Zbornica za sestanek z ministrstvom in UKC glede otroške kardiologije

Zdravniška zbornica Slovenije je pozvala na sestanek z namenom, da bi se razmere uredile v najkrajšem možnem času.

Objavljeno
30. avgust 2017 16.00
Ma. F., STA
Ma. F., STA
Ljubljana - Zdravniška zbornica Slovenije je danes poslala vabili vodstvu ministrstva za zdravje in Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljani na delovno srečanje z namenom, da bi ponovno preučili uresničevanje priporočil mednarodnega nadzora iz poročila o delovanju otroške srčne kirurgije ter da bi se v najkrajšem možnem času uredile razmere.

Kot so sporočili iz zbornice, je predsednica zbornice Zdenka Čebašek Travnik na seji izvršilnega odbora v četrtek predlagala, da zbornica nastopi kot sklicatelj skupnega srečanja vseh institucij, ki jih omenjajo priporočila mednarodnega nadzora nad delovanjem otroške srčne kirurgije. V poročilu, ki je bilo zaključeno 9. julija 2015, so namreč ugotovili, da bi lahko štiri smrti otrok v programu preprečili.

Izvršilni odbor zbornice je podprl pobudo Čebašek Travnikove, v povabilu na to srečanje pa so zaprosili vse sodelujoče, da ponovno preučijo priporočila mednarodne komisije in se opredelijo, katera so uresničili, ter pojasnijo razloge za tista, ki so ostala neuresničena. Na podlagi teh ugotovitev bi naredili načrt za naprej, vse z namenom, da se v najkrajšem možnem času uredijo razmere na področju otroške srčne kirurgije v Sloveniji, so sporočili z zbornice.

O primeru smrti novorojenčka oktobra 2015 pa na zbornici presenečeno ugotavljajo, da se sporočila o strokovnih nadzorih komunicirajo preko javnosti. »Mi si želimo, da bi se ti podatki izmenjevali tudi med institucijami, ki bi pri nadzorih morale sodelovati po zakonu,« pravi Čebašek Travnikova.

V UKC Ljubljana je namreč v začetku oktobra 2015 umrl 37 dni star dojenček s prirojeno srčno napako. Analiza primera je pokazala, da bi bilo smrt možno preprečiti, če bi se zdravniki pred diagnostičnim posegom, med katerim je umrl, bolj pripravili, izpostavlja pa tudi sistemske težave. Zaradi tega je bila zoper dva zdravnika, Tomaža Podnarja in Sama Vesela, vložena anonimna kazenska ovadba zaradi suma malomarnega zdravljenja. Slednja sta očitke v poročilu zanikala.