Zelene zastave za poljansko obvoznico

Prebivalci Spodnjega trga v Škofji Loki opozarjajo, da so že 40 let žrtve škodljivih delcev in hrupa.

Objavljeno
12. junij 2013 13.18
Poljanska obvoznica
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Škofja Loka – V letošnjem letu mineva 40 let, kar je bil ves promet v Poljansko dolino usmerjen preko Spodnjega trga. To je predolgo, kolikor se rešuje obvoznica, poudarjajo Škofjeločani, ki so na pročelja hiš izobesili zelene zastave, s katerimi opozarjajo na škodljive delce in presežene mejne vrednosti hrupa.

To je regionalna cesta in regionalni problem, zastave niso samo naš krik, ampak protest v imenu vseh, ki se vozijo tu mimo, poudarjajo meščani.
Z vprašanjem, kako kaže gradnji obvoznici mimo Škofje Loke oziroma poljanski obvoznici, so nam na Direkciji Republike Slovenije za ceste (Drsc) pojasnili, da bo do konca letošnjega junija končana dela od krožnega križišča na Suhi (vključno s križiščem) do mostu čez Soro, do konca julija pa bo končan tudi most.

Dokončanje del od mostu do predora, vključno s krožnim križiščem pred predorom, je odvisno od del v predoru, ki pa stojijo. Zaradi navedenega Gorenjska gradbena družba, ki je dela prevzela aprila 2011 po stečaju podjetja SCT, vseh del ne bo mogla končati v pogodbenem roku, ki je 12. avgust 2013.

Kot smo že poročali, se je močno zapletlo pri drugi in tretji fazi poljanske obvoznice, to je gradnji predora in trasi ceste do Zminca, kateri sta ostali nedokončani zaradi stečaja Primorja. Na razpisu, objavljenem 31. avgusta lani, je bila 4. decembra izbrana Gorenjska gradbena družba, 14 dni pozneje je partner neizbrane družbe Collini Lavori - družba CVP inženiring, gradbeništvo in storitve - vložil zahtevek za revizijo.

Razpis je bil razveljavljen, na ponovljenem javnem razpisu za izbiro izvajalca (v 24 mesecih bi moral izkopati zadnjih 124 metrov predora pod Stenom ter 250-metrski reševalni rov, končati vsa dela v predoru, skupaj z elektro-strojno opremo in cesto od predora čez mostove do krožišča v Zmincu) pa so do roka, 15. maja letos, prispele tri ponudbe: avstrijskega Strabaga, Gorenjske gradbene družbe in hrvaške družbe Hidroelektra Niskogradnja.

Vse tri družbe so se za projekt z investicijsko vrednostjo nekaj manj kot 23 milijonov evrov potegovale že ob prvem razpisu. Le štiri minute pred rokom za oddajo pa je pooblaščenec podjetja Sefo gradbeništvo zoper razpisno dokumentacijo vložil zahtevek za revizijo. Ta zahtevek je bil 23. maja v reševanje posredovan Državni revizijski komisiji. Do razrešitve vprašanja v revizijskem postopku naročnik ne more sprejeti odločitve o oddaji naročila, so nam razložili na Drsc.