Združenje frank v nekaj dneh do 600 članov

V Združenju frank, ki hoče zaščititi kreditojemalce, od Banke Slovenije in Združenja bank pričakujejo, da jih začnejo jemati resno.

Objavljeno
04. februar 2015 15.45
ZDRUŽENJE FRANK
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor - Po zvišanju tečaja švicarskega franka je v Sloveniji zaživelo tako imenovano Združenje frank s poslanstvom, da zaščiti prejemnike kreditov, vezanih na frank. Teh je v Sloveniji po grobih ocenah 10.000, združenje, ki želi biti resen sogovornik finančnim institucijam, ima za zdaj 600 članov.

Slovenski kreditojemalci, ki so svoje stanovanjsko vprašanje v preteklih letih reševali z najemom kredita, vezanega na tečaj švicarskega franka, po nedavnem padcu evra v primerjavi s frankom niso držali križem rok: sredi januarja so oblikovali facebook stran, ki ima okrog 3500 članov, proti koncu meseca pa je bilo ustanovljeno Združenje za varstvo potrošnikov kreditojemalcev z valutno klavzulo frank oziroma na kratko Združenje frank.
»Ugotovili smo, da se moramo formalno pravno organizirati, da bomo kredibilnejši sogovornik določenim institucijam, predvsem Banki Slovenije in Združenju bank Slovenije,« je povedal Aleš Majcenovič, eden od treh ustanovnih članov Združenja frank. Tega so ustanovili z namenom zaščite, uveljavljanja in izboljšanja pravic omenjenih kreditojemalcev, ki jih zato vabijo, naj se v čim večjem številu včlanijo v združenje.

Odplačevanje v nedogled

»Prepričani smo, da smo bili prevarani, da je šlo za namerno zavajanje s strani bank,« o kreditih, vezanih na frank, pravi ustanovna članica Združenja frank Alja Pestar, ki je tudi predstavila svojo osebno izkušnjo. »Skupaj s partnerjem sva vzela 64.000 evrov kredita, to je bilo konec leta 2007. V vseh teh letih sva ga odplačala med 15 in 20 tisoč evri, trenutno pa glavnica znaša blizu 75.000 evrov,« je povedala. »Na takšna valutna tveganja takrat nisva bila opozorjena. Jasno je, da do nekih nihanj lahko pride, a ne da so lahko takšna, da odplačuješ in odplačuješ, v resnici pa nisi nič odplačal. Kot da bi denar vzel in ga vrgel skozi okno.«

Podobnih zgodb, ko ljudje niso bili (primerno) opozorjeni na morebitne nevarnosti, je ogromno, pravijo v združenju. »Stanje je za marsikoga resno,« je opozorila Alja Pestar, saj ljudje nimajo več možnosti odplačevati obrokov in jim grozijo deložacije. Njihove nepremičnine niso toliko vredne, kot je zdaj vreden kredit, tako da konverzije ne pridejo v poštev. Pravtako niso kreditno sposobni, da bi vzeli nov kredit in poplačali obstoječega.
V novoustanovljenem združenju, ki je uredilo tudi spletno stran (www.zdruzenje-frank.si), pristojne pozivajo, naj jih nehajo ignorirati in označevati za špekulante; pričakujejo, da jim bo država »stopila v bran« in da bodo dosegli dogovor z banko. Kot ukrep prve pomoči bi lahko za določen čas fiksirali tečaj na 1,2, menijo, nato pa bi v tem času poskušali doseči dogovor. Če tega ne bo, bodo uporabili vsa pravna sredstva in s pomočjo pravnega svetovalca oziroma odvetniške družbe sprožili skupinsko tožbo, napovedujejo.

»Pripravljeni smo iti do konca,« je dejala Alja Pestar. »Če v Sloveniji ne bomo uspešni, bomo šli na sodišče Evropske unije v Luksemburgu. To je v podobni zadevi madžarskega para proti OTP banki že razsodilo v prid para,« je dodal Aleš Majcenovič. Omenil je še, da je cilj združenja tudi doseči prepoved sklepanja kreditnih pogodb, vezanih na tujo valuto. Problematiko tovrstnih kreditov bodo predstavili še na današnji seji parlamentarnih odborov za finance in za socialne zadeve.

O problematiki posojil, vezanih na švicarske franke, je sicer že pred dnevi razpravlja tudi vlada; minister za finance Dušan Mramor je poudaril, da gre pri tem predvsem za pogodbeni odnos med kreditojemalcem in banko. »Zakon o potrošniških kreditih določa, da mora biti kreditojemalec dobro poučen o vseh pogojih kredita,« je dodal. Vlada naj bi tako proučila, ali so banke ustrezno opozarjale na valutno tveganje pri odobravanju teh kreditov, bankirjem bodo priporočili, naj kreditojemalcem pomagajo najti rešitev, sicer pa drugih ukrepov zdaj ne bo sprejela, je sporočil Mramor.