Železniški podvoz bodo gradili skoraj dve leti

Železniškemu podvozu v Murski Soboti se je in se še bo moralo umakniti osem stavb.

Objavljeno
09. april 2014 10.02
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Murska Sobota - Ta teden so delavci SGP Pomgrad tudi fizično začeli z gradnjo železniškega podvoza na Cankarjevi ulici v Murski Soboti, ki je del celovite posodobitve nivojskih prehodov na progi med Pragerskim in Hodošem. Gradnja soboškega podvoza in spremljajoče cestne infrastrukture bo s skupno vrednostjo slabih 15 milijonov evrov med največjimi zalogaji v tem projektu, vendar bo tudi največ prispevala k bolj tekočemu prometu po zelo prometni soboški vpadnici iz smeri avtoceste in Beltincev. Do oktobra 2015 bodo tu zgradili podvoz in v krožišči spremenili križišči Cankarjeve in Gregorčičeve ter Industrijske in Panonske ulice.

Zato je moralo ministrstvo za infradtrukturo in prostor odkupiti skoraj poldrugi hektar zemljišč in osem stavb, od katerih so jih nekaj že, nekaj pa jih še bodo porušili. Samo odkup stavb in zemljišč je stal dobre tri milijone evrov.

Med drugimi se bo morala podvozu in krožišču umakniti tudi stara Petrolova bencinska črpalka, k ije bila spomeniško zaščitena.

Do dokončanja podvoza bo občasno verjetno prihajalo do prometnih zagat, saj bo promet deloma potekal po obvoznih cestah in ulicah, deloma pa po nadomestnem železniškem prehodu, ki so ga ob gradbišču odprli ta ponedeljek.