Zemlja v Sečovljah primerna za kmetovanje

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS je že vložil tožbo za ugotovitev ničnosti tristranske pogodbe o oddaji in prodaji zemljišč za golf

Objavljeno
12. junij 2013 21.38
Golf zemljišče Sečovlje
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Sečovlje - "Zemlja v Sečovljah je bila po zelo strogi oceni ovrednotena s povprečno 60 točkami in to v skladu s pravilnikom za bonitiranje, " je včeraj za sporno sečoveljsko zemljo, ki jo imata od države v zakupu Golf Istra in Občina Piran, izjavila Helena Grčman, predstojnica katedre za pedologijo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani.

Ocena o kakovosti tal, ki jo bo objavila Biotehniška fakulteta po dogovoru z naročniki, je že sprožila hud odziv pri naročniku - Golf Istri, saj ta nikakor ni taka, kot je še pred enim mesecem trdil Janez Rupreht, inženir agronomije v pokoju, sodni izvedenec za pedologijo, ki je za Delo povedal, da ta zemlja še za golf ne bi bila dobra, kaj šele za kmetijstvo.

Helena Grčman je huda na Ruprehta, ker je podatke o analizah tal posredoval v javnost še preden so pravi izdelovalci to študijo dokončali, zato je prepričana, da je s tem posegel v avtorske pravice. "Naši rezultati se v bistvu ne razlikuejo od hrvaške študije," je najprej izjavila. Ko smo jo opozorili, da je hrvaška študija leta 1976 vendarle odsvetovala melioracije tega zemljišča, je dodala, da se študija ni razlikovala glede ugotovitve o zastajanju vode v tleh. Povedala nam je, da je Janez Rupreht v svoji študiji leta 2008 ocenil dal talno število od 28 do 70 točk. Pri tokratni analizi pa so ugotovili, da ima zemlja 40 do 60 točk. "Če k tem talnim točkam dodamo klimo in relief, prinese celotnemu območju bonitetno oceno 60. To pa je nad slovenskim povprečjem, kjer znaša povprečna bonitetna ocena zemljišč 41,5 točke," je dejala Helena Grčman.

V piranski občini se ne dajo

V Golf Istra smo od direktorice Valentine Turk Balaban zvedeli, da strokovno mnenje še ni dokončno in da se končno poročilo z Biotehniške fakultete v strokovnih vsebinah v ničemer ne razlikuje od ugotovljenih faznih rezultatov. "Razlikuje se le v izračunu talnega števila in bonitete, ker ni ugotovljeno ustrezno in skladno z veljavno metodologijo. O tem smo seznanili fakulteto in zahtevali strokovno dopolnitev ter odpravo pomanjkljivosti strokovnega mnenja o lastnosti tal," je dejala Valentina Turk Balaban.

Ker je minister Dejan Židan povabil župana Petra Bossmana, da bi strokovnjaki z njegovega ministrstva podali kompromisni predlog za lokacijo golfa in ker je Sklad kmetijskih zemljišč že vložil tožbo za razdrtje zakupne pogodbe, smo prosili Petra Bossmana za odziv. Najprej je odgovoril, da uradnega sestanka z Dejanom Židanom še ni bilo. Malce nenavadna pa se mu zdi takšna ponudba po 10 letih priprav in izpolnitve nešteto pogojev, celo zagotovitve nadomestnih zemljišč. "O uradnem sestanku z ministrom se moramo še dogovoriti. Od zakupne pogodbe ne bomo kar tako odstopili. Dvomimo, da si je sodni izvedenec Janez Rupreht izmislil oceno o kakovosti zemljišča. Veliko zelo čudnih odločitev je v zvezi s tem zemljiščem," je dejal Peter Bossman.