Sedemindvajseterica za uporabo zaščitnih mask v javnem prometu

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Nošenje mask tako priporočajo na avtobusih, vlakih in letalih ter letališčih in postajah. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Nošenje mask tako priporočajo na avtobusih, vlakih in letalih ter letališčih in postajah. FOTO: Voranc Vogel/Delo



20.17 Sedemindvajseterica za uporabo zaščitnih mask v javnem prometu

Pri potovanjih po Evropi države članice Evropske unije priporočajo nošenje zaščitnih mask v vseh sredstvih javnega prevoza, da bi se s tem zmanjšala možnost okužbe z novim koronavirusom. Obenem poudarjajo na pomen primerne fizične razdalje v javnem prevozu. Nošenje mask tako priporočajo na avtobusih, vlakih in letalih ter letališčih in postajah. Priporočajo tudi nakup vozovnic preko spleta, pa tudi, da se med pregledi na mejah skuša omejiti kontakt, so sporočili iz Bruslja.

19.56 Johnson priznal napake pri odzivu na pandemijo covida-19

Ob prvi obletnici od nastopa mandata je britanski premier Boris Johnson danes priznal napake pri obvladovanju pandemije covida-19. Priznal je, da v prvih mesecih vlada ni dobro razumela virusa in se ni zavedala nevarnosti, ki jo pri širjenju koronavirusa predstavljajo okuženi brez simptomov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

19.40 Belgija zaostruje ukrepe za potnike, ki se vračajo iz delov Slovenije



18.17 Na Češkem več kot sto okužb s koronavirusom povezali z nočnim klubom v Pragi

Češke oblasti so danes sporočile, da so zaenkrat povezale 109 okužb z novim koronavirusom z zabavo v enem od nočnih klubov v Pragi. Bojijo se, da bo število primerov še naraslo, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Okuženi so predvsem mladi, ki imajo veliko stikov z drugimi ljudmi, je pojasnila vodja pristojnega oddelka za zdravje Zdenka Jagrova. Oblasti so posvarile ljudi, naj ne pijejo iz istih kozarcev ali preko istih slamic, potem ko se je izkazalo, da se je okužba vsaj delno širila zaradi pitja iz iste slamice.

18.02 Francija zaradi covida-19 odsvetuje potovanja v Katalonijo

Francoske oblasti so svojim državljanom odsvetovale potovanja v špansko regijo Katalonija, kjer se razmere glede novega koronavirusa poslabšujejo. Katalonija velja za eno najhuje prizadetih španskih območij v pandemiji covida-19. V zadnjih 14 dneh so tam potrdili 8000 primerov okužbe, kar je približno polovica od 16.410 primerov po vsej Španiji.

17.56 Italija uvedla karanteno za potnike iz Romunije in Bolgarije

Italija je danes uvedla karanteno za vse, ki prihajajo iz Romunije ali Bolgarije. To je prvič od odprtja meja v začetku junija, da je Italija uvedla karanteno za potnike iz katere od članic Evropske unije, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Minister za zdravje Roberto Speranza je pojasnil, da bo karantena veljala za tiste, ki so bili v zadnjih 14 dnevih v Romuniji ali Bolgariji. V Italiji je sicer že obvezna karantena za osebe, ki so bili v državah zunaj Evropske unije.

17.39 Krek in Beovićeva pozivata k spoštovanju protikoronskih ukrepov

Direktor NIJZ Milan Krek in vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović ob projekciji Instituta Jožef Stefan (IJS) glede širjenja novega koronavirusa pozivata državljane k odgovornemu ravnanju. Sicer bo uvedba nekaterih ukrepov za zamejitev širjenja virusa neizbežna. Katerih in kdaj, še ni jasno.

Bojana Beović. FOTO: Blaž Samec/Delo
Bojana Beović. FOTO: Blaž Samec/Delo


Nova projekcija IJS namreč kaže eksponentno rast števila novih primerov okužbe z novim koronavirusom, število se podvoji v 35 dneh, medtem ko je efektivno reprodukcijsko število večje od ena, kar pomeni, da »nam epidemija morebiti začenja uhajati«. 

Če se efektivno reprodukcijsko število ne bo zmanjšalo in bo denimo 1,5, Krek napoveduje ukrepe. Ti bodo potrebni zato, ker je kapaciteta slovenskega zdravstvenega sistema majhna in bodo s tem preprečili, da se ustavi delovanje ostalih zdravstvenih dejavnosti, kar privede do podaljševanja čakalnih vrst, novih obolenj na račun tega in povečanja smrtnosti.

