Zeleni s pritožbo na vrhovno sodišče glede kandidatne liste

Vodstvo stranke s Čušem na čelu meni, da je Državna volilna komisija s tem, ko je zavrnila njihovo kandidatno listo v enoti Ljubljana Center, ravnala nezakonito.
Fotografija: V stranki od vrhovnega sodišča pričakujejo, da bo njihova lista tudi v volilni enoti Ljubljana Center znova uvrščena na glasovnico. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
V stranki od vrhovnega sodišča pričakujejo, da bo njihova lista tudi v volilni enoti Ljubljana Center znova uvrščena na glasovnico. FOTO: Roman Šipić/Delo

Vodstvo stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije so danes na vrhovno sodišče vložili pritožbo na po njihovem mnenju nezakonito odločitev Državne volilne komisije, da zavrne njihovo kandidatno listo v volilni enoti Ljubljana Center. Čuš je ob današnji predstavitvi kandidatov v Mariboru povedal, da odločitev sodišča pričakujejo še ta teden.
 

Grob poseg v aktivno in pasivno volilno pravico


Po Čuševih besedah je DVK ravnala neustavno in presegla svoja pooblastila s tem, ko se je odločila za grob poseg v aktivno in pasivno volilno pravico in zaradi ene kandidatke, ki je brez njihove vednosti dala soglasje za kandidaturo dvema strankama, s seznama črtala kar celotno njihovo listo.

Tudi tokrat se je Čuš oprl na že izrečeno sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice iz leta 2007, ki je v enakem primeru na ruskih volitvah pritrdilo pritožnikom s pojasnilom, da je bila njihova lista črtana protipravno, na kar je opozoril ustavni pravnik Jurij Toplak.

V stranki zato od vrhovnega sodišča pričakujejo, da bo njihova lista tudi v volilni enoti Ljubljana Center znova uvrščena na glasovnico. Ob tem je Čuš problematiziral vlogo SD in SDS v volilni komisiji, saj sta njihova predstavnika glasovala za umik liste Zelenih in je dvom o njihovi nepristranskosti po njegovem mnenju več kot upravičen.

V stranki so predlagali, naj v okraju, v katerem so zaradi izbrisa dvojne kandidatke Milene Babič ostali brez kandidata, na listi ostane njihova kandidatna lista brez imena kandidata, glasovi pa se štejejo v skupni kvorum stranke. Če vrhovno sodišče ne bo samo odločilo o njihovi zahtevi, pa naj po predlogu stranke odločanje vrne volilni komisiji z jasnim navodilom, da na ustavno skladen način izvede volitve tudi v spornem okraju.


 

Komentarji: