Zdravstveni dom s pozitivnim rezultatom

Poslovanje ZD Maribor pozitivno, spomladi gradnja prizidka za fizioterapijo.

Objavljeno
10. december 2013 17.23
*tre* ZDRAVSTVENI DOM POBREZJE
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor - Okrog 36.000 evrov dobička, kolikor ga je Zdravstveni dom (ZD) Maribor imel letos do oktobra, je glede na financiranje zdravstva dober rezultat, je ocenil direktor ZD Jernej Završnik. Pozitivno poslovanje pričakuje tudi ob koncu leta.

Ker je zavod za zdravstveno zavarovanje znižal cene storitev, je mariborski ZD letos na prihodkovni strani izgubil več kot 1 milijon evrov, je povedal Završnik. Po drugi strani so se v skladu s spremembo kolektivne pogodbe zmanjšale plače zaposlenih, ki predstavljajo 75 odstotkov odhodkov ZD (ta zaposluje okoli 800 ljudi), nekoliko pa so uspeli tudi skrčiti stroške nabave materiala in zdravil.

Med načrti za prihodnje leto je Jernej Završnik izpostavil gradnjo blizu 3,5 milijona evrov vrednega prizidka za fizikalno in rehabilitacijsko medicino na dvorišču centralne lokacije ZD dr. Adolfa Drolca Maribor. Začela naj bi se spomladi, računajo v ZD.

Tudi ZD bo pomagal pri Dori

Završnik je tudi izrazil zadovoljstvo nad sodelovanjem ZD pri državnem programu za zgodnje odkrivanje raka dojk Dora, ki od letos teče v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru (UKC). »Dogovor je tak, da polovico dejavnosti opravi UKC, polovico pa naš ZD,« je dejal. »Konec leta ali v začetku drugega leta bodo naši radiološki inženirji opravili izobraževanje, tako da bomo konec januarja tudi mi začeli z opravljanjem te dejavnosti,« pričakuje Završnik.

Ob tem je še podprl načrte za izgradnjo novega urgentnega centra v UKC Maribor, a je hkrati ponovno izrazil nasprotovanje temu, da bi UKC prevzel urgentno službo ZD, saj bi bil to za njih hud udarec. »Pogrešam razpravo na to temo, tako v Mariboru kot na ravni države. Trenutno se pogovarjamo le o zidovih, ne pa o vsebini,« je dejal Završnik. Napovedal je, da bo sicer ZD do konca leta nabavil še dva nova reševalna avtomobila.