Zdravniki opozarjajo: zaradi stisk naraščajo telesne in duševne bolezni otrok v Sloveniji

Ponekod skrbijo za otroke več kot 70 let stari pediatri, denarja za preventivo premalo, nujno je ukrepanje, pišejo v pismu javnosti slovenski pediatri.
Fotografija: Če bi bilo skrbi za otroke več, bi bil marsikak problem manj. Foto: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Če bi bilo skrbi za otroke več, bi bil marsikak problem manj. Foto: Leon Vidic/Delo

Otroci in mladostniki, ki so na papirju naše največje bogastvo, v vsakdanjem življenju postajajo žrtve vse bolj neurejenih razmer. Te se kažejo na številnih področjih družbe – v zdravstvu, izobraževanju, (ne)zaposlenosti njihovih staršev in za razvito državo nedopustno velikem deležu revnih. Njihove in njihovih staršev stiske se odražajo v naraščanju telesnih in duševnih bolezni pri njih, ugotavljajo slovenski pediatri.
 

Več bolezni, večja obremenjenost zdravnikov


S pismom so se obrnili na slovensko javnost, na ministra za zdravje Sama Fakina, generalnega direktorja zdravstvene blagajne (ZZZS) Marjana Sušlja in zdravniško zbornico. Po apelu gorenjskih, mariborskih, celjskih in brežiških zdravnikov družinske medicine o preobremenjenosti je to že peto pismo javnosti v zadnjih desetih dneh.

"Tudi primarni pediatri smo prekomerno obremenjeni," sporoča sekcija za primarno pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu, v njenem imenu zdravnik pediater Igor Dovnik. Kaj se dogaja?
 

Bolezni v odraslosti bi lahko preprečili s skrbjo za otroke


"V svojih ambulantah vsak dan zaznavamo številne javno-zdravstvene probleme otrok in mladostnikov, ki bi jih ob pravočasni prepoznavi na državni ravni lahko reševali sistemsko. Denarni vložki v zdravje otrok in mladostnikov so bistveno manjši, kot jih zahteva zdravljenje kroničnih bolezni in izvajanje sekundarne preventive pri odraslih, obolelih zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili z doslednim izvajanjem preventive v mladosti.

Poleg zagotovitve manjkajočega števila pediatričnih programov in pediatrov ter takojšnje razbremenitve zdravnikov in medicinskih sester nepotrebnega administrativnega balasta je nujno, da državne inštitucije nemudoma zagotovijo učinkovito analizo zdravstvenega stanja otrok in mladostnikov, ki bo osnova za načrtovanje in izvajanje primarne preventive za ohranitev zdravja otrok," pišejo pediatri.
 

Tretjina pediatrov starejših od 60 let


"Starostna struktura zdravnic in zdravnikov, ki smo nosilci zdravstvenega varstva otrok in mladostnikov, je skrb zbujajoča, saj je tretjina slovenskih pediatrov in šolskih zdravnikov starejša od 60 let. Marsikje pa celotno skrb za otroke in mladostnike izvajajo pediatri stari 70 let in več. Zanimanje mladih specialistov pediatrije za delo v ambulanti na primarnem nivoju izrazito upada tudi zaradi naraščajoče nepotrebne administrativne obremenitve, ki nas odvrača od neposrednega dela z otroki in njihovimi starši in  nam onemogoča izkoristiti naše znanje najbolj  vseobsegajoče stroke medicine," so zapisali pediatri.
 

Denar za preventivo odraslih, za otroke pa ne


Pediatri opozarjajo na "dolgoletni mačehovski odnos Ministrstva za zdravje, ZZZS, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in drugih državnih ustanov, katerih naloga je skrb za zdravje najšibkejšega dela populacije - otrok in mladostnikov. Pediatri smo začudeni, ker je ZZZS ob dejstvu, da je namenil dodatnih 25 milijonov evrov letno za izvajanje preventive v ambulantah družinske medicine (Delo, sobota 15.12.2018), pozabil na preventivo otrok in mladostnikov na primarnem nivoju, saj v zadnjih letih skorajda ni vlagal sredstev v izboljšanje le-te. Dobra preventiva otrok in mladostnikov je namreč izjemnega pomena, saj se njene pozitivne posledice bolj zdravih otrok kažejo tudi kasneje v odrasli dobi z manjšo in kasnejšo obolevnostjo."
 

Ignoriranje podatkov


"Stroka je leta 2016 že tretjič pripravila prenovljen preventivni program, katerega pa Ministrstvo za zdravje ponovno ni uspelo uveljaviti. Pediatri smo tako prisiljeni izvajati preventivo po principih in pravilniku, ki je bil ob osamosvojitvi povzet po starem jugoslovanskem zakonu o zdravstveni dejavnosti. Povrhu vsega pa se nam zelo zaskrbljujoče zdi dejstvo, da nikogar v državi ne moti, da kljub doslednemu izvajanju preventivnih pregledov s strani pediatrov in šolskih zdravnikov na državni ravni praktično ne beležimo podatkov o zdravstvenem stanju otrok in mladostnikov. Vse to kaže na namerno ignoriranje podatkov o zdravstvenem stanju otrok in ob tem se vprašamo, ali država deluje po principu Česar ne veš, ne boli.
 

Takoj je treba povečati skrb za otroke


"Apeliramo na državne inštitucije, da povzamejo takojšnje ukrepe za izboljšanje dostopnosti primarnih pediatrov vsem otrokom in mladostnikom in s tem uresničitev njihove pravice do zdravja kot najpomembnejše dobrine človeka. V nasprotnem primeru se bojimo, da ne bomo mogli več zagotavljati znanstveno dokazanih uspehov naše stroke, po katerih se želijo zgledovati pediatri v tujini," so zapisali slovenski pediatri v pismu javnosti in odgovornim.
 
 

Komentarji: