Zdravje starejših pod drobnogledom

Mednarodna konferenca: Sodelovalo bo več kot 70 tujih in domačih strokovnjakov s področja javnega zdravja in sorodnih strok
Fotografija: Redno gibanje je pomembno pri preventivi in zdravljenju številnih bolezni, zagotavljanju samostojnosti, varuje nas pred padci. Foto Roman Šipić
Odpri galerijo
Redno gibanje je pomembno pri preventivi in zdravljenju številnih bolezni, zagotavljanju samostojnosti, varuje nas pred padci. Foto Roman Šipić

Portorož – Iskanje odgovorov na vprašanje, kako izboljšati zdravje in kakovost življenja starejših, je vse bolj v ospredju v starajoči se družbi. Fakulteta za vede o zdravju Univerze na Primorskem v petek v grand hotelu Portorož prireja mednarodno znanstveno strokovno konferenco o tej temi.

»Življenjska doba se v Evropi in razvitih delih sveta daljša. Potreben je večplasten pristop k skrbi za starejše, najprej z vidika stroke, ki obravnava to področje, in posledično z aplikacijo spoznanj v prilagajanje družbe. To je tudi priložnost za raziskovanje in prenos dobro utečenih praks iz tujine v slovenski prostor,« je poudaril vodja organizacijskega odbora doc. dr. Boris Kovač.

Sodelovalo bo več kot 70 tujih in domačih strokovnjakov s področja javnega zdravja in sorodnih strok, organizatorji pa k poslušanju vabijo širšo strokovno in drugo zainteresirano javnost. Namen konference je opozoriti na zdravstvene probleme starejše populacije, predstaviti najnovejša znanstvena dognanja ter prikazati različne interdisciplinarne pristope k odpravljanju dejavnikov tveganja in krepitvi zdravja starejših.

Program bo zajel pet vsebinskih področij: psihosocialni vidiki prilagajanja na staranje, težave in izzivi v prehrani starostnikov, prilagajanje storitev informacijsko-komunikacijske tehnologije, prilagoditev bivalnega okolja starejših ter telesna (ne)aktivnosti in njen pomen za zdravje starostnikov.

Na konferenci bodo med drugim govorili o dobri spolnosti v starosti, o kakovosti spanja, o nasilju nad starostniki ter o prilagajanju okolja gluhim in naglušnim starejšim in drugim invalidom. Spregovorili bodo o pomenu beljakovin v prehrani starejših in motnjah prehranjevanja v starejšem življenjskem obdobju, vplivu telesne neaktivnosti na vnetne dejavnike in dobrodejnih učinkih plesa na kognitivno funkcijo pri starejših. Ena od tem bodo tudi prednosti in slabosti telemedicine pri oskrbi v domačem okolju, prav tako medgeneracijsko sodelovanje.

Komentarji: