Zelena luč gensko spremenjeni soji

Evropska komisija je odobrila rabo gensko spremenjene soje za hrano in krmo, ne pa tudi za pridelovanje.
Fotografija: Ena največjih pridelovalk soje na svetu je Brazilija, kjer površine za pridelavo gensko spremenjene soje pogosto pridobivajo z izsekavanjem in požiganjem deževenga pragozda. FOTO: Paulo Whitaker/Reuters Reuters
Odpri galerijo
Ena največjih pridelovalk soje na svetu je Brazilija, kjer površine za pridelavo gensko spremenjene soje pogosto pridobivajo z izsekavanjem in požiganjem deževenga pragozda. FOTO: Paulo Whitaker/Reuters Reuters

Evropska komisija je odobrila gensko spremenjeno sojo za proizvode za hrano in krmo. Odobritev, ki ne zajema gojenja, velja deset let, za vsak proizvod iz te gensko spremenjene soje pa veljajo stroga pravila EU glede označevanja in sledenja, so sporočili iz Bruslja.

Žetev soje v Argentini. FOTO: Agustin Marcarian/Reuters
Žetev soje v Argentini. FOTO: Agustin Marcarian/Reuters


Kot so poudarili v komisiji, je bil za to gensko spremenjeno sojo opravljen celovit postopek odobritve vključno s pozitivno znanstveno oceno Evropske agencije za varnost hrane.

Letošnji pridelek soje v Paragvaju. FOTO: Jorge Adorno/Reuters
Letošnji pridelek soje v Paragvaju. FOTO: Jorge Adorno/Reuters


V postopku odobritve so imele vse države članice možnost podati svoja stališča in morebitne pripombe. Glede na prejeto je komisija gensko spremenjeni soji prižgala zeleno luč, so dodali.

Preberite še:

Komentarji: