Naša država prva zelena destinacija na svetu

Naša država je dosegla 96 odstotkov vseh točk, kar je »izjemen rezultat«.

Objavljeno
27. september 2016 21.56
imo/bled
Maja Prijatelj Videmšek
Maja Prijatelj Videmšek

Svetovni dan turizma se za promocijo slovenskega ne bi mogel zaključiti uspešneje. Naša država je postala prva zelena destinacija na svetu, ocenjena po novih standardih trajnostnega turizma za države, prestolnica Ljubljana je bila že drugič izbrana med sto najbolj trajnostnih destinacij, pridružilo pa se ji je še 16 slovenskih občin, združenih v blagovno znamko Slovenia Green.

Zelena prestolnica Evrope je žirijo fundacije Green Destinations najbolj prepričala z uvajanjem mehke mobilnosti v središču mesta, kar je povečalo kakovost življenja meščanov in obiskovalcev, je za Delo povedal predsednik Green Destinations Albert Salman.

Nizozemska fundacija je ena od treh organizacij, ki podeljujejo nazive trajnostnih turističnih destinacij. Njihove dosežke ocenjuje s sto kriteriji, ki temeljijo na standardih Mednarodnega odbora za trajnostni turizem (GSTC) in standardih ETIS evropske komisije.

Ključnih pa je petnajst kriterijev, ki jih mora izpolniti kandidatka, če hoče zbrati 85 odstotkov vseh točk in pridobiti naziv zelene destinacije. Imenovati mora koordinatorja za razvoj trajnostnega turizma, imeti strategijo razvoja turizma, ki naslavlja vse vidike trajnosti, skrbeti za zaščito narave, živali in kulturne krajine. Imeti mora urejen sistem odvajanja odpadne vode in ločenega zbiranja odpadkov. Prizadevati si mora za zmanjšanje odvisnosti od fosilnih goriv, ohranjanje kulturne dediščine, upoštevati interese lokalne skupnosti, promovirati lokalne izdelke, obvladovati zdravstvena in varnostna tveganja ter omogočati dostop gibalno oviranim. Nobena destinacija pa ni popolnoma trajnostna, opozarjajo na nevarnost dobesednega interpretiranja seznama v Green Destinations. Zaradi pomanjkljivih podatkov je iz kriterijev izključen tudi ogljični odtis turistov, ki pripotujejo na destinacijo in odpotujejo z nje.

Bohinjsko jezero. Foto: Uroš Hočevar

Ocena trajnosti Slovenije, ki jo je izdelala nizozemska fundacija, je prva celovita ocena trajnosti države po mednarodnih merilih trajnosti, saj jih je Mednarodni odbor za trajnostni turizem potrdil šele marca letos. Naša država, ki je v projektu sodelovala kot pilotna, je dosegla 96 odstotkov vseh točk, kar je po besedah Alberta Salmana izjemen rezultat. »Kostarika se je pred 15 leti zavezala, da bo stoodstotno zelena in je v prizadevanjih že precej napredovala. Izpolnila je že skoraj vseh 15 kriterijev, vendar vi napredujete veliko hitreje. Že naslednje leto bi lahko dosegli takšno raven.«

Slovenija se je k razvoju trajnostnega turizma zavezala s Strategijo razvoja turizma 2012-2016. Leta 2015 je Slovenska turistična organizacija razvila Zeleno shemo slovenskega turizma, v okviru katere je predstavila znamki kakovosti Slovenia Green Destination (za občine) in Slovenia Green Accomodation (za ponudnike turističnih namestitev). Vanjo je trenutno vključenih 17 destinacij in deset ponudnikov, v postopku ocenjevanja pa so že novi. Osem novih destinacij (Brda, Nova Gorica, Kranjska Gora, Maribor, Ptuj, Slovenj Gradec, Bela krajina in Velenje) in tri nove ponudnike zelene znamke kakovosti (Hostel Celica, Hotel Jožef in Sobe z zgodbo Pr'Gavedarjo) so razglasili na včerajšnji slavnostni prireditvi v okviru dogodka Global Green Destinations Day v Ljubljani. Na enem največjih dogodkov s področja trajnostnega turizma se je zbralo 350 strokovnjakov in udeležencev večinoma iz evropskih držav.

Grad Dobrovo v Goriških Brdih. Foto: Aleš Černivec

Tudi slovenska certifikacijska shema trajnostno delovanje destinacij in namestitev presoja po kriterijih Green Destinations v kombinaciji z orodjem ETIS Evropske komisije, njena posebnost pa je dodatek nacionalne note. »Vsak kandidat mora najti zeleno identiteto, na katero nasloni turistične produkte. Eno je, da deluješ trajnostno, drugo pa, da ponujaš trajnostna doživetja, saj turistov trajnost kot takšna ne zanima,« pojasnuje Jana Apih iz zavoda GoodPlace. Ko kandidati za pridobitev znamke kakovosti zelena destinacija izpolnijo vse kriterije, podpišejo zavezo o njihovem spoštovanju in pridobijo bronasti, srebrni ali zlati certifikat Slovenia Green. Slovenski turistični organizaciji morajo vsako leto poročati o svojih aktivnostih, po treh letih pa morajo certifikat obnoviti.

O razlogih za vključitev v zeleno shemo slovenskega turizma je spregovorila Tina Novak Samec iz Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda iz občine Brda, ene od osmih novih zelenih slovenskih destinacij. V občini se že 20 let usmerjajo v trajnostni razvoj turizma, saj so v njem – glede na dolgo tradicijo vinogradništva in dejstvo, da druge industrije nimajo –, prepoznali velik potencial. »S pripravami dokumentacije za naziv zelena destinacija smo si vzeli tudi čas za pregled stanja in postavitev novih ciljev,« je povedala predstavnica iz občine, ki je lani dobila naziv Evropska destinacija odličnosti.

Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak želi, da bi podobno razmišljalo čim več slovenskih občin. Trajnostni turizem je po njenem edina možnost turističnega razvoja. »Zagotavlja dolgoročno konkurenčnost, izboljšuje kakovost življenja lokalnega prebivalstva, turistu pa daje doživetja, ki vključujejo avtentične lokalne posebnosti.«

Mlin na Muri. Foto: Tadej Regent