrepov v boju proti novemu koronavirusu. Treninge so tako začeli tudi velikani španskega nogometa Barcelona, Real Madrid in Aletico Madrid, katerega član je slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak.

20.46 Remdesivir morda že kmalu z dovoljenjem za promet v EU

Zdravilo remdesivir bi lahko že v prihodnjih dneh prejelo dovoljenje za promet v EU, je danes napovedal prvi mož Evropske agencije za zdravila (EMA) Guido Rasi. Trenutno lahko to zdravilo nekateri bolniki prejmejo v okviru t. i. sočutne uporabe. »Mogoče je, da bo pogojno dovoljenje za promet izdano v prihodnjih dneh,« je na odboru Evropskega parlamenta za okolje in javno zdravje po poročanju agencije Reuters na spletni strani dejal Rasi. Tovrstno pogojna dovoljenja veljajo eno leto in jih je nato mogoče obnoviti. EMA je doslej priporočala t. i. sočutno uporabo zdravila remdesivir, ki nekaterim bolnikom s hudo obliko covida-19 omogoča dostop do zdravila že v času, ko Evropska agencija za zdravila še ocenjuje podatke o njegovih koristih in tveganjih. Povpraševanje po remdesivirju, ki je sicer namenjen zdravljenju ebole, olajša pa najhujše simptome covida-19, je v zadnjem času čedalje večje.

20.12 Avstrija vztraja pri posojilih za pomoč državam po pandemiji novega koronavirusa

Potem ko sta Francija in Nemčija predstavili predlog za 500-milijardni sklad za zagon EU po pandemiji novega koronavirusa, je avstrijski kancler Sebastian Kurz ponovil stališče Avstrije, da bi morala biti kakršnakoli pomoč v obliki vračljivih posojil in ne subvencij. »Še naprej bomo izkazovali solidarnost in podpirali tiste države, ki jih je novi koronavirus najhuje prizadel, a to mora biti v obliki posojil in ne subvencij,« so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočili iz kabineta avstrijskega kanclerja. Ob tem so dodali, da stališče Avstrije glede tega vprašanja ostaja nespremenjeno.

19.45 Emirates razmišlja o množičnem odpuščanju

V dubajski letalski družbi Emirates zaradi posledic pandemije covida-19 razmišljajo o množičnih odpuščanjih. Brez dela bi lahko po poročanju Bloomberga ostalo 30.000 ljudi, kar predstavlja 30 odstotkov delovne sile. Če informacije držijo, gre za največji rez v število zaposlenih, ki ga je v luči pandemije sprejela katera od letalskih družb. Emirates je imel še marca 105.000 zaposlenih. V letalskem prevozniku novice še niso komentirali. Prevoznik, ki je v državni lasti, se je sicer v prvem četrtletju zadolžil za 1,2 milijarde dolarjev, zdaj pa prosi še za državno pomoč. Zaradi drastičnega upada letalskega prometa bodo tudi pospešili upokojitev velikih dvonadstropnih letal airbus A380, ki lahko prevažajo po 500 potnikov. Emirates je sicer zadnji v vrsti letalskih prevoznikov, ki stroške klesti z odpuščanjem. Konec aprila je med drugim odmevala napoved British Airways, da namerava število zaposlenih znižati za 12.000.

19.21 Na področju organizirane rekreacije še nekaj nejasnosti

Čeprav so v Sloveniji z današnjim dnem dodatno sprostili ukrepe za omejevanje epidemije novega koronavirusa na rekreativnem področju, pa izvajalci organizirane rekreacije opažajo še kar nekaj nejasnosti, ki vzbujajo določene dvome. Tudi glede nadzora. V tekaški skupini Priprave so poudarili, da ne bodo prehitevali dogodkov, ker je treba gledati dolgoročno. »A hkrati smo se odločili, da bomo spet začeli vaditi 1. junija. Tako smo si razložili pravila. Ostaja pa dvom, kako so si odgovorni to zamislili. Da ne bo pri tem rahljanju ukrepov zdaj prihajalo do nekih brezpredmetnih nadzorov,« je dejal Aleš Hostnik iz omenjene tekaške skupine.

Pri rekreaciji je tudi še nekaj nejasnosti, a je zdrava. FOTO: Brane Piano
Pri rekreaciji je tudi še nekaj nejasnosti, a je zdrava. FOTO: Brane Piano


Dodal je sicer, da bodo pravila, kar zadeva druženje, razdalje in podobno, brez večjih težav upoštevali. A dodaja, da nobena vadba ne more biti čisto po predpisih, tudi ne košarka, nogomet in drugi športi. »Treba bo upoštevati neko zdravo pamet. Če se bo kdo slabo počutil, naj ne hodi na vadbo. Malo pa bomo morali tudi zaupati drug drugemu,« meni Hostnik. Po njegovih besedah večjega upada v skupini Priprave, ki je doslej imela 200 tekačev v Ljubljani in Domžalah, ne pričakuje.

19.12 V Italiji prvič od začetka marca v enem dnevu manj kot sto mrtvih zaradi covida-19

V Italiji, kjer so danes nadaljevali z omilitvijo ukrepov, ki so jih uvedli zaradi epidemije novega koronavirusa, so prvič od začetka marca v enem dnevu našteli manj kot sto mrtvih zaradi koronavirusne bolezni 19. Kot je sporočila italijanska civilna zaščita, je danes zaradi covida-19 umrlo 99 ljudi, še v nedeljo pa 145. Skupno število umrlih zaradi covida-19 v Italiji je od začetka epidemije v državi 20. februarja preseglo številko 32.000, saj je umrlo 32.007 ljudi.

Število aktivno okuženih z novim koronavirusom se je v zadnjih 24 urah v Italiji znižalo z 68.351 na 66.553. V italijanskih bolnišnicah je še 10.207 bolnikov s covidom-19. Število bolnikov na oddelkih intenzivne nege se je znižalo na 749. V samoizolaciji na domu je še 55.597 oseb. Število tistih, ki so okrevali po covidu-19, se je povečalo na 127.326.

19.02 SŠK pripravila priporočila za verouk ob sklepu katehetskega leta

Ob zmanjšanju nevarnosti in rahljanju ukrepov zaradi epidemije novega koronavirusa si na Slovenski škofovski konferenci (SŠK) želijo obnoviti nekatere katehetske dejavnosti. V ta namen so pred dnevi objavili nekaj predlogov, ki naj bodo župnikom in katehetom v pomoč pri oblikovanju verouka, so danes sporočili s SŠK.

Srečanja v katehetskih učilnicah so mogoča ob upoštevanju vladnih določil, določil SŠK in navodil krajevnega škofa, so zapisali. Župnike in katehete sicer vabijo, naj razmislijo, kaj lahko naredijo na področju verouka. Tako naj nadaljujejo dosedanjo podporo staršem za družinsko verouk in molitveno bogoslužje po do sedaj ustaljenem načinu - video verouka ali gradiva, objavljena na spletni strani Slovenskega katehetskega urada, ali delo z rednimi katehetskimi pripomočki, ki jih imajo doma, so navedli.

18.46 Na Švedskem aprila največ smrti v mesecu dni v skoraj treh desetletjih

Na Švedskem, kjer so imeli zaradi manj strogih ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa svetovno pozornost, je aprila umrlo 10.458 ljudi, kar je največ v mesecu dni v zadnjih skoraj 30 letih, kažejo danes objavljeni statistični podatki. »Vrniti se moramo v december 1993, ko je v enem samem mesecu umrlo več ljudi kot aprila letos,« je številke pospremil švedski statistik Tomas Johansson, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Švedskem s približno 10,3 milijona prebivalci so pristojne oblasti vztrajale, da je najboljši pristop načelo odgovornosti. Šole na Švedskem so tako ostale odprte za vse, ki so mlajši od 16 let. Prav tako so ostali odprti kavarne, bari, restavracije in podjetja. So pa ljudi pozivali, naj upoštevajo pravila družbenega distanciranja. Na Švedskem so doslej potrdili 30.377 primerov okužb z novim koronavirusom in 3698 smrti zaradi koronavirusne bolezni 19. To je po navedbah AFP bistveno več v primerjavi s sosednjimi državami, ki so uvedle strožje ukrepe kot Švedska. Glede na prve podatke pa število smrtih primerov upada od konca aprila. To velja tudi za prestolnico Stockholm, ki je bila žarišče epidemije novega koronavirusa na Švedskem.

18.43 Ameriške avtomobilske tovarne obnavljajo proizvodnjo

Po dveh mesecih zaprtja zaradi pandemije novega koronavirusa so danes začele znova obratovati avtomobilske tovarne treh ameriških velikanov General Motors (GM), Ford in Fiat Chrysler (FCA). Prve izmene so se zjutraj tako vrnile za tekoče trakove v tovarne teh podjetij in njihovih dobaviteljev. Avtomobilska industrija v ZDA neposredno in posredno zaposluje okrog milijon ljudi in zaleže za približno šest odstotkov ameriške gospodarske aktivnosti. Borzni vlagatelji so ponovno odpiranje tovarn pozdravili in nagradili z rastjo delnic. Delnice GM so se zjutraj podražile za devet odstotkov, delnice Forda za 6,7 odstotka in delnice FCA za 7,3 odstotka.

Delo v tovarnah poteka pod nekoliko spremenjenimi pogoji. Velja varnostna razdalja med delavci, ki morajo nositi maske. Najprej pa vsem ob prihodu na delo izmerijo temperaturo. Tekoči trak je prilagojen, da ni približevanja med delavci, prav tako so postavljene zaščitne pregrade. Prostori za odmore so preoblikovani, da so lahko ljudje dva metra stran drug od drugega.

18.40 Minister ob odprtju šol poziva k večji previdnosti v prometu

Ob današnjem ponovnem odprtju šol in vrtcev so se na ceste vrnili najmlajši, ki so med najranljivejšimi udeleženci v prometu, opozarja minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Zato vse udeležence v prometu poziva k previdni in odgovorni vožnji. »Danes se po dveh mesecih ponovno odpirajo šole, kar pomeni, da se naši najmlajši vračajo na ceste. Ker otroci spadajo med najranljivejše udeležence v prometu, vse pozivam k previdni in odgovorni vožnji. Ne samo na današnji dan, temveč vse dni v letu,« je v video nagovoru, objavljenem na družbenem omrežju, dejal minister, ki je pristojen tudi za promet.

Ob 479 opravljenih testih v Sloveniji v nedeljo niso potrdili nobenega novega primera okužbe s koronavirusom, prav tako bolezen covid-19 ni zahtevala novih smrtnih žrtev. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ob 479 opravljenih testih v Sloveniji v nedeljo niso potrdili nobenega novega primera okužbe s koronavirusom, prav tako bolezen covid-19 ni zahtevala novih smrtnih žrtev. FOTO: Voranc Vogel/Delo


18.25 Nemčija in Francija predlagata 500-milijardni sklad za zagon EU

Nemčija in Francija predlagala 500 milijard evrov težak sklad za ponoven zagon gospodarstva EU, ki se zaradi pandemije novega koronavirusa sooča z največjo krizo po vojni. Sklad bi se financiral z zadolževanjem na trgu v imenu EU, z njim pa bi financirali najhuje prizadete sektorje in regije unije.

Državam, ki bi bile deležne pomoči iz sklada, sredstev po besedah francoskega predsednika Emmanuela Macrona ne bi bilo treba vračati. »Prepričani smo, da ni samo pošteno, ampak tudi nujno, da damo na razpolago sredstva, ..., pozneje jih bomo postopoma vračali skozi več prihodnjih evropskih proračunov,« je Macrona na skupni video novinarski konferenci dopolnila nemška kanclerka Angela Merkel. »Cilj sklada je, da Evropa iz krize pride okrepljena, kohezivna in solidarna,« je danes v Berlinu poudarila Merklova.

Več: Obljubila sta solidarnost prizadetim

18.10 Zdravstveni dom Rudnik od torka ponovno odprt

Enota Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana na Rudniku bo od torka znova zagotavljala zdravstveno varstvo odraslih ter zobozdravstveno varstvo odraslih, otrok in mladine. Zdravstveni varstvi predšolskih otrok ter šolskih otrok in mladine pa do nadaljnjega, predvidoma do konca avgusta, ostajata v enoti Vič-Rudnik.

V ZD Rudnik še vedno delujeta ambulanti za otroke in odrasle, okužene oziroma s sumom na okužbo s koronavirusom. Zato vse uporabnike storitev prosijo, da dosledno upoštevajo smerokaze in navodila zdravstvenega osebja o načinu prihajanja v zdravstveni dom. V ZD naj ne prihajajo, če niso predhodno dogovorjeni. Na pregled se morajo obvezno naročiti prek telefona ali elektronske pošte njihovega izbranega zdravnika oziroma zobozdravnika. Urnike je mogoče dobiti prek telefonske številke centrale ZD Vič 01 2004 500 ali na spletni strani doma.

17.48 NIJZ s priporočili za savne in solarije ter tetoviranje in piercing

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je izdal higienska priporočila za delovanje savn in solarijev ter studiev za tetoviranje in piercing. Obisk turških savn do popolne umiritve epidemiološke situacije odsvetuje. Pri obeh dejavnostih morajo biti izvajalci in stranke brez znakov okužbe dihal, kot so nahod, kihanje, kašljanje, bolečine v žrelu, povišana temperatura. Zagotavljati morajo medosebno razdaljo vsaj 1,5 metra, predmetov in površin naj se dotikajo le toliko, kot je nujno potrebno, stranke je treba predhodno naročiti po telefonu. Pri vhodnih vratih mora biti nameščen podajalnik za razkužilo za obvezno razkuževanje rok strank.

V savnah in solarijih morajo zaposleni nositi obrazno masko. Po vsaki uporabi solarija je treba očistiti in razkužiti solarij. Po uporabi finske in drugih savn je treba očistiti in razkužiti tudi tuš, ki ga je stranka uporabljala. NIJZ do popolne umiritve epidemiološke situacije odsvetuje obisk turške savne, drugih vrst savn pa naj za zdaj ne uporablja več kot ena oseba, razen če gre za člane iste družine. Pri tetoviranju in pircingu morajo zaposleni nositi obrazno masko in vizir ali kirurško masko IIR in zaščitna očala.


17.42 V Belgiji vrata odprli šole, muzeji, frizerski saloni in živalski vrtovi

V Belgiji se je danes začel nov sklop rahljanja ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Vrata so tako ponovno odprli šole, muzeji, frizerski saloni in živalski vrtovi. Šole so se odprle za zadnje letnike srednjih in zadnje razrede osnovnih šol. Vrtci ostajajo zaprti. Ob odprtju ostajajo v veljavi ukrepi družbenega distanciranja ter nekateri preventivni ukrepi. Za prebivalce tudi velja priporočilo, da naj v zaprtih javnih prostorih nosijo zaščitne maske.

Novi sklop rahljanja ukrepov se bo v Belgiji začel 8. junija. V Belgiji, ki ima približno 11,5 milijona prebivalcev, so doslej potrdili več kot 55.000 primerov okužb z novim koronavirusom. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je umrlo 9080 ljudi.

17.40 Irska previdno rahlja ukrepe za zajezitev novega koronavirusa

Irska je danes začela previdno rahljati ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Na delovna mesta so se začeli vračati tisti, ki svoje delo opravljajo zunaj, ponovno so se odprli nekatere trgovine in zunanja športna igrišča. Gre za prvo fazo rahljanja omejitve, ki so v veljavi od 28. marca. Postopno naj bi jih odpravljali do avgusta. V državi so se danes med drugim odprli vrtni centri, trgovine za prenosne telefone in tržnice. Znova so začeli kupce sprejemati tudi v trgovinah z materialom za gradnjo in obnovo in irski mediji poročajo, da so se pred njimi vile dolge vrste.

Na delo so se med drugim vrnili gradbeni delavci in vrtnarji.  Znova je mogoče uporabljati tudi igrišča za nogomet, tenis in golf, pri čemer pa je treba upoštevati stroga pravila družbenega distanciranja. Ljudje se lahko po novem zunaj v manjših skupinah srečujejo z ljudmi iz različnih gospodinjstev.

infografika, delo, podatki
infografika, delo, podatki


17.19 Raziskava Mastercarda: Evropejci v času karantene več nakupovali prek spleta

Spletno nakupovanje je v zadnjem mesecu prehitelo vse druge oblike potrošnje - več kot polovica anketiranih evropskih kupcev prek spleta nakupuje več kot kadarkoli prej, rekordno število ljudi uporablja virtualna doživetja, kot so tečaji vadbe, spletne naročnine za televizijo in filme ter spletno učenje, je v raziskavi ugotovila družba Mastercard.

Uporaba spleta je zrasla tudi za nakupe različnih tečajev, denimo kuharskih. FOTO: Blaž Samec
Uporaba spleta je zrasla tudi za nakupe različnih tečajev, denimo kuharskih. FOTO: Blaž Samec


Število ljudi, ki nakupujejo prek spleta, se je v času omejitvenih ukrepov zaradi koronavirusa povečalo za 36 odstotkov. Najvišjo rast je imel nakup knjig, kuhinjskih pripomočkov, strižnikov za lase in fitnes-pripomočkov za vadbo doma ter družabnih iger. Skoraj tretjina anketiranih je porabila več denarja za virtualna doživetja. 58 odstotkov jih gleda televizijo ali filme prek spletne naročniške storitve, več kot četrtina se jih udeležuje tečajev spletnih vadb in 24 odstotkov jih virtualno obiskuje muzeje in druge zanimive kraje. Skoraj polovica vprašanih je dodaten čas, ki ga preživljajo doma, izkoristila za učenje novih znanj in veščin na spletu, tudi kuhanja.

17.18 Učitelji naj med epidemijo otroke spodbujajo k izražanju občutkov

V času epidemije covida-19 se je že odraslim težko prebiti skozi številne novice in informacije o bolezni, ne da bi ob tem občutili vsaj malo nelagodja, če ne že strah in tesnobo. Otrokom pa je še težje, zato naj jim učitelji prisluhnejo in jih spodbujajo pri izražanju misli in občutkov, svetuje Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

V učilnice so se danes namreč vrnili učenci prvih treh razredov osnovnih šol in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. Prav tako so vrata odprli vrtci, kamor se je vrnila približno polovica malčkov, ter fakultete in dijaški domovi. »Ugotovite, koliko o koronavirusu že vedo in preverite, kako so informacije pridobili,« učiteljem svetuje NIJZ. Na vprašanja naj po njegovem priporočilu odgovarjajo na razumljiv, jasen in letom primeren način, vendar pa naj jih ne preobremenjujejo s preveč informacijami naenkrat. Pojasnijo pa naj tudi, da so morebitni občutki tesnobe, strahu in žalosti povsem normalen odziv na razmere. Pri tem pa se je treba izogibati črnogledosti.

Več: Šolarji so hitro premagali zadržanost

17.15 V Rusiji zaskrbljeni zaradi okužb z novim koronavirusom v Dagestanu

V Rusiji so zaskrbljeni zaradi skokovitega povečanja okužb z novim koronavirusom v Dagestanu. V zadnjem dnevu so po poročanju ruske tiskovne agencije Tass imeli za 86 odstotkov več okužb. Ruski predsednik Vladimir Putin je že napovedal, da naj bi v regijo na severu Kavkaza napotili dodatno opremo, zdravstvene delavce ter teste.

17.09 V zraku še dodatni prejemniki bonov za turizem in pomoč avtobusnim prevoznikom

Potem ko je skupini Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) s področja trga dela uspelo osnutek tretjega protikoronskega zakona uskladiti skoraj v celoti, skupina s področja gospodarstva ni prišla tako daleč. Odprta naj bi ostala vprašanja bonov za turizem še za študente in upokojence, podaljšanja ukrepa čakanja na delo in pomoči avtobusnim prevoznikom.

Obrtno podjetniška zbornica vztraja, da se ukrep subvencioniranja čakanja na delo tudi po 31. maju podaljša za vse panoge, ne le za gostinstvo in turizem. Po informacijah STA je bil sprejet predlog, da bi se ukrep potegnil na junij, julij in avgust za vse panoge, pogoji za uporabo pa ostrejši. Bone bodo po zadnji različici prejeli vsi polnoletni državljani, veljali pa bodo le za nastanitev v hotelih, počitniških domovih, avtokampih, ne pa denimo za restavracije. Za to naj bi šlo iz proračuna več kot 300 milijonov evrov. Ministrstvo za infrastrukturo je medtem prišlo na dan z novim predlogom za finančno pomoč avtobusnim prevoznikom.



Več: Upravičencev do 200 evrov bona za dopust doma bo več

17.05 Tajvan protestira, ker ni povabljen na letno zasedanje WHO

Tajvan je danes protestiral, ker ni bil povabljen na dvodnevno letno zasedanje skupščine Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki se je v obliki videokonference začelo danes, posvečeno pa je pandemiji novega koronavirusa. Tajvan in več deset njegovih zaveznic je pozvalo WHO, naj ga povabijo na letno zasedanje, saj so na otoku uspešno zajezili širjenje koronavirusa s pomočjo preventive in diagnostike, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Za WHO je izguba, da Tajvan svojega modela spopadanja s koronavirusom ne bo mogel deliti z drugimi na tako pomembnem srečanju,« je poudarill tajvanski minister za zdravje Chen Shih-chung. WHO pod pritiskom Kitajske ne priznava Tajvana, zadnja tri leta pri delu organizacije ne sme sodelovati niti kot opazovalec. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je obsodil izključitev Tajvana z zasedanja in ocenil, da odločitev škodi verodostojnosti in učinkovitosti organizacije.

Več: Pravica do normalnosti

16.45 Združenje šol vožnje: Dodatne ukrepe bo nekako treba vključiti v ceno

Danes so se lahko znova odprle avtošole, vendar ob upoštevanju posebnih navodil NIJZ. Tako mora biti med drugim sedež kandidata za vozniški izpit pokrit s prevleko za enkratno uporabo ali s pralno prevleko. V Združenju šol vožnje Slovenije ocenjujejo, da bo treba dodatna zaščitna sredstva in čas za izvajanje ukrepov nekako vključiti v ceno.

Vsa dodatna zaščitna sredstva in čas, potreben za izvajanje predpisanih zaščitnih ukrepov skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), za šole vožnje predstavljajo dodaten strošek, zato bo to na nek način treba vključiti v ceno storitve, so povedali v združenju, ki deluje pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije. V Avtošoli 3D pa so poudarili še, da bo treba oceniti, kakšno obremenitev za inštruktorje pomeni nošenje posebne maske osem ur dnevno.

16.43 Pozitivni prvi rezultati testiranja cepiva proti koronavirusu v ZDA

Ameriško biotehnološko podjetje Moderna danes poroča o pozitivnih vmesnih rezultatih prve faze kliničnega testiranja njihovega cepiva proti novemu koronavirusu. Pri sodelujočih so namreč zaznali imunski odziv. Cepivo mRNA-1273 je glede na prve rezultate pri osmih ljudeh, ki so ga prejeli, proizvedlo enako močan imunski odziv, kot ga je opaziti pri ljudeh, ki okrevajo po okužbi z novim koronavirusom. Gre za vmesne rezultate prve faze testiranja, po kateri podjetje še ugotavlja, da se je cepivo v splošnem izkazalo za varno, sodelujoči v testiranju pa so ga dobro prenašali. V testiranju je sodelovalo vsega skupaj 45 ljudi.

16.42 Zunanji ministri za koordinirano odpiranje meja med članicami EU pred poletjem

Zunanji ministri več držav Evropske unije, tudi Slovenije, so se danes zavzeli za koordiniran pristop k ponovnemu odpiranju meja med članicami EU. Nemški minister Heiko Maas je poudaril, da si bodo prizadevali za odprtje meja pred poletjem. Slovenski minister Anže Logar pa je dejal, da je Slovenija pripravljena turiste sprejeti v prihodnjih tednih.

Kot so navedli na ministrstvu za zunanje zadeve, so ministri v skupni izjavi poudarili, da je treba poleg svobode gibanja državljanom unije zagotoviti tudi varno vrnitev domov. Zato je treba delati na skupnem razumevanju zdravstvenih standardov in postopkov. Turistične delavce so pozvali, da prihodnje tedne izkoristijo za pripravo potrebnih varnostnih ukrepov za zaščito potnikov. Državljane pa so spodbudili, da še naprej upoštevajo zdravstvene informacije pristojnih državnih in evropskih institucij.

16.20 Levica opozarja na negotovost ljudi ob razglasitvi konca epidemije

Vlada je s preklicem epidemije novega koronavirusa spravila številne v negotovost, opozarjajo v Levici. Iztekli se bodo namreč doslej sprejeti ukrepi za blažitev posledic epidemije, dohodki pa bodo ostali nizki. Potreben je naslednji sveženj ukrepov za zagotavljanje delovnih mest in blaginje ljudi, opozarjajo. »Vlada se je čez noč odločila preklicati epidemijo in s tem v veliko negotovost spravila tiste družbene skupine, ki so bile doslej deležne kakršne koli pomoči. Ti ljudje ne vedo, kaj bo z njimi po 1. juniju,« je danes opozoril poslanec Levice Miha Kordiš.

16.11 Ob ponovnem odprtju vrtcev otroci mirnejši, mlajši potrebujejo več osebnega stika

Zaposleni odprtje vrtcev po epidemiji novega koronairusa pozdravljajo, kljub temu pa so se nekateri soočali s prostorskimi težavami in pomanjkanjem kadra, opozarja predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj. Opazili so, da so otroci mirnejši, previdnejši in bolj tihi, mlajši pa potrebujejo več bližine in osebnega stika.

Zaposleni so pri mlajših otrocih v starostnem obdobju od enega do treh let opazili, da jim ponovni vstop in uvajanje predstavlja težave. Poudarila je, da mlajši otroci iščejo bližino, zato strokovne delavke z njimi delajo bolj poglobljeno in z več osebnega stika. Po njenih besedah so imeli težave predvsem tisti mlajši otroci, ki so že pred epidemijo manj časa preživeli v vrtcu. Pri tem je po njenem mnenju dobro, da je bil normativ nekoliko nižji in da je bilo več časa in priložnosti za crkljanje in več intimnega stika za posameznega otroka. »Tako so začutili, da niso zapuščeni, da so varni in da lahko postopoma sami pridejo v interakcijo z drugim otrokom in da jim bo ponujena pomoč, ko jo bodo potrebovali,« je povedala.


16.07 Postopno opuščanje nadzora na slovensko-madžarski meji do 1. junija

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je danes po pogovorih s slovenskim ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom napovedal postopno opustitev ukrepov za nadzor na meji med državama s ciljnim datumom 1. junija. Kot je na Facebooku zapisal Szijjarto, ponoven zagon gospodarstva pomeni obnovo mednarodnega sodelovanja, kar vključuje rahljanje omejitev na meji. Pri tem se ne sme ogrožati zdravja ljudi, je poudaril madžarski minister.



16.06 Na univerzah večina aktivnosti za zdaj še naprej na daljavo

Na vseh treh slovenskih državnih univerzah bo večina aktivnosti študentov in zaposlenih kljub sprostitvi nekaterih ukrepov za zdaj še naprej potekala na daljavo. Kot so poudarili v Ljubljani, Mariboru in Kopru, bo podobno veljalo tudi za izpite, razen tistih, ki jih ni mogoče izvesti brez fizične prisotnosti študentov. Kot je za STA povedal rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič, fakultete res odpirajo svoja vrata, a so ob tem zavzeli stališče, da bo odpiranje postopno in za omejene aktivnosti. Po njegovih besedah bodo laboratorijske in klinične vaje na nekaterih fakultetah ob upoštevanju vseh ukrepov vendarle morali izvajati v živo.

Za izvedbo preskusov znanja v bližajočem se izpitnem obdobju velja priporočilo, da na daljavo izvedejo vse tiste oblike, ki jih je ob upoštevanju ustreznih standardov kakovosti mogoče opraviti na tak način. Po drugi strani pa so odsvetovali množično izvajanje tistih izpitov, pri katerih s trenutnimi tehnološkimi rešitvami ni mogoče zadostiti ustreznim pogojem. Študentom je priporočil, da natančno spremljajo vse posredovane informacije in se tako izognejo nevšečnostim zaradi morebitne zamude kakšnega izpitnega roka in drugih zahtev.

15.59 Trenutno obliko izvedbe šolanja podpira četrtina Slovencev

Postopno odpiranje šol z dodatnimi omejitvami se zdi pravilna odločitev četrtini Slovencev, je pokazala raziskava Mediane. 36 odstotkov jih meni, da bi se morale šole odpreti za vse generacije otrok in dijakov, vendar ob upoštevanju dodatnih varnostnih ukrepov. 15 odstotkov bi jih pouk nadaljevalo za vse generacije brez posebnih varnostnih ukrepov. Da bi morale šole za vse ostati zaprte do jeseni in bi se šolanje nadaljevalo na daljavo, meni 19,6 odstotka vprašanih.

15.50 Turistične agencije večinoma še zaprte

Vrata poslovalnic turističnih agencij so danes večinoma ostala zaprta. Nejasnosti je namreč še veliko, denimo v zvezi z režimom prehajanja meja, protokoli glede avtobusnih in letalskih prevozov ter datumi odpiranja hotelov tako v Sloveniji kot v tujini, je za STA pojasnil Jože Režonja iz agencije Relax turizem.

Turistični delavci bodo poleti v težavah, pravijo. FOTO: Jure Eržen
Turistični delavci bodo poleti v težavah, pravijo. FOTO: Jure Eržen


V Relaxu danes zaradi vseh teh in drugih odprtih vprašanj strankam še ne nudijo polnega obsega storitev. »Pričakujemo, da bo vse znano najpozneje do 31. maja. Tako bi poslovalnice odprli 1. junija,« je pojasnil Režonja. Če pa bodo težave odpravljene prej, bodo vrata prej odprle tudi poslovalnice. »Mi smo pripravljeni,« je poudaril sogovornik. Dokler ne bodo znova zagnali poslovanja, ostaja na čakanju približno 80 odstotkov njihovih zaposlenih.

V turistični agenciji Palma se s svojimi gosti podobno še vedno družijo v virtualnih poslovalnicah. »V polni meri deluje ekipa klicnega centra, kjer je bilo živahno že kar nekaj časa. Za osebne obiske bomo naše enote odprli s 1. junijem, seveda v skladu z vsemi protokoli,« je za STA pojasnila komercialna direktorica Leni Petek Rovšnik.

15.34 Šolski ministri EU o potrebi po modernizaciji izobraževanja po pandemiji covida-19

Ministri članic Evropske unije, pristojni za izobraževanje, so na današnji videokonferenci govorili o ponovnem odpiranju šol, ki jih je večina držav zaradi koronavirusa zaprla, ter vpisu v naslednje šolsko oziroma študijsko leto. Ob tem so se zavzeli za modernizacijo in reorganizacijo izobraževalnih sistemov, so sporočili s slovenskega ministrstva za šolstvo. Novi pristopi v poučevanju bodo tesno povezani z zdravstvenim sektorjem. Ministri so se strinjali, da izobraževanje na daljavo ne more nadomestiti izobraževanja v živo, sploh ko gre za učenje novih stvari. Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec je ob tem napovedal pripravo dolgoročnejših strateških usmeritev v okviru izpopolnjenega pristopa izobraževanja na daljavo s poudarkom na varnem, spodbudnem in vključujočem učnem okolju.

15.24 Tudi pouk s prilagojenim programom stekel gladko

Danes je znova stekel tudi pouk v osnovnih šolah s prilagojenim programom. V organizacijski enoti Levstikov trg Centra Janeza Levca so zadeve ob izvajanju varnostnega protokola potekale gladko, kar gre pripisati tudi manjšemu številu učencev v oddelku, je ocenil vodja enote Josip Šerbetar. Prišlo je le osem odstotkov manj učencev kot sicer, razlogi za odsotnost pa so bili predvsem težave staršev glede zagotavljanja prevoza otrok v šolo. Pouk je potekal »čisto gladko«, je še pojasnil Šerbetar, ki med njihovimi prednostmi vidi zlasti manjše število učencev (pet do osem) na posamezni oddelek ter prisotnost dodatnih učiteljev, ki spremljajo otroke.

15.10 S 1. julijem je ogroženih 20.000 delavcev v turizmu

Tako se na predviden tretji protikoronski paket odzivajo  v Turistično gostinski zbornici, kjer se sicer zahvaljujejo za dosedanjo podporo vlade. Vendar so iz napovedeti verjeli, da se bo čakanje na delo doma podaljšalo najmanj za štiri mesece, da bodo dobili nepovraten denar za pokrivanje fiksnih stroškov in sofinanciranje virov za lajšanje likvidnostnih težav. Zdaj pa so dobili informacijo, da bo čakanje na domu podaljšano le do konca junija, kar bo 1. julija vodilo v masovno odpuščanje zapolenih, ki jih delodajalci ne bodo zmogli plačevati zaradi 70-odstotnega upada prihodkov med pandemijo.

Podoben odziv na osnutek tretjega protikoronskega zakona je danes prišel iz skupnosti naravnih zdravilišč.

Več: TGZS vlado poziva k izpolnitvi obljub o pomoči

15.00 V nakupovalnih središčih po državi že dopoldne precejšen obisk

V nakupovalnih središčih, ki so jih danes znova odprli ob obširni sprostitvi ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije, so že dopoldan zabeležili precejšen obisk. Tako je bilo parkirišče pred nakupovalnim centrom Planet Koper skoraj polno zasedeno, nekatere trgovine pa so bile glede na zgodnjo uro nadpovprečno obiskane. »Je več ljudi. Osebno nisem pričakovala, da jih bo toliko,« je povedala pomočnica vodje modne trgovine Bershka. Glede na površino jo lahko obišče 17 strank naenkrat, to število so večkrat dosegli že  prvih urah po odprtju.

Odprle so se večje trgovine, tudi z oblekami. FOTO: Voranc Vogel
Odprle so se večje trgovine, tudi z oblekami. FOTO: Voranc Vogel


Vodja poslovalnice koprskega Hervisa Miha Knaus pravi, da so imeli v trgovini manj kot dve uri po odprtju polne roke dela s strankami. V kranjskem nakupovalnem središču Qlandia posebne gneče ni bilo, največ kupcev je bilo v trgovinah z oblačili in obutvijo, še zlasti otroških, več kupcev pa pričakujejo v popoldanskem času. V največjem mariborskem nakupovalnem središču Europark ob vnovičnem odprtju kupce prosijo, da upoštevajo varnostno razdaljo, plačujejo z brezstičnimi plačilni karticami ter medsebojne stike med nakupom omejijo na najnujnejše.

13.45 Guterres: Svet plačuje visoko ceno zaradi neenotnosti v boju proti covidu-19

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je danes kritiziral države, ker so ignorirale priporočila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v boju proti pandemiji novega koronavirusa. Zaradi različnih strategij držav svet plačuje visoko ceno, je opozoril ob odprtju letnega zasedanja skupščine 194 držav članic WHO, ki bo prvič v zgodovini organizacije potekalo prek videokonference.

»Videli smo izraze solidarnosti, vendar zelo malo enotnosti v našem odgovoru na covid-19. Države so sledile različnim strategijam, včasih protislovnim, in zato vsi plačujemo visoko ceno,« je opozoril Guterres, ki pravi, da se je virus na ves svet razširil, ker se »številne države niso zmenile za priporočila Svetovne zdravstvene organizacije«. Kot je dejal, bi lahko imela okužba na jugu še posebno uničujoče posledice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Koronavirus se je na ves svet razširil, ker se številne države niso zmenile za priporočila Svetovne zdravstvene organizacije, je ob odprtju letnega zasedanja skupščine 194 držav članic WHO opozoril generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. FOTO: Denis Balibouse/ Reuters
Koronavirus se je na ves svet razširil, ker se številne države niso zmenile za priporočila Svetovne zdravstvene organizacije, je ob odprtju letnega zasedanja skupščine 194 držav članic WHO opozoril generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. FOTO: Denis Balibouse/ Reuters


13.30 Zaradi epidemije Dars prodal za četrtino manj vinjet

Dars je od začetka decembra lani do konca aprila letos prodal skupno 1,89 milijona vinjet z letnico 2020, kar je 25 odstotkov manj, kot je bilo v istem obdobju leto pred tem, prihodki od njihove prodaje pa so znašali 97,93 milijona evrov in so bili za 10,6 odstotka manjši. Razlog za velik padec prodaje je epidemija covida-19, pravijo na Darsu.

Prodali so 862.652 letnih vinjet, kar je tri odstotke manj, kot so v primerljivem obdobju prodali vinjet z letnico 2019: za osebna vozila so jih prodali za tri odstotke manj, za kombije za odstotek, za motorna kolesa pa za 27.
Prodaja mesečnih vinjet je upadla za 38 odstotkov in tedenskih za 36 odstotkov.

13.00 Prvi gost v kampu Šobec

Od danes so odprti tudi kampi po Sloveniji in tako je v Kamp Šobec že ob 8.10 prispel prvi gost. Priznavajo, da je tudi njih nekoliko presenetil z urnostjo, a na sezono so vsekakor pripravljeni, pa čeprav vsaj za zdaj v maskah. Te morajo nositi v recepciji, goste sprejemajo tudi za pregrado iz pleksi stekla, k vzdrževanju ustrezne varnostne razdalje jih opozarjajo z oznakami na tleh.
Za zdaj so odprte le najmanjše sanitarije, kajpak opremljene z razkužili, čistilka dela obhode na pol ure, je poročal vodja recepcije Jan Skaper. Ker niso vedeli, kdaj se bo letošnja sezona sploh lahko začela, so vse rezervacije do prvega junija odpovedali, prav tako 70 odstotkov vseh za julij. Zato v teh dneh pričakujejo predvsem posamične goste iz Slovenije, prav tako se bo vrhunec sezone, ki je tam od 15. julija do 15. avgusta, najbrž zamaknil na obdobje v drugi polovici avgusta in na začetku septembra. S. B.



12.15 V Italiji znova odprti bari, frizerski saloni in cerkve

Italijani gredo ob upoštevanju varne razdalje in z zaščitnimi maskami lahko danes prvič po 10. marcu na kavo v bar, na kosilo v restavracijo, k frizerju ali k maši. V Italiji se je začela druga faza rahljanja ukrepov za zajezitev koronavirusa, a premier Giuseppe Conte je Italijane opozoril, da je pot do konca epidemije še dolga in da ne smejo popustiti.
A številni bari in restavracije bodo po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa ostali zaprti, saj so njihovi lastniki ukrepe, ki bi jih morali upoštevati, ocenili za neživljenjske, v Benetkah pa zaradi tega, ker v mestu še vedno ni nobenih turistov.

Danes so začeli delovati tudi frizerji, trgovine na drobno, muzeji in knjižnice, po cerkvah so znova dovoljene maše, za turiste je vrata odprla tudi znamenita bazilika svetega Petra v Vatikanu, kjer je prvo mašo po 10. marcu papež Frančišek vodil v spomin na stoto obletnico rojstva papeža Janeza Pavla II. Od odprtja se pred baziliko po poročanju nemške tiskovne agencije DPA že vijejo vrste vernikov. Poleg ohranjanja varne razdalje lahko cerkve sprejmejo le omejeno število vernikov, ki morajo uporabljati razkužila in zaščitne maske, nabirke niso dovoljene, prav tako v kropilnikih ni blagoslovljene vode, mašo lahko spremlja le organist brez zbora.
Na Sardiniji so podobno kot marsikod drugod po državi že ta konec tedna danes znova odprli tudi plaže.

A prebivalci Italije, kjer je zaradi pandemije covida-19 umrlo okoli 32.000 ljudi, več kot 225.000 pa se jih je okužilo z novim koronavirusom, do predvidoma 3. junija še vedno ne smejo potovati v drugo deželo razen z utemeljenim razlogom, šole in vrtci pa bodo ostali zaprti do septembra.

11.30 Marca največji upad delovno aktivnih v gostinstvu

Število delovno aktivnih je marca najbolj upadlo v gostinstvu, za pet odstotkov v primerjavi s februarjem, v strežbi celo za sedem. FOTO: Leon Vidic/Delo
Število delovno aktivnih je marca najbolj upadlo v gostinstvu, za pet odstotkov v primerjavi s februarjem, v strežbi celo za sedem. FOTO: Leon Vidic/Delo


Število delovno aktivnih se je marca v primerjavi s februarjem zmanjšalo za 0,3 odstotka na približno 896.000, a jih je bilo na letni ravni kljub temu za 0,7 odstotka več, je danes sporočil statistični urad.
Število je najbolj upadlo v gostinstvu; za pet odstotkov na približno 35.700, v tej panogi pa so imeli tudi največji, 5,6-odstoten upad zaposlenih.
Število delovno aktivnih se je v gostinstvu najbolj zmanjšalo v strežbi, za sedem odstotkov, število zaposlenih pa v skupinah natakar, kuhar in kuhinjski pomočnik.

Po regijah se je število delovno aktivnih oseb najbolj znižalo v osrednjeslovenski in podravski statistični regiji, za približno 700 in nekaj več kot 400, najbolj pa se je povečalo v pomurski in zasavski statistični regiji, za 200 oziroma nekaj več kot sto.
Med panogami je bilo povečanje števila delovno aktivnih največje v gradbeništvu; za 1,6 odstotka na približno 65.200.

Medtem se je število zaposlenih na mesečni ravni zmanjšalo za 0,3 odstotka na približno 801.900, število samozaposlenih pa za 0,2 odstotka na približno 94.100, pri čemer je bil upad pri fizičnih osebah (2,3 odstotka) večji kot pri pravnih (0,1 odstotka).
Pri fizičnih osebah so bile pri krčenju števila zaposlenih ženske bolj prizadete kot moški, saj se je njihovo število zmanjšalo za 4,3 odstotka, pri moških pa za 0,9.

11.00 V Sloveniji v nedeljo brez novih potrjenih okužb in smrti zaradi koronavirusne bolezni

V Sloveniji v nedeljo niso potrdili nobene nove okužbe s koronavirusom, prav tako je dan minil brez smrtnih žrtev med bolniki s covidom-19, so sporočili z vlade. V bolnišnicah so zdravili 25 bolnikov s covidom-19, pet jih je potrebovalo intenzivno terapijo. Opravili so 479 testov.
Od začetka izbruha virusa je bilo pri nas potrjenih 1466 primerov okužbe, 647 pri moških in 819 pri ženskah, za posledicami koronavirusne bolezni pa so umrli 104 ljudje. Opravljenih je bilo 69.842 testiranj.

09.45 V Indiji največja dnevna rast potrjenih primerov okužbe doslej

V Indiji so doživeli največji porast okužb v enem dnevu. V zadnjih 24 urah so potrdili 5242 novih primerov okužbe in 157 novih smrtnih žrtev. S tem se je uradno število potrjenih primerov okužbe povzpelo na že 96.169, s čimer je Indija prehitela Kitajsko. Na podcelini je do zdaj zaradi virusa po uradnih podatkih umrlo 3029 ljudi.

Zaradi hitrega širjenja virusa je sicer vlada Narendre Modija včeraj podaljšala večino omejitev gibanja in druženja do konca maja, a je nekatere tudi odpravila v prid delovanja gospodarstva.
Epidemijo v Indiji spremlja poplava lažnih novic in teorij zarote, ki jih pogosto širijo tudi vidni člani vladajoče stranke. Te so večinoma uperjene proti muslimanski manjšini, ki jo med drugim obtožujejo namernega širjenja virusa, kar je sprožilo več napadov hindujskih skrajnežev na muslimansko prebivalstvo. M. B.

V Indiji so v zadnjih 24 urah so potrdili 5242 novih primerov okužbe, kar je največ v enem dnevu doslej, in 157 novih smrtnih žrtev. Uradno število potrjenih primerov okužbe se je povzpelo že na 96.169, s čimer je Indija prehitela Kitajsko, na podcelini je zaradi covida-19 po uradnih podatkih umrlo 3.029 ljudi. FOTO: Sajjad Hussain/AFP
V Indiji so v zadnjih 24 urah so potrdili 5242 novih primerov okužbe, kar je največ v enem dnevu doslej, in 157 novih smrtnih žrtev. Uradno število potrjenih primerov okužbe se je povzpelo že na 96.169, s čimer je Indija prehitela Kitajsko, na podcelini je zaradi covida-19 po uradnih podatkih umrlo 3.029 ljudi. FOTO: Sajjad Hussain/AFP


09.00 Na univerze se vračajo aktivnosti, ki jih ni mogoče opravljati po spletu

Čeprav bodo na fakultetah zaradi koronavirusa še naprej poskušali večino programa izvesti po spletu, se z današnjim dnem nekatere dejavnosti vračajo v običajno študijsko okolje. To velja predvsem za raziskovalno delo in usposabljanja, zaposleni in študenti pa bodo morali pri tem upoštevati higijenska in varnostna navodila.

Na Univerzi v Ljubljani (UL) so med pedagoško delo, ki ga ni mogoče izvajati po spletu ali v prilagojeni obliki in je nujno za dokončanje študijskih obveznosti, uvrstili individualno delo z mentorjem in raziskovalno delo ali usposabljanje, za druge oblike pouka pa morajo biti zagotovljene fizična razdalja, umivanje in razkuževanje rok in varovalna oprema.
Pri preverjanju znanja še naprej priporočajo, da čim več izpitov in zagovorov zaključnih del poteka po spletu, izpite s fizično prisotnostjo pa bodo dovolili le, če jih drugače ne bo mogoče izvesti.
Od danes lahko študenti spet uporabljajo fakultetne knjižnice.



Podobna pravila veljajo tudi na Univerzi v Mariboru, kjer bodo študente obveščali o tem, katerih aktivnostih se morajo udeležiti v stavbah UM, za varen potek dela pa so pripravili posebni protokol.
Na Univerzi na Primorskem bodo morali študenti in zaposleni pred prvim vstopom podpisati izjavo, s katero jamčijo, da so zdravi, od danes pa so dovoljene laboratorijske vaje, klinične vaje, terenske vaje in druge oblike pedagoškega dela, ki jih ni mogoče izvesti spletno, ter delo z mentorjem.
Navodila za bivanje v študentskih domovih bodo študentje dobili na spletni strani študentskih domov univerze.

08.30 Pri samopostrežni izposoji koles večja skrb za varnost in čistočo

V skladu s higienskimi priporočili, ki jih je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), bi morali skrbniki sistemov za smopostrežno izposojo koles, kot je Bicikelj v Ljubljani, na postajah namestiti razkužilnike in poskrbeti za infografiko z navodili za razkuževanje rok.
Vsaj enkrat na dan bi morali poskrbeti tudi za temeljito razkuževanje in čiščenje predvsem tistih delov kolesa, ki pridejo v stik z uporabnikom, še posebej z rokami. To so ročaji, prestavne ročice, zvonec, ogrodje in sedež.

Kot pravijo na NIJZ, se morajo pravil držati tudi uporabniki, ki naj si pred registracijo na terminalu in nato še pred prevzemom kolesa razkužijo roke. Uporabnikom priporočajo tudi, da imajo pri sebi robčke za razkuževanje površin in z njimi obrišejo dele kolesa, ki se jih bodo dotikali z rokami, s temi pa naj se nato ne dotikajo obraza, ust, nosu in oči, dokler si jih ne umijejo ali razkužijo. Roke si morajo razkužiti tudi po vračilu kolesa.

Na NIJZ upravljavcem sistemov samoposrežne izposoje koles, kakršen je v Ljubljani Bicikelj, priporočajo, naj na postaje namestijo razkužilnike in navodila za razkuževanje rok. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Na NIJZ upravljavcem sistemov samoposrežne izposoje koles, kakršen je v Ljubljani Bicikelj, priporočajo, naj na postaje namestijo razkužilnike in navodila za razkuževanje rok. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


08.00 Bolnišnice v São Paulu tik pred zlomom

Število okuženih z novim koronavirusom v Braziliji strmo narašča. V zadnjih 24 urah so potrdili skoraj 8000 novih okužb, skupaj doslej že 241.080, za covidom-19 pa je umrlo 16.118 ljudi, samo v zadnjem dnevu 485, je sporočilo brazilsko ministrstvo za zdravje. V São Paulu opozarjajo, da so tamkajšnje bolnišnice tik pred zlomom.

Župan največjega brazilskega mesta Bruno Covas je dejal, da je zaradi obolelih s covidom-19 zasedenost tamkajšnjih javnih bolnišnic že 90-odstotna ter da bi v njih lahko zmanjkalo prostora v okoli dveh tednih, poroča britanski BBC. Z guvernerjem zvezne države São Paulo, ki je prejšnji teden zaprl vso proizvodnjo in prebivalce pozval, naj ostanejo doma, se zato dogovarja o dodatni zaostritvi omejitev gibanja. V 12-milijonskem São Paulu, ki je s skoraj 3000 smrtnimi žrtvami zaradi okužbe med najbolj prizadetimi v državi, že veljajo ukrepi za zajezitev pandemije covida-19, a jih številni prebivalci kršijo.

Brazilija je v soboto po številu okužb z novim koronavirusom prehitela Italijo in Španijo in je na četrtem mestu na svetu, za ZDA, Rusijo in Veliko Britanijo, po številu smrtnih žrtev covida-19 pa na petem.

07.30 Na javnih krajih dovoljeno zbiranje do 50 ljudi

Na javnih krajih je od danes dovoljeno zbiranje do 50 ljudi, če je med njimi mogoče zagotoviti varno razdaljo v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). To velja tudi za organizirane prireditve, pri čemer mora za spoštovanje ukrepov NIJZ poskrbeti organizator.

Prepovedani ostajajo koncerti in zbiranja, na katerih ni mogoče držati razdalje. Kot so poudarili na vladi, gre za dogodke, »na katerih se predvaja živa ali mehanska glasba za ples, pri katerih ljudje aktivno sodelujejo, na primer veselice, koncerti, na katerih ljudje plešejo«. Še naprej so prepovedani tudi zbiranje v diskotekah in nočnih klubih, zbiranje ljudi zaradi izvajanja aktivnosti ali programa na ali v vodi in prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih.
Utemeljenost ukrepov bo vlada ugotavljala vsakih sedem dni, nadzor nad izvajanjem odloka je v pristojnosti inšpekcijskih služb in policije.

Na javnih krajih je od danes spet dovoljeno zbiranje do 50 ljudi, pri čemer mora organizator dogodka poskrbeti za upoštevanje navodil NIJZ za preprečevanje širjenja koronavirusa. FOTO: Jure Eržen/Delo
Na javnih krajih je od danes spet dovoljeno zbiranje do 50 ljudi, pri čemer mora organizator dogodka poskrbeti za upoštevanje navodil NIJZ za preprečevanje širjenja koronavirusa. FOTO: Jure Eržen/Delo


07.00 Solidarnostni dodatek še za prejemnike denarne socialne pomoči

Enkratni solidarnostni dodatek na podlagi ukrepov za manjše posledice epidemije covida-19, ki so ga upokojenci z nizkimi pokojninami in redni študenti dobili že konec aprila, bo danes izplačan tudi prejemnikom denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka. Dodatek za april zanje znaša 150 evrov. Dodatek bodo danes izplačali več kot 49.700 upravičencem, skupni znesek pa znaša 7,5 milijona evrov.

Solidarnostni dodatek je bil že konec aprila izplačan več kot 300.000 upokojencem s pokojnino do 700 evrov, in sicer v višini od 130 do 300 evrov. Več kot 45.000 rednih študentov pa je tedaj dobilo 150 evrov dodatka.
 

Komentarji: