Zdravniki za ureditev zdravljenja z medicinsko konopljo

Pričakujejo, da se bodo oblikovale ustrezne pravne podlage, in menijo, da bi zdravljenje morala plačati zdravstvena zavarovalnica.
Objavljeno
21. september 2016 16.12
Š. P., STA
Š. P., STA
Ljubljana − Delovna skupina za področje predpisovanja medicinske konoplje pri zdravniški zbornici je pozvala stroko, da določi indikacije in kontraindikacije za zdravljenje z medicinsko konopljo. Želijo, da zdravljenje s konopljo temelji na z dokazi podprti medicini in da se dostop do nje omogoči prek lekarn, kot je to pri drugih zdravilih.

Kot je dejal Milan Krek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, zdravniki pričakujejo, da se bodo oblikovale ustrezne pravne podlage. Menijo, da bi zdravljenje morala plačati zdravstvena zavarovalnica in da bi morala biti medicinska konoplja zagotovljena v količini, da bo zadostna za vse bolnike, ki potrebujejo tovrstno zdravljenje.

Prek Zdravniške zbornice Slovenije so že zaprosili različne razširjene strokovne kolegije in sekcije zbornice, da določijo indikacije in kontraindikacije za njeno uporabo pri zdravljenju. Kot je dejal Krek, ima konoplja terapevtski potencial, a smo šele na začetku poznavanja tega potenciala.

Danes se že uporablja za zdravljenje različnih obolenj, a praviloma z drugimi zdravili. Večina zdravljenj pa je še v eksperimentalni fazi. Pri tem je Krek posvaril pred miselnostjo, da konoplja zdravi vse. Zaradi obljub o čudežnih ozdravitvah ljudje opuščajo uradno zdravljenje, nekateri so tudi umrli, čeprav bi sicer ob nadaljevanju zdravljenja lahko preživeli, je dejal.

Medtem ko je medicinska konoplja kontrolirana in standardizirana, s poznano vsebnostjo različnih substanc in ustrezno določeno terapevtsko dozo, tega pri smolah in drugih doma narejenih derivatih iz konoplje, ki jih ljudje nabavijo na črnem trgu, ni. Vidimo primere nekritičnega jemanja konoplje, bodisi v smoli ali olju, ki sploh ni ustrezna, je dejala Danica Rotar Pavlič in opozorila, da to lahko povzroči tudi poslabšanje stanja.

V spletni anketi, v kateri je sodelovalo 642 zdravnikov, je kar 64 odstotkov zdravnikov podprlo uvedbo medicinske konoplje za zdravljenje bolnikov, obenem pa je večina zdravnikov menila, da slabo pozna indikacije. Kar 95 odstotkov jih je ocenilo, da potrebujejo na tem področju dodatna znanja.

Tako bodo v novembru pripravili prvo izobraževanje za zdravnike na tem področju, ob splošnem delu bo drugi del posvečen predvsem paliativnemu zdravljenju.