Če bo število okuženih eksponentno raslo, tudi Beovićeva napoveduje, da bodo vladi predlagali tudi druge ukrepe, da bi okužbe zamejili. Omenila je omejevanje delovanja gostinskih lokalov, možni so tudi ukrepi na mejah, če bi v prihodnje prišlo do vnosov okužb v državo.

FOTO: Philippe Lopez/AFP
FOTO: Philippe Lopez/AFP


16.46 V balkanskih državah znova številni novi primeri okužbe s koronavirusom

 Iz Srbije ter Bosne in Hercegovine znova poročajo o več sto novih primerih okužbe z novim koronavirusom. V Srbiji so jih v zadnjem dnevu potrdili 409, v BiH pa 303. Iz Severne Makedonije pa poročajo o 129 novih okužbah. V vseh treh državah so zabeležili tudi nove smrtne žrtve covida-19, poročajo tuje tiskovne agencije.

16.20 Pri nemški koronavirusni aplikaciji odkrili večje težave

 Nemška aplikacija za obveščanje o stikih z okuženimi Corona-Warn-App na številnih mobilnih napravah ni delovala pravilno in je slabo obveščala o morebitni grožnji, je razkril nemški časnik Bild. Ministrstvo za zdravje je pojasnilo, da jim je težava znana, zagotovili pa so tudi, da je aplikacija kljub temu delovala. Aplikacija na številnih napravah z operacijskim sistemom android ni pravilno obveščala o stikih z okuženimi, bodisi so obvestila prihajala pozno bodisi jih ni bilo.

Razlog je bil v tem, da v ozadju ni delovala avtomatična posodobitev. Ta je delovala le, ko je bila aplikacija odprta. Na koliko napravah ni delovala, ni znano, poročajo nemški mediji. Pri proizvajalcu programske opreme SAP, ki je sodeloval pri razvoju aplikacije, so potrdili, da je obstajala težava s prejšnjo različico aplikacije, saj ni delovala avtomatična posodobitev v ozadju na napravah android.

16.13 Po zadnjem protikoronskem zakonu za čakanje prijavljenih prek 26.000 zaposlenih

Zavod RS za zaposlovanje je po četrtem protikoronskem zakonu, ki je v veljavi od 11. julija, do vključno četrtka prejel 7462 vlog delodajalcev za 26.151 oseb. Od tega se levji delež vlog, prek 96 odstotkov, nanaša na ukrep subvencioniranja čakanja na delo. Kot so za STA pojasnili na zavodu, so na osnovi zadnjega interventnega zakona prejeli 7180 vlog delodajalcev za 25.714 zaposlenih za čakanje na delo in 282 vlog delodajalcev za 437 zaposlenih za karanteno.

15.37 Johnson nasprotnike cepljenja označil za norce

Britanski premier Boris Johnson je danes nasprotnike množičnega cepljenja označil za norce ter obenem promoviral pozitivne učinke cepljenja. Poudaril je tudi pomen nošenja zaščitnih mask za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Britanska vlada je danes napovedala razširitev programa brezplačnega cepljenja proti gripi. Johnson, ki je nosil masko, je v razpravi o programih cepljenja v Londonu opozoril na grožnjo, ki jo po njegovem predstavljajo nasprotniki cepljenja.

V Zagrebu so v zadnjih 24 urah evidentirali 29 novih okužb. V celotni državi je aktivnih okužb 1032. FOTO: Denis Lovrović/AFP
V Zagrebu so v zadnjih 24 urah evidentirali 29 novih okužb. V celotni državi je aktivnih okužb 1032. FOTO: Denis Lovrović/AFP


15.09 Na Hrvaškem v zadnjih 24 urah 81 okuženih z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so od četrtka potrdili še 81 novih okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 pa ni umrl nihče, je potrdil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš na današnji seji hrvaške vlade. Med drugim je izpostavil, da je bilo na Hrvaškem doslej 128 smrtnih žrtev bolezni covid-19, od tega osem v zadnjem tednu.

Beroš je povedal, da imajo na Hrvaškem danes 1032 aktivnih primerov okužbe. Na zdravljenju v bolnišnicah je 139 oseb, med njimi jih je devet na ventilatorjih. Glede na dnevna poročila županijskih štabov civilne zaščite je bilo tudi v preteklih 24 urah največ na novo okuženih v vukovarsko-sremski županiji, v kateri so prijavili še 35 primerov.

Sledita območje Zagreba z 29 ter splitsko-dalmatinska županija s 13 okuženimi. V istrski županiji je bilo sedem novih primerov, v šibeniško-kninski pa štirje. V ostalih županijah je bilo še sedem primerov, medtem ko v skoraj polovici hrvaških županij v preteklih 24 urah ni bilo zabeleženih okužb.

14.10 Evropa je razlog za skrb WHO

Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) skrbi naraščanje števila okuženih z novim koronavirusom v delih Evrope. Evropskim državam je danes predlagala, naj ponovno uvedejo strožje ukrepe za zajezitev pandemije, kjer je to potrebno, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Število zabeleženih okužb z novim koronavirusom je v Evropi v četrtek preseglo tri milijone, kar je petina vseh potrjenih primerov v svetu. Po številu smrtnih žrtev covida-19 Evropa ostaja najhuje prizadeta celina z več kot 206.000 umrlimi od skupno več kot 627.000 žrtev.

Med evropskimi državami z največ novimi primeri na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih prevladujejo balkanske. V Črni gori so potrdili 207 okužb na 100.000 prebivalcev, v Bosni in Hercegovini 98, v Srbiji 71, v Romuniji 52, v Bolgariji pa 46. Veliko okužb na 100.000 prebivalcev imajo tudi v Luksemburgu, in sicer 196. V delu sveta, ki spada pod evropski oddelek WHO, ima sicer največ novih primerov Kirgizistan, 335 na 100.000 prebivalcev.

13.35 Avstrija znova z več kot stotimi okužbami

V Avstriji so danes potrdili 115 novih okužb z novim koronavirusom, kar je resda manj kot včeraj, ko je bilo novih okužb 170, a vseeno tretjič v tem tednu, ko je število na novo okuženih preseglo število sto. Trenutno je v Avstriji 1500 aktivnih primerov, testiranje poteka v povečanem obsegu. 

13.05 V Belgiji za covidom-19 umrla triletnica

V Belgiji je za covidom-19 umrla triletna deklica, ki je najmlajša znana smrtna žrtev te bolezni v državi, je danes sporočila belgijska oblast. Deklica je bila sicer pred tem hudo bolna. Število novih okužb sicer v državi narašča. Doslej se je v Belgiji z novim koronavirusom okužilo 64.847 ljudi, umrlo jih je 9812. Pristojni so zaradi porasta okužb zaostrili ukrepe glede nošenja zaščitnih mask, to bo od sobote obvezno tudi na tržnicah in drugih mestih, kjer se zbira več ljudi.

13.00 Slovenska znanost s pomočjo prostovoljcev v boj proti virusu

Raziskovalci mariborske in ljubljanske kemijske fakultete so se pred kratkim povezali v slovenski projekt za boj proti koronavirusu, v katerega so vključili tudi prostovoljce. V sklopu projekta iščejo majhne molekule, ki kažejo potencial, da se vežejo s proteinskimi receptorji in zavrejo procese, ključne za delovanje virusa. Med drugim so razvili programsko opremo, ki si jo lahko vsakdo namesti na računalnik in tako pomaga pri iskanju zdravila. Zmogljivosti tega distribuiranega računalništva pa dopolnjuje tudi Microsoftova platforma v oblaku Azure. Prednost projekta je ta, da se lahko raziskovalcem v skupnem boju proti novemu koronavirusu pridruži vsak s prostimi zmogljivostmi svojega osebnega ali prenosnega računalnika. Nosilce projekta je odziv ljudi za zdaj pozitivno presenetil, saj so z njihovo pomočjo doslej uspešno sidrali že več kot pol milijona paketov po tisoč različnih razvrstitev spojin.

V ZDA je potrjenih več kot štiri milijone okužb. FOTO: Robyn Beck/AFP
V ZDA je potrjenih več kot štiri milijone okužb. FOTO: Robyn Beck/AFP


13.00 V Indiji število žrtev covida-19 preseglo 30.000

V Indiji so v zadnjem dnevu potrdili še 740 smrtnih žrtev novega koronavirusa, s čimer je skupno število preseglo 30.000. Potrdili so še 49.310 novih primerov okužbe, skupaj pa skoraj 1,3 milijona, je sporočilo indijsko ministrstvo za zdravje. Indija je s 30.601 smrtno žrtvijo covida-19 po številu žrtev prehitela Francijo in je zdaj na šestem mestu na svetu. Po številu primerov okužb, potrdili so jih skoraj 1,3 milijona, pa je na tretjem mestu za ZDA in Brazilijo.

11.40 Stanje v Franciji znova slabše

Število novih okužb s koronavirusom v Franciji znova narašča. V četrtek so jih prvič po več tednih potrdili več kot tisoč v enem dnevu, ob tem pa so odkrili tudi deset novih žarišč okužbe. Za covidom-19 je v Franciji od srede do četrtka umrlo deset ljudi, skupno pa približno 30.000. 

11.30 Kitajskemu letalstvu gre bolje

Iz kitajske agencije za civilno letalstvo so sporočili, da je dnevno število potnikov v letalskem prometu doseglo 80-odstotno raven števila potnikov v času izpred pandemije, piše medijska hiša Al Džazira. Včeraj so na celinskem delu Kitajske potrdili 23 novih primerov okužbe, v Hongkongu pa več – 123, od tega se je z lokalnim prenosom okužilo 115 oseb. 

10.05 Japonci za preložitev OI

Glede na obširno raziskavo med prebivalstvom velika večina Japoncev meni, da bi bilo treba olimpijske igre, ki so jih zaradi koronske pandemije preložili na prihodnje poletje, bodisi znova preložiti bodisi odpovedati v celoti. Le 23,9 odstotka anketirancev podpira igre prihodnje leto, je sredi julija objavila japonska agencija Kyodo.



9.20 Skrb vzbujajoče statistike Latinske Amerike

V Braziliji, Kolumbiji in Mehiki so v četrtek znova potrdili rekordno število okužb in smrti zaradi novega koronavirusa. V Braziliji, kjer je skupno okuženih več kot 2,3 milijona ljudi, so potrdili skoraj 60.000 novih okužb in več kot 1300 smrti v enem dnevu. V Mehiki so potrdili več kot 8400 novih primerov, kar je največ v enem dnevu. Mehika je sicer po številu smrtnih žrtev covida-19 na četrtem mestu med državami sveta, in sicer za ZDA, Brazilijo in Veliko Britanijo. Razmere se vse bolj zaostrujejo tudi v Kolumbiji, kjer so v četrtek potrdili 315 smrtnih žrtev v enem dnevu, kar je največ doslej.

Kolumbijska županja Claudia López je razširila ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa v Bogoti po tem, ko je kolumbijska vlada zavrnila popolno zaprtje javnega življenja. FOTO: Juan Barreto/AFP
Kolumbijska županja Claudia López je razširila ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa v Bogoti po tem, ko je kolumbijska vlada zavrnila popolno zaprtje javnega življenja. FOTO: Juan Barreto/AFP


9.05 Ponovno dobre novice z Nove Zelandije

Med bogatejšimi državami, združenimi pod okriljem Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), ima najnižjo število smrti med okuženimi Nova Zelandija, kjer imajo 21 aktivnih primerov okužbe in kjer več kot 28 dni niso potrdili prenosa okužbe v lokalni skupnosti. Na Novi Zelandiji, ki velja za eno od držav, v katerih so najuspešneje zajezili širjenje novega koronavirusa, so umrle štiri osebe na milijon prebivalcev. V sosednji Avstraliji je umrlo pet ljudi na milijon prebivalcev, v ZDA 428, v Združenem kraljestvu pa 666, nekatere podatke povzema britanski Guardian. Največ smrti med obolelimi s covidom-19 na milijon prebivalcev so potrdili v Belgiji, in sicer 845. 

7.10 V ZDA ponovno več smrtnih žrtev med okuženimi

Število potrjenih okužb v ZDA je preseglo štiri milijone, iz Washingtona pa so včeraj tretji dan zapored poročali o več kot 1100 smrtnih žrtvah med okuženimi (število smrtnih žrtev v petek je bilo 1118). Kljub tridnevnemu porastu števila smrti obolelih za covidom-19 je statistika smrti še vedno nižja, kot je bila aprila, ko so v ZDA vsak dan potrdili približno 2000 smrtih žrtev med okuženimi, navaja Reuters. ZDA so potrebovale 98 dni, da so dosegle milijon okužb z novim koronavirusom, a le 16 dni, da se je število okužb povzpelo s tri na štiri milijone. Povprečno se v ZDA vsak dan okuži 2600 ljudi, kar je največ na svetu, navaja britanski Guardian, stanje pa se izrazito slabša v južnih in zahodnih zveznih državah. 

7.00 Volitve v Boliviji znova odložene 

Bolivijske predsedniške volitve so zaradi širjenja novega koronavirusa znova preložili, in sicer s 6. septembra na 18. oktober. Spomnimo, Bolivijo vse od lanske jeseni vodi samooklicana začasna predsednica Jeanine Áñez, ki je na čelo države stopila po tem, ko se je bolivijska (in svetovna) javnost razdelila med podpornike nekdanjega predsednika Eva Moralesa in njegove nasprotnike, ki so Moralesa in njegovo stranko Gibanje k socializmu (Mas) obtoževali volilnih nepravilnosti. Medtem ko je aktualna voditeljica menila, da odlog volitev ne bo imel velikega vpliva, je bil Morales, trenutno biva v Argentini, prepričan, da je preložitev neustavno pridobivanje časa, piše Reuters

Komentarji